blog

Knižní zprávy #5/2018

V knižním světě se pořád něco děje. Jo Nesbø se chopil Shakespeara, Oscary ovládly snímky, které mají co do činění i s literárním světem a tisíce z vás už hrají naši Knižní odyseu. Co dalšího musí každý knihomol a knihomolka o aktuálním dění vědět?

 

kniznizpravy_nesbo

Jo Nesbø se pouští do Macbetha. Znáte projekt Shakespeare 400? Současní spisovatelé a spisovatelky v něm adaptují, přepisují nebo se inspirují díly velkého barda Williama S. Po skvělých kouscích od Margaret Atwood (která se vrhla na Bouři) nebo Jeanette Winterson (ta zpracovala Zimní pohádku) přichází mistr severské krimi a jeho adaptace slavného Macbetha. Ten je samozřejmě v Nesbøho pojetí ostrým vyšetřovatelem v čele speciální jednotky. Těšíte se? My strašně 😉 Knihu už máme v předprodeji!

Losos v Kaluži směřuje na plátna. Úspěšná prvotina Markéty Lukáškové Losos v kaluži se už letos dočká audiopodoby a dokonce se rýsuje i filmová verze! Chystá ji producentka Hedvika Dočekalová, která o knize v tiskovce hovoří s nadšením: “Je to příběh, který člověka rozesměje sarkastickým a cynickým humorem, ale jsou tam také dojemné momenty, když hlavní postava prožívá to, co všichni známe z vlastního života.” Těšíme se!

Oscary ovládla Tvář vody. Filmové “Oskary” letos ovládl jeden snímek, o němž se kritici a kritičky nemohou shodnout, jestli byl jasnou volbou, nebo naopak překvapením: Tvář vody. Guillermo del Toro sesbíral za tento snímek ocenění za nejlepší film, režii, hudbu a výpravu. Existuje i v knižní podobě a my si myslíme, že obě formy rozhodně stojí za to! A také se domníváme, že je jednoduše dobře, když je oceněný film, ve kterém lidé navzdory rozdílům a znevýhodnění společně bojují proti silám zla. A navíc je to vlastně fantasy 😉 Moc doporučujeme!  Dalším oceněným snímkem s knižním, tentokrát sci-fi původem je Blade Runner 2049který získal cenu za nejlepší triky, na kterých se mimochodem podílelo i pražské studio Universal Production Partners. A vrcholně “spisovatelskou” cenu, tedy tu za původní scénář, si odnesl horor Uteč. Ten také můžeme jen doporučit!

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder

Magnesia Litera hledá Knihy století. Litera je bezpochyby nejznámější a nejspíš i nejvýznamnější literární cenou v Česku. Kromě kategorií, ve kterých vítěze vybírá odborná porota (nominace najdete například zde), Blogu roku či Ceny čtenářů (a čtenářek) letos bude vyhlášena ještě jedna anketa – Knihy století. Hlasovat pro ně můžete i vy! O co jde? Za každý rok v letech 1918 – 2016 byly literárními historiky vybrány nejzásadnější knihy, z nichž 156 příslušníků a příslušnic odborné veřejnosti vybralo za každý rok jednu, a vy teď můžete hlasovat pro tři z nich na stránkách Magnesia Litera. Tři knihy s největším počtem čtenářských hlasů budou slavnostně vyhlášeny jako Knihy století na slavnostním večeru 4. dubna.

Hrajete Knižní odyseu? Věříme, že jste zaznamenali naši novou hru k příležitosti Měsíce knihy! Nám, oddaným knihomolům a knihomolkám, je Měsíc málo, proto jsme připravili celý knižní vesmír, kterým se můžete proletět s naším Knihonautem. Každý den na vás čeká nový úkol, ve kterém musíte v pantomimě, kreslení nebo slovním popisu v podání spousty zajímavých osobností poznat knihy, a čeká vás i spousta další zábavy. Právě probíhá první Tajný bonus a ve skupině na Facebooku čekají kromě rad ostatních hráčů a hráček i další výzvy. Tak se zapojte a vyhrajte 180 knih 😉

Těšíme se zase příští týden, ať už naživo na Instagramu nebo zde na blogu <3

Bára a Lucka

Bára Votavová

Milovnice Neila Gaimana, Juliana Barnese, Margaret Atwood, komiksů, tofu a psů. Ráda propaguje dobré čtení na sociálních sítích i offline, rozečtených má vždycky několik knih, což považuje za svou nejhorší vlastnost.

Příspěvky autora