blog

Originální dílo s hlubokými myšlenkami, které vás pobaví

18.09. 2013

Nakladatelství Argo přináší novou knihu od autorky bestseleru Tak trochu úžasní. Po tomto díle, které se zařadilo mezi nejprodávanější humoristické romány, se spisovatelka Dawn Frenchová obrátila k závažnému tématu. Na stránkách novinky Drahá Silvie se nám odkrývají mezní okamžiky v lidském životě – umírání a smíření. Postupně se v románu objevují nejrůznější lidské emoce a stavy – hněv, smutek, strach, zoufalství, ale i láska, naděje a odpuštění. I přes to, že se jedná o situaci vlastní každému člověku, je tato kniha originální. A to především díky nevšednímu zpracování. Hrdinka, jejíž jméno je v samotném názvu románu, zůstává čtenáři jistým způsobem skryta. Dozvídáme se o ní totiž prostřednictvím druhých lidí.

Samotný děj začíná v nemocničním pokoji na oddělení jednotky intenzivní péče. Zde leží v kómatu Silvie, žena, jejíž mozek utrpěl vážné poškození při pádu z balkonu. U jejího lůžka se střídá několik návštěvníků – bývalý manžel, dcera, přítelkyně, sestra, služebná a v neposlední řadě ošetřující zdravotní sestra. Každý z nich má svůj jiný a specifický vztah k této pacientce. Můžeme se tak setkat s projevy lásky i nenávisti, úcty či opovržení. V rozhovorech, které vedou návštěvníci se spící Silvií, se dozvídáme o jejich vlastních osudech a také o charakteru a životním příběhu Silvie.

Jak už to ale mezi lidmi bývá, jen málo sdělení o druhých zůstává bez zkreslení.

Úkol zjistit, kým opravdu Silvie je, tak leží na bedrech čtenáře a záleží na jeho schopnostech rozeznat sobeckost od pravé lásky k bližnímu či hněv od zoufalství.

Kromě toho se čtenář také musí vyrovnat se stále slabší vírou v Silviino „vzkříšení“ a čekat, co přinese poslední stránka knihy. Ale i toto je velkým plus k poutavosti románu Dawn Frenchové.

Nejen samotný příběh, ale i styl psaní je originální. Téměř celý text knihy má formu přímé řeči jednotlivých postav, a tak snadno a svižně postupujeme stránku po stránce až do samého závěru. Avšak milovníci básnických obratů a jiných literárních hříček mohou v hovorovém jazyku vidět jistou závadu, která jim brání plně uspokojit svou čtenářskou vášeň. Na druhou stranu díky jednoduché a současné mluvě se stává dílo Drahá Silvie přístupné široké veřejnosti.

Čtěte také  Manazuru: Hluboký příběh o ztrátě a paměti

Za sebe mohu knihu doporučit, je nejen originálním výtvorem, ale i příběhem s hlubokými myšlenkami, které nenechávají čtenáře jen pasivním pozorovatelem několika zpodobněných osudů. Na druhou stranu je však pravdou, že Drahá Silvie není románem pro pohodový čas naplněný smíchem a odpoutáním se od reality. Pokud tedy ti z vás, co si do ruky berete knihu „jen“ pro ničím nerušenou relaxaci, raději sáhněte po jiném díle. Věřím totiž, že jen málokdo nemá během čtení Drahé Silvie sklon k slzám či melancholické náladě.

 

Draha Silvie (Dawn Frenchova)

Drahá Silvie

Dawn Frenchová  ·  Vydavatelství: Argo, 2013

Silvia Shutová spadla z balkónu, upadla do kómatu a je na přístrojích udržujících životní funkce. Nevypadá to jako komedie? Ale je to komedie.
Dawn Frenchová, věhlasná britská komička a autorka úspěšného románu Tak trochu úžasní, opět zalidňuje svou knihu plejádou excentriků a v sérii jejich monologů nechává “spící” hrdinku čtenáři poznat. Probudí se Silvia? Dokud se smějeme nad každou stránkou jejího života, má pořád ještě šanci.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.