blog

12 bookstagramů, které potřebujete sledovat

Co máme na Instagramu nejradši? Je pro nás tou nejrychlejší a nejzábavnější inspirací! Mrkněte se na instagramové účty o knihách, které nás aktuálně baví nejvíc a ze kterých pravidelně čerpáme nové tipy na čtení i na to, jaké pěkné kompozice se s knihou dají vytvořit a seznamte se s celou řadou českých i zahraničních populárních bookstagramerů.

Věřte, že vybrat jen dvanáct účtů byl úkol nelehký, ale nakonec se nám podařilo dát do kupy bookstagramery a bookstagramerky, nad jejichž fotkami nám nejčastěji padá brada a nemůžeme se jejich fotek nabažit. Pojďte si je nyní prohlédnout a načerpat novou inspiraci na to, koho na Instagramu můžete sledovat.

Z domácí bookstagramové kuchyně

@luciezel
Jako první musíme samozřejmě zmínit naši Lucku, která se už roky snaží na Instagramu o propagaci knižních titulů a nečtenářům podsouvá fakt, že čtení je jednoduše super takovým způsobem, že mu zkrátka nemůžete odolat. Těšte se na to, že budete zavaleni tipy na kvalitní knihy v postech i ve stories.

@bookscalling
Kdo by neznal milého Jakuba, který se proslavil svými fotkami, na kterých si knihy čte v tureckém sedu na nejrůznějších prapodivných místech. Podívejte se na jeho fotky, ať zjistíte, kde všude se dá přečíst kniha a nechte si doporučit něco z české i světové literatury.

@baruvotavova
Další stálicí české bookstagramové scény je Baru, členka albatrosího týmu, jejíž fotky jsou vždycky radost pohledět a její vkus, který zahrnuje světové romány i krásné dětské knihy, nám je zkrátka blízký.

@readingwithlucy
Luciiny fotky vždycky dýchají pohodovou a útulnou atmosférou – stručně řečeno, chcete se do nich zachumlat, hlavně když svět tam venku není vlídný a příjemný. Prohlížením jejích obrázků bychom strávili celý den a utekl by jako voda.

@nofreeusernames
Máte rádi young adult, dětské knihy a funko popy? Tak neváhejte a zamiřte rovnou k Olze na profil, budete pak šťastní. Plusové body navíc od nás Olga dostává za její vášeň pro Harryho Pottera, tu s ní totiž máme společnou.

@_dzejny
Tohle sice tak docela není český profil, jenže do zahraničních se nám nevejde a Slováci jsou přece naši bratři, že? Martinusačka Džejna v našem výběru rozhodně musí být, její knižní doporučení jsou totiž nadmíru vytříbená a vsadíme se, že díky ní najdete TEN Román s velkým R. Podobné je to i s jejím klukem Ivanem (@knizna_fetka), který je knihkupcem, tudíž i jeho tipy byste měli sledovat – všechno máte pěkně uložené pod hashtagem #kniznefetky.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Bookstagramy ve světě

@insidethebookreader
Calista Richet je královnou emotivních fotek s knihami v pastelových barvách. Trošičku retro, ale jen tolik, aby se vám to nikdy neomrzelo. Její fotky mají atmosféru, příběh a kouzlo. Co bychom si mohli přát víc!

@pollyflorence
Do tohohle britského děvčete jsme zamilovaní už pěkně dlouho. Cestuje po malých, kouzelných kavárničkách a antikvariátech po celé Británii a čte přitom jednu knihu za druhou. V jejích fotkách chcete žít.

@coffeeandbookss
Tak samozřejmě, že milujeme tento kalifornský profil, vzhledem k tomu, že spojuje dvě naše nejoblíbenější věci na celém světě 🙂 Tanbir Kaur často čte u moře a z fotek máte pocit, že není nic důležitějšího, než se občas zastavit a celé odpoledne se poflakovat s knihou na pláži.

@booksundays
Kdo by neznal neděle s knihou! Na těchhle fotkách je všechno to, co se vám vybaví při slově “cozy” nebo “hygge”. Úplně všechno. A hlavně nechybí kvalitní čtení.

@thebookwormofnotredame
Z profilu Pařížanky Clary na vás čiší jak láska ke knihám, tak slavné francouzské město, ve kterém – alespoň podle fotek – doslova čte, kudy chodí. Je to pastva po oči, zvlášť pro ty, kterým taky učarovala Paříž 🙂

@crimebythebook
Tak dlouho už sledujeme Abby z Crime by the Book, že máme pocit, že je to vlastně už taková naše stará známá. Tenhle Instagram sledujte, pokud máte slabost pro thrillery, krimi romány a detektivky – nikde nenajdete lepší inspiraci, než právě u Abby. Krimi fikce je její velkou vášní, často obráží knižní veletrhy a New York v jejím podání vypadá neodolatelně.

P.S.: Tím samozřejmě výčet našich oblíbených bookstagramových účtů ani zdaleka nekončí a už vůbec ne těch martinusáckých! 🙂 Většina z nás kromě toho, že pilně čte, své čtení taky pilně fotí. Ve chvilce volna mezi knihami mrkněte kupříkladu na @zuzkovnik, @janebenesova, @dusanmurco nebo na @tomasulej, @knihomola_sk či @patrikkondas. Pochopitelně také budeme rádi, když nás navštívíte na martinusáckém bookstagramu @martinus_cz, na kterém s vášní a láskou propagujeme #vicecasunacteni 😉

Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora