blog

#copravectu: Nový thriller B. A. Paris, kniha populární blogerky a druhý román Folného

Týden se s týdnem sešel a máme tu další díl pravidelného recenzního seriálu #copravectu ;-) Tentokrát jsme si posvítili na skutečné lahůdky: vybrali jsme si zbrusu nový thriller od B. A. Paris, který vychází na konci března, dále pak super čtivý český román Jana Folného, kterého si určitě pamatujete díky Buzíčkům a navíc ještě Život, na který metr nestačí, literární senzaci blogerky Karolíny Mikšíkové.

 

Život, na který metr nestačí

O čem to je? Zakladatelka úspěšného blogu Karolina: Život, na který metr nestačí přichází se stejnojmennou knihou, ve které s nadsázkou úspěšně demonstruje rčení: „Může-li se něco pokazit, pokazí se to.“ Knížka vás provede humornými příběhy z malé vesnice, kam se Karolina nedobrovolně i s rodinou jako malá přestěhovala z Prahy. Prvotní plán vybudovat si na vesnici klidné bydlení, se rozpadl poměrně brzy – ve chvíli, kdy se její máma Daniela rozhodla pro chov koz, ovcí, koní a mnoha dalších zvířat. Společně se zbytkem rodiny se tak Karolina vydala na cestu pravého chovatele a zemědělce v jednom, na cestu, ze které není úniku.

Proč byste si to měli přečíst? Jde o mimořádně vtipnou, čtivou knihu, která je zábavně ilustrovaná Barborou Balgovou. Na odpočinek s humorem perfektní volba.

To nejlepší na této knize? Je typograficky krásná, laděná do fialova a zaručujeme vám, že vás nejednou rozesměje.🙂

Co se nám nezdálo? Snad jen dva tři překlepy.

Pro koho je kniha ideální? Pro toho, kdo se nechce pročítat dlouhými texty a vyhovují mu kratší útvary. A také pro toho, kdo chce čtením odpočívat.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Aristokratka od Evžena Bočka, či Falešný román od Magdaleny Mintové.

V pasti lží

O čem to je? Aby si zkrátila cestu, vydala se Cass autem domů po neosvětlené, křivolaké a opuštěné cestě lesem. Venku navíc zuřila bouřka a ona v tom psím počasí uviděla na kraji cesty auto, v němž seděla jakási žena. Zastavila kousek před ní a počkala, jestli nevystoupí, aby si řekla o pomoc. Když se nic nedělo, vyrazila k domovu, přece po ní nikdo nemůže chtít, aby vylezla z auta na déšť! Druhý den zjistila, že právě tam, kudy jela, byla nalezena mrtvá žena v autě. Zavražděná žena. Mohla ji zachránit? Nebo už byla mrtvá? A co kdyby byla na jejím místě ona sama?

Čtěte také  Puberta za dveřmi? To chce knihu!

Proč byste si to měli přečíst? Další svíravý thriller, který máte přečtený za chviličku, je výživný na napětí a dramatickou atmosféru. Přečíst byste si ho měli hlavně proto, že patří k tomu nejlepšímu, co se aktuálně na poli thrilleru / psychologického románu vyskytuje.

To nejlepší na této knize? Dokonale vybudovaná atmosféra, která vás naprosto pohltí.

Co se nám nezdálo? Příběh má příliš jednoduché rozuzlení a uzavřený konec, který neposkytuje žádné finální dumání čtenáře nad tím, “co by, kdyby…” To je trochu škoda, prostoru na lepší finiš měla autorka spoustu.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, kteří potřebují něco jednoduššího, u čeho nemusí moc přemýšlet a chtějí se dobře pobavit, “zažrat” se pořádně do příběhu a vychutnat si jej plnými doušky.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Za zavřenými dveřmi od B. A. Paris.

Víkend v Londýně

O čem to je? Průměrný český muž se dožívá sedmdesáti šesti let, což znamená, že jste‑li muž a je‑li vám čtyřicet, jste ve druhé polovině svého života. V té horší polovině. Dostavuje se úzkost z času, který vám zbývá, z toho, kým jste se stali, i z toho, kým už nikdy nebudete. Cítíte, že šance na změnu života jsou minimální, a začínáte si uvědomovat jeho konečnost. A pokud máte navíc pocit, že jste v té první půlce něco zanedbali, něco nestihli nebo si ji dostatečně neužili, je právě teď poslední možnost to napravit.

Proč byste si to měli přečíst? Tři dlouholetí přátelé si vyrazí do Londýna vyhodit z kopýtka a oslavit čtyřicátiny. Zní to jako jedno velké klišé a do jisté míry i je, ale Folný umí skvěle několika větami načrtnout charaktery postav, vžít se do nich a donutit vás, abyste se skutečně zajímali o jejich osudy.

Čtěte také  6 knih z letošního Čtenářského klubu

To nejlepší na této knize? Nepopiratelný vtip, typicky český hořkosladký humor, mnohovrstevnaté postavy a příběh vyprávěný z několika úhlů pohledu, který si vás skutečně přitáhne a donutí pozorně číst.

Co se nám nezdálo? Snažit se vžít do myšlení puberťáka a pokusit se hovořit teenagerským “slangem” se Folnému moc nepodařilo, část, kterou vypráví Pavel, syn jednoho z hlavních hrdinů, tahá za uši a čtenář by ji nejradši přeskočil.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty z vás, kteří si potrpíte na současnou českou literaturu, nevadí vám obhroublý slovník a umíte si představit (nebo se v této fázi právě nacházíte), jaké to je či bude, když se dostaví krize středního věku.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Účastníci zájezdu od Michala Viewegha.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora