blog

Knižní zprávy #1/2018

Co se událo ve světě literatury v posledních dnech a týdnech? Přinášíme vám pět zásadních zpráv tzv. od knih! Čeká nás půlnoční prodej Počátku Dana Browna, nový Nabokovův román z dílny Paseky a bohužel nás opustila velká (nejen) fantasy a sci-fi autorka Ursula K. Le Guin. Co se děje dál? Čtěte!

 

kniznizpravy_leguin

Na první letošní knižní zprávy jste si museli chvilku počkat, ale věříme, že ti z vás, kdo je sledovali živě na Instagramu, ví, že čekání stálo za to 🙂 Tedy alespoň doufáme! Jaké novinky ze světa knih jsme v živém vstupu z našeho knihkupectví, tedy Bookspotu v pasáži Lucerna, dnes zmiňovaly?

Vychází Počátek Dana Browna! A my si to v žádném případě nemůžeme nechat ujít. Proto pořádáme půlnoční prodej! Počátek oficiálně vychází ve středu 7. února, my vás zveme už v úterý večer do kina – čekání si zkrátíme sledováním Šifry mistra Leonarda v Kině Lucerna a s úderem půlnoci začne prodej. Svou kopii novinky s profesorem symbolologie Robertem Langdonem v hlavní roli si tak můžete odnést a začít číst mezi prvními! Lístek na film navíc slouží jako poukaz na slevu 50 Kč na nákup Počátku. Těšíme se na vás u nás v Bookspotu! Všechno info najdete zde.

Paseka chystá dalšího Nabokova <3 Nakladatelství Paseka zásobuje naše knihovny celou řadou kvalitních kousků a jeden takový, a to opravdu výjimečný, se už chystá! Paseka nedávno potěšila čtenáře a čtenářky krásným vydáním Lolity či románem Ada aneb Žár, chystaným Nabokovovým kouskem je pak Skutečný život Sebastiana Knighta. Jde o fiktivní životopis anglického spisovatele s ruskými kořeny. Byla to první autorova kniha vydaná v angličtině, děj se prolíná s osudem Nabokova samotného a jde o hravě ironický a mnohovrstevnatý text, na který se těšíme – více si můžete přečíst přímo na stránkách Paseky.

Překladatelé a překladatelky na výsluní. Česká nakladatelství spolu s překladateli a překladatelkami mění knižní obálky. Možná jste si všimli, že na některých titulech nakladatelství Argo se už v loňském roce objevila jména těch, kdo knihu přeložili. Největší “haló” ale způsobila Paseka, která nejenže začala na obálkách od nového roku uvádět jména překladatelů a překladatelek a chce to dělat u veškeré překladové literatury, ale také toto téma začala akcentovat v médiích. My to rozhodně vítáme, máme své oblíbené překladatelky a překladatele a myslíme si, že spoluutvářejí literární dílo, které si pak máme možnost přečíst. Bude Paseku a Argo následovat celý český knižní trh? Host údajně podobné změny neplánuje, další to nevylučují – o pozadí a souvislostech tažení Paseky za větší věhlas překladatelské práce si přečtěte zde.

Čtěte také  Udělejme společně z černého pátku světlý

Zemřela Ursula K. Le Guin. Na konci ledna obletěla literární svět smutná zpráva. Ve věku 88 let odešla Ursula K. Le Guin, výjimečná osobnost sci-fi a fantasy literatury. Kromě mnoha úžasných světů, které vytvořila, psala také eseje, věnovala se tématům jako je feminismus, imaginace či svobodné myšlení. Vždy obhajovala fantaskní žánry před obviněním z eskapismu, namísto úniku v nich viděla zdroj skutečné svobody a poznání, kritizovala společnost, která ve všem včetně románů potřebuje najít nějaký užitek či přímo zisk. Skvělý článek o její trefné společenské kritice vyšel na stránkách Radia Wave, krásný nekrolog jí napsala Margaret Atwood pro Guardian. Pokud máte rádi právě knihy Margaret Atwood nebo třeba Neila Gaimana, určitě si přečtěte i něco z pera Ursuly K. Le Guin.

Literární cena bez násilí na ženách. Spisovatelka a scénáristka Bridget Lawless založila novou literární cenu, která bude vybírat vítěze jen mezi díly, která nepracují s motivy jako je znásilnění, stalking, mučení… Zkrátka násilí na ženách. Jak napsaly Lidové noviny, cena si klade za cíl ocenit díla, která se neuchylují k tak bulvárním motivům jako je právě násilí na ženách a chce vyzdvihnout autory a autorky, kteří vás přišpendlí do vašeho čtecího křesla i bez běžných krimi stereotypů. Téma násilí na ženách ale může mít i osvětový charakter, pokud tematizuje zločiny, o kterých se málo mluví, nebo může být emancipačním prvkem, když například nechá poškozené se mstít. Je tedy otázkou, jestli je každá kniha, která o podobném násilí píše, nutně stereotypní. Více o debatě ohledně zaměření Staunch Book Prize a její užitečnosti či smysluplnosti se dozvíte například v článku na stránkách Guardianu.

Ve světě knih se stále něco děje, těšte se na příští pondělí a sledujte nás na Instagramu naživo!

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

Bára a Lucka

Bára Votavová

Milovnice Neila Gaimana, Juliana Barnese, Margaret Atwood, komiksů, tofu a psů. Ráda propaguje dobré čtení na sociálních sítích i offline, rozečtených má vždycky několik knih, což považuje za svou nejhorší vlastnost.

Příspěvky autora