blog

Chcete knihy mít nebo číst? Přečtěte si, co říká náš průzkum ke Dni nepřečtených knih

Letošní Den nepřečtených knih se blíží mílovými kroky a my už se jej nemůžeme dočkat! Však není divu, téměř každý knihomol má ve své knihovně nějakou nepřečtenou knihu a my na tom samozřejmě nejsme jinak. S těmi všemi nádhernými příběhy, které se od loňského DNK na knižním trhu vyrojily, bychom klidně zvládli i celý týden nepřečtených knih. Jak jste na tom vy?

Pro porovnání jsme si pro vás připravili aktuální přehled toho, co vlastně Češi a nepřečtené knihy obecně – vyhraďte si pár minut a zjistěte, zda jste na tom podobně jako většina českých čtenářů a čtenářek. O letošním Dni nepřečtených knih navíc pokládáme palčivou otázku: chcete knihy mít nebo číst? Ačkoliv hromadit spousty knih má nepřekonatelný půvab a hezčí dekoraci než je kniha aby člověk pohledal, ale my hlasujeme pro ČÍST. Každá příběh si zaslouží, aby mu čtenáři dali šanci 😉

A teď si představte, že Češi mají ve svých knihovnách v průměru 23% nepřečtených knih. To je docela dost, co říkáte? Překvapilo nás navíc zjištění, že nejčastěji jde nikoliv o okrajové tituly, ale o nejprodávanější bestsellery. Nedočtené také často zůstávají tituly z povinné školní četby.

Co za to může?

Podle našeho průzkumu je to jednoznačně nedostatek volného času. Hledat si #vicecasunacteni je zkrátka umění a s časem jsou na štíru všichni, včetně knihomolů, i když ti by si podle nás všichni do jednoho zasloužili Hermionin obraceč času. Nedostatek času na čtení ale není jediný důvod, proč se čtenářům a čtenářkám v knihovnách kupí nepřečtené knihy. Na vině je totiž i nevhodný výběr knihy, která konkrétního čtenáře nakonec nezaujme. Vybrat si něco, co nakonec nebyl ten pravý šálek kávy (nebo čaje?) se určitě už někdy povedlo každému z vás – aby se tyhle nepříjemné situace stávaly co nejméně, jsme tu pro vás my a vždycky vám rádi poradíme a s láskou vybereme knižní tipy, které by vám mohly sednout nejlépe.

Mezi důvody, proč se knihy nedočítají, patří mimo jiné i únava. Rozečtení jiné knížky současně ale žádný velký problém pro Čechy není – máte to taky tak, že občas čtete klidně tři nebo i více příběhů současně?

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?

Knihovny a jejich čtenáři

Věděli jste, že domácí knihovna průměrného Čecha obvykle čítá kolem 20 až 50 knih? O poznání lépe jsou na tom pouze dnešní padesátníci a šedesátníci, pětina z nich má totiž v knihovně hned několik set titulů. 15% dokonce 500 a více. Zřejmě i proto je tato generace podle našeho průzkumu těmi největšími milovníky literatury, téměř čtvrtina z nich navíc dočte každou knihu, kterou dostanou do ruky. Tak schválně, hned po dočtení článku utíkejte do své knihovny a počítejte. Patříte do průměru?

Chceme knihy mít nebo číst?

Z celkového pohledu jsou na tom ale Češi o poznání hůře. V jejich domácnostech se totiž vyskytuje zhruba 23% nepřečtených knih. Vyhradit si čas na tyto knihy, na které smutně usedá prach v poličkách, byste měli právě 31. srpna, v Den nepřečtených knih a pokusit se číst opravdu poctivě a kdekoliv to bude jenom možné. Protože co když se právě v některé z těch knih, které jste dřív odložili, z milionu různých důvodů, skrývá příběh, který opravdu stojí za to zažít?

Nedočítáme povinnou četbu ani světové bestsellery

V průzkumu byl jako nejméně dočítaný titul zmiňován světový bestseller od E. L. James Padesát odstínů šedi, který je následován letošní novinkou Počátek od Dana Browna a potterovskými knihami. Divíte se? Je to obvykle zkrátka proto, že bestsellery často bývají pořizovány jako dárek, ale neodpovídají vkusu obdarovaného čtenáře. No a povinná školní četba, to je věčné téma – Babička, Osudy dobrého vojáka Švejka, Stařec a moře… čtenáři je mají “vyspoilerované” z hodin literatury, ale ve skutečnosti je nikdy nepřečetli. Když se ale ke klasice vrátíte, často zjistíte, že je v ní daleko víc, než jen zápletka a rozuzlení, všechny takové knihy jsou navíc obvykle velmi nadčasové a při každém dalším přečtení v nich najdete něco nového – tak jim dejte šanci. Třeba zrovna na letošní DNK 😉

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora