blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Knihy na jaro pro děti i pro dospělé

Jane Moravcová alias @janeonthemove se vám poprvé představila v únoru a jelikož vás její článek bavil, rozhodli jsme se, že vám odteď bude přinášet tipy na knihy pravidelně. V tom dnešním se dozvíte, po čem byste měli sáhnout na jaře! :)

 

 

Milí knihomolové, přináším vám opět pár tipů na knihy nejen pro děti, ale i pro mámy. Tak pojďme na to!

U nás doma nová a hned velmi milovaná (a hned s ohnutou titulkou) je Praha ha ha! od Barbory Buchalové. Jedná se o velkoformátové knižní leporelo, které bych přirovnala ke všemi milované sérii ročních období od Rotraut Susanne Berner (např. Jaro). Knihu jsem objednávala online, takže jsem se ani nepodívala dovnitř a těšila se, co přijde. A musím se přiznat, že jako první přišlo po otevření zklamání. Neoslovily mě ilustrace, ani komiksové bubliny s hláškami postav. Velké plus musím ale dát za reálie – v knize narazíte na Náplavku, Hrad, Petřín, Divokou Šárku apod. Dítě má zkrátka možnost zažívat příběhy postav na místech, kde se může samo pohybovat, což mi přijde skvělé. U nás doma je kniha v oběhu každý den, takže ani s těmi ilustracemi to nebude tak strašné, protože to, že je oblíbená u těch, kterým jsem ji pořídila, je přece jen to hlavní.

Další knihou, kterou jsem prozatím pořídila spíš pro sebe, protože naše děti jsou na ni celkem malé, nese název Mýty a předsudky o zvířatech a napsala ji Pavla Hanáčková. Už z názvu je patrné, že se kniha věnuje boření mýtů o zvířatech, které jsou předávány z generace na generaci. A vzhledem k tomu, že sama nechci dětem vykládat hlouposti typu, že špenát obsahuje extrémně moc železa (tomu už dnes nikdo nevěří, že ne?), tak musím začít u sebe. Kniha je moc hezky zpracovaná, líbí se mi ilustrace a těším se, až ji budeme číst s dětmi v době, kdy ji budou také chápat. A co vy, víte, zda je osel hloupé zvíře, jestli je liška chytrá, prase čistotné a slon má obrovskou paměť? Odpovědi na tyto otázky a mnohem víc naleznete právě v této knize.

Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?

A na závěr jedna, co si získala mě. Nemůžu nezmínit Za zavřenými dveřmi z pera B.A.Paris. Nemyslím, že by bylo možné, aby vás tento titul minul, ale jestli jste byť jen chvíli přemýšleli o jeho pořízení, tak do něj jděte, protože já vám říkám, že se od něj neodtrhnete. Kniha má poměrně rychlý spád, nutí vás číst víc a víc, protože i když máte stažený žaludek, tak vás zajímá, co se v tom domě děje teď a co se bude dít dál. Stejně tak se mi líbí prolínání minulosti a přítomnosti, jež čtenáři pomáhá lépe pochopit celý příbeh. Obecně není psychologický thriller mým šálkem čaje, ale tento mrazivý příběh mě dostal natolik, že jsem si pořídila i novou knihu od stejné autorky s názvem V pasti lží, která se zatím jeví mírnější, než kniha předešlá, ale i tak mě hned vtáhla do děje a je velmi čtivá.

Děkuji za pozornost a pochlubte se, zda jste již některou z těchto knih četli! Těším se na vás zase příště na blogu Martinus.cz, nebo na Instagramu @janeonthemove 😉

Jana Moravcová

Jana Moravcová je maminkou na rodičovské dovolené. Miluje dětské knihy, dobré kafe (tráví až příliš mnoho času v kavárnách), cestování a papírenské nezbytnosti.

Příspěvky autora