blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Knihy nejen pro děti, se kterými strávíte zábavné léto

Červenec je v plném proudu a vy určitě máte víc času si číst - na dovolené, ve vlaku, u vody, na pikniku, prostě kdekoliv, a proto doufám, že vás moje další knižní tipy budou inspirovat a strávíte s nimi skvělé knižní léto! :-)

Tento měsíc jsme s Emou objevily Ameriku, tedy prostorová leporela! Já na ně z dětství úplně zapomněla a jsem moc ráda, že jsem na ně znovu natrefila. Tedy konkrétně na leporelo s příběhem Popelky od Vojtěcha Kubašty. Příběh Popelky všichni dobře známe a protože na knihách Vojtěcha Kubašty vyrůstalo několik generací již v době Československa, tak víte, že jsou časem ověřené a určitě nešlápnete vedle. V tomto zpracování se na vaše děti těší i další klasické pohádky jako jsou Červená karkulka, Perníková chaloupka, Tři prasátka nebo Kocour v botách.

A pozor! Ema má ve třech letech svojí první encyklopedii, vybrali jsme edici Larousse – Zvířata a moc se jí líbí. Nenajdete v ní sice fotky, ale malovaná zvířátka – věřte však, že nejmenší (možná právě proto) skutečně zaujme na první pohled. Doporučila bych ji asi tak nějak od těch tří let, kdy už děti mají trošku větší rozum, i když to je samozřejmě velmi individuální. Ema si knihou ráda listuje i sama, což je způsobeno právě hezkými ilustracemi, protože číst ještě samozřejmě neumí. Kapitoly jsou také rozděleny tak, aby zapadaly do dětského světa – dozvíte se tedy např. kde zvířata žijí (o zvířecích příbytcích), co jí (dobrou chuť!) a co dokáží (zvířecí rekordy). Čteme ji spolu, ukazujeme si co a jak a zkouší plnit i úkoly, které jsou rozmístěné napříč knihou. Pro její jednoduchost a srozumitelnost ji jako první encyklopedii můžu jedině doporučit.

Letní měsíce si žádají vyloženě oddechovou literaturu, proto za sebe doporučuji Kousky štěstí z pera Anne Christine Ostby. Příběh se odehrává na Fidži, kam se sjedou dávné kamarádky ze střední, kterým je v současnosti již před šedesát, na pozvání jedné z nich. Kat rozešle svým dávným přítelkyním dopis, kde je vyzývá, aby vše nechaly za sebou a přijely dožít za ní na Fidži. Očekáváte správně, že všechny dorazí a spustí se kolotoč příběhů, kde nechybí nemanželské děti, Alzheimerova nemoc, nebo láska ve zralém věku a mnoho dalších témat, takže nudit se opravdu nebudete. Dávné kamarádky se musí znovu poznat, sžít a otevřít se jedna druhé, což není vždy snadné, protože neustále vytahují nějaké věci z minulosti. Najdou zmíněné kousky štěstí? A co má s příběhem společného čokoláda?

Čtěte také  Lednové novinky: Populární fantasy, reinterpretace Lolity i epistolární román

Doufám, že se mi podařilo vás upozornit na knihy, které neznáte a těším se na vás zase příště na blogu Martinus.cz, nebo na Instagramu @janeonthemove 😉

Jana Moravcová

Jana Moravcová je maminkou na rodičovské dovolené. Miluje dětské knihy, dobré kafe (tráví až příliš mnoho času v kavárnách), cestování a papírenské nezbytnosti.

Příspěvky autora