blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Tři knihy, bez kterých se vaše knihovna neobejde

Utekl další měsíc a já vám opět přináším několik knižních tipů od nás. Tak jdeme na to. Opět na vás čekají dva tipy pro malé čtenáře a nechybí ani něco pro dospěláky ;)

 

Novým objevem u nás doma je Lily a Momo Kataríny Macurové. Holčička Lily by si ráda s někým hrála, ale nemá s kým, což se změní v momentě, kdy jí přijde obrovský balík a v něm, tušíte správně, Momo! Její nový kamarád, jehož druh je neznámý a hlava připomíná bonbon, si však úplně klasicky hrát neumí. Plavat s kruhem mu nejde, nezvládá chytit míč a ani houpačka mu nic neříká. Nakonec si ale vymyslí vlastní styl hraní a stanou se z nich parťáci. V knize naleznete málo textu, ale za to velké krásné ilustrace, které si děti rychle oblíbí. Věřím, že kniha má potenciál být oblíbená dlouhou dobu, ať už v době, kdy ji dětem budete číst vy, nebo později v čase, kdy už budou trénovat svoje vlastní čtení, protože jim čtení svým krátkým textem a přehledným fontem usnadní.

Podzimně laděná kniha Zubr si hledá hnízdo (Oksana Bula) pojednává o originálním příběhu a pyšní se skutečně nádhernými ilustracemi. To se tak zubr jednou potká s medvědem a dozví se od něj, že tráví zimu spánkem. Tato myšlenka se mu natolik zalíbí, že se rozhodne udělat maximum pro to, aby se také dočkal zimního spánku. Jak to celé dopadne a kdo jsou tukoni? To se dozvíte po přečtení tohoto milého příběhu. A abych jen nechválila, tak ten konec je tedy dle mého názoru nedopilovaný. Ale o to větší máte šanci si ho domyslet podle svého a s dětmi si o něm popovídat.

A pro dospělé mám tentokrát něco k zamyšlení. Doporučím vám knihu Malinka, což je prvotina Dity Táborské, která pojednává zejména o tématech mateřství a adopci, a to z několika úhlů pohledu. Malka, která je sama adoptovaným dítětem, hledá svoji identitu a my můžeme sledovat protínání jejího příběhu s příběhem adoptivní matky Iny, ale také Alice, která je adeptkou na adopci. Nebudu zacházet do detailů, abych vám mohla dopřát plnohodnotný zážitek z knihy, ale věřte mi, že tento silný a čtivý příbeh ve vás zanechá stopu.

Čtěte také  Ferrante, Giordano, Starnone a další. Objevte kouzlo současné italské literatury

Děkuji za přečtení a dejte vědět, jestli vás můj dnešní výběr inspiroval. Těším se na vás zase příště na blogu Martinus.cz, nebo na Instagramu @janeonthemove 🙂

Jana Moravcová

Jana Moravcová je maminkou na rodičovské dovolené. Miluje dětské knihy, dobré kafe (tráví až příliš mnoho času v kavárnách), cestování a papírenské nezbytnosti.

Příspěvky autora