blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Knihy, kterým děti neodolají

Všichni, kdo mají děti, to znají. Venku není vždycky pěkně a hračky doma se okoukají, což je ale ideální čas pořídit nějakou novou knihu a pustit se s dětmi do čtení! Opět vám přináším tři tipy na prima knížky se kterými nešlápnete vedle. Vyzkoušeno za vás.

Hned v úvodu musím bojovat za Kostíka! Doufám, že nikomu z vás, kteří máte rádi dětské knihy, neutekl krásný projekt Knihozem nakladatelství Albatros, který vybral dvanáct nejzajímavějších knižních novinek pro děti a mládež letošního roku. Na první pohled mě zaujala Gerda, velryba, která prolétla nejen světem Instagramu jako absolutní nutnost! Je to opravdu krásná kniha, ale já bych vám ráda doporučila knihu jinou, a to Kostík hledá přátele za kterou stojí Pawel Pawlak. Strašně milá knížka o hledání přátelství smutného Kostíka. Ten jednoho dne potká holčičku Rozárku, které vypadl zub, což je, věřte nevěřte, začátek příběhu, kde se prolíná svět živých a mrtvých. Textu je v knize poskrovnu, ale pro malé děti, které chtějí číst s vámi, je úplně dostačující, protože takhle alespoň stihnete přečíst celý příběh najednou. Ukazuje dětem, že se mohou přátelit i dva na první pohled velmi rozdílní tvorové.

Další knihou, kterou bych vám tentokrát ráda doporučila, je Pinocchiův sen od An Leysen, která má tak krásné ilustrace, že zaujme nejen děti, ale i rodiče. Klasický příběh dřevěného kluka Pinocchia je možná trošku zkrácený, ale je podán velmi srozumitelně pro malé čtenáře. U nás se četl před spaním, proto tedy můžu potvrdit jeho další přednost, což je to, že příběh naši malou dračici pokaždé rychle uspal. Myslím, že z této edice budeme potřebovat i další knihy (Baba Jaga, Louskáček a Kráska a zvíře).

Třetí v pořadí mých doporučení obvykle bývá beletrie pro dospělé. Dnes tomu bude trošku jinak. Mým dnešním posledním tipem jsou Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky (Elena Favilli, Francesca Cavallo). Tato kniha je zkrátka báječná! A jestli doteď unikla vaší pozornosti, teď už nesmí! Představí vám 100 výjimečných žen, které budou inspirací nejen pro malé rebelky, ale i pro jejich maminky. Grafické zpracování je také naprosto skvělé (na knize se podílelo neskutečných 60 ilustrátorek) a věřte mi, že tato kniha by neměla chybět v žádné knihovničce. Každá máma určitě chce, aby její dcera věřila, že může být, kým chce. Tato kniha bude studnicí inspirace pro každou malou slečnu, kde se dozví o různých profesích, pozná ženy, které se zapsaly do historie, přečte si o jejich odvaze a odhodlání měnit svět. Přečíst si můžete o aktivistce za práva žen, astronomce, horolezkyni, programátorce, spisovatelce, různých sportovkyních a třeba i o královně Alžbětě I. Kým se necháte inspirovat vy?

Čtěte také  Knižní dárky ke Dni matek

Doufám, že i mně se dnes podařilo vás trochu inspirovat a těším se na vás zase příště na blogu Martinus.cz, nebo na Instagramu @janeonthemove.

Jana Moravcová

Jana Moravcová je maminkou na rodičovské dovolené. Miluje dětské knihy, dobré kafe (tráví až příliš mnoho času v kavárnách), cestování a papírenské nezbytnosti.

Příspěvky autora