blog

Our Shared Shelf: Feministický book club od čarodějky z Nebelvíru

Jednou z našich nejoblíbenějších světoznámých knihomolek není nikdo jiný než čarodějka, ambasadorka UN Women Goodwill a herečka Emma Watson. Dnes slaví 28. narozeniny a při té příležitosti jsme se rozhodli, že vám blíže představíme její slavný literární book club Our Shared Shelf.

 

První zmínky o onlajnovém knižním klubu se objevily na Twitteru v lednu 2016. Emma Watson jakožto britská ambasadorka Women Goodwill a hlavní tvář kampaně HeForShe (a nyní také TimesUp), si dala za úkol přečíst co nejvíc knih a esejů o rovnosti pohlaví. Kvalitního čtení na tohle téma našla doslova mračna a rozhodla se, že si seznam literatury nenechá pro sebe. Na platformě pro čtenáře Goodreads.com založila online book club, který pojmenovala Our Shared Shelf, tedy v překladu Naše sdílená knihovna, jelikož knihy, které přečetla, nechtěla pouze sdílet ostatním, ale chtěla znát i názory ostatních čtenářů.

Our Shared Shelf zaznamenal okamžitý úspěch – jak jinak – a nyní čítá přes dvě stě tisíc členů. Jeho instagramová verze je na tom podobně. Protože je Emma na obou sociálních sítích aktivní, docela klidně se vám může stát, že s vámi bude diskutovat ve skupině knižního klubu, nebo repostne vaši fotku s aktuálně probíranou knihou. Pro březen a duben 2018 je to mimochodem debut od Terese Marie Mailhot s názvem Heart Berries, který byl vybrán pro svou drásavou upřímnost, bolest schovanou mezi řádky a výstižnost. Přečtěte si, co o knize napsala Emma Watson.

Our Shared Shelf je nekonečnou studnicí inspirace pro všechny, kteří touží číst kvalitní, dechberoucí feministické příběhy; od Amerikány až po Ženy, které běhaly s vlky. Tipy na knihy od Watson můžete ovšem získat v podstatě z každého jejího interview; a to nejen z těch, při nichž byla zpovídána, ale také třeba z těch, které vedla pro Vogue. Za všechny uvádíme příklad rozhovoru s Marjane Satrapi, jenž pojednává zdaleka nejen o Persepolis a je pro každého přínosem. A to ani nezmiňujeme, že čas od času Emma kupříkladu v londýnském metru schovává knihy pro náhodné čtenáře. Jejím cílem – stejně jako naším – je zkrátka a dobře šířit literaturu a přimět lidi po celém světě, aby moudrost hledali zejména na stránkách knih.

Čtěte také  To nejlepší čtení k Valentýnu, ať už ho milujete nebo nesnášíte

Pokud náhodou teď smutníte, že není nějaká taková česká onlajnová verze book clubu, nezapomeňte na naši oblíbenou alternativu 😉 Pravděpodobně už ji znáte, ale kdyby náhodou ne – jeden skvělý čtenářský klub u nás vede Jakub Pavlovský alias Bookscalling a díky němu se můžete potkat s ostatními čtenáři nejen na Goodreads, ale při jeho čtenářských klubech a salonech i v nějaké pražské kavárně a rovnou se také seznámit s autory knih.

Kdo z vás už je členem Our Shared Shelf? A kdo se chystá na další book club od Bookscalling? 🙂

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora