blog

Mé tajemství: Jaktože přečtu tolik knih?

31.12. 2013

“Já ti tak závidím, že máš tolik času na čtení,” slýchávám často od svých přátel. Vždycky se nad tím jen pousměju. Pracuju průměrně 10 hodin denně, často včetně víkendů, denně se setkám minimálně se dvěma přáteli, ať už na snídani, oběd, nebo večeři, po většinu měsíce mám u sebe doma couchsurfaře, kterým se snažím věnovat. Nemluvě o domácnosti, vztahu a všežravém labroušovi, který taky vyžaduje nějakou tu péči. 🙂 I tak přečtu minimálně jednu knihu týdně. Takže argument, že já mám čas a ostatní ho nemají, jsme právě smetli ze stolu. Děkuji za asistenci! Mám velmi pravděpodobně o dost méně volného času než vy. A i tak zvládnu přečíst víc knížek? Jakto? Protože chci. Prostě si ten čas udělám. S tím mi pomáhá několik věcí, které by možná mohly pomoci i vám. 🙂

Nejdůležitější věc, a také ta hlavní, kterou bychom měli začít, je zlaté PROČ. Uvědomte si, proč chcete číst. Pokud chcete číst, protože chcete něco dokázat své matce, nemáte s čím machrovat na internetu, nebo na to balit holky /kluky, nepůjde vám to.

 

1) Čtěte to, co vás baví.

Velmi pravděpodobně jste poté, co jste tu knihu otevřeli, nepodepsali žádnou závaznou slouvu o jejím dočtení. Nebo snad ano? Tak vidíte. Nebaví? Nedočítejte. Nedočetla jsem miliony knih. A některé z nich chválilo celé moje okolí, jiné jsou považovány za nejlepší romány 20. století a …. mě prostě neoslovily. Já vím, že asi nikdy nepřečtu Jiráska. A miliony dalších knih, které jsou na mě moc složité, dlouhé (sbohem, Anno Karenino!),  nudné, strašidelné…. prostě není to můj šálek kávy. Správnou knihu si musíte najít. A teprve potom nebudete řešit, že “ještě 50 stránek a konečně to mám dočtené!” nebo pokukovat po hodinkách.

Čtěte také  Divadelní adaptace našich oblíbených knih

2) Sdílejte s ostatními čtenáři.

Mít kolem sebe lidi, se kterými své poznatky a zážitky z knížek můžete sdílet, je k nezaplacení! Čtení vás bude bavit o to víc! Zkuste si je najít ve svém okolí nebo na internetu. Knižních klubů je mraky! 🙂 Dostanete další tipy na zajímavou četbu a budete mít spousty nových témat ke konverzaci. Podívejte se na Instagramu pod #copravectu, #kniha / #knihy. Na Twitteru pod #copravectu, na Facebooku do skupin Knižní blogeři a jejich pravidelní čtenáři, skupiny Co čteme nebo k nám na Martinus.cz.

3) Nesoutěžte.

Na čtení je nádherné, že se sice dá měřit, ale měří ho jen idiot. Nestresujte se tím, že čtete jednu knihu rok, že Karel ji přečetl za víkend, že někdo zvládá číst dvě knihy najednou. Ne. Jste-li soutěživý typ, přihlaste se na atletiku.

4) Nečtěte víc knih najednou.

Pravidlo Číst vždy jen jednu knihu je fajn hlavně z čistě psychologického důvodu, že máte jednou za týden / měsíc pocit, že jste něco uzavřeli a začínáte znovu. Máte-li rozečteno šest knihu najednou, neustále vám někde zbývá pár stránek a počet stran před vámi je nekonečný. To (například mně) chuť ke čtení nezvyšuje. 🙂

5) Vypisujte si.

Ne. Tohle není čtenářský deník. Opravdu! Je to jen malý bloček nebo aplikace (Evernote např.), které vám pomohou mít přehled nad přečtenými knihami. Zvyk dělat si z knížek výpisky je praktický. Náš mozek není počítač, většinu zajímavostí si nebudete pamatovat po měsíci, po roce budete mít problém složit dohromady i děj. Díky drobným poznámkám budete mít ze čtení lepší pocit. 🙂

6) Mějte knihu vždy poruce.

Přes den je hodně chvilek, kdy prostě nemáte co dělat. Cesta MHD, fronta v potravinách, čekárna u lékaře, zácpy (dopravní) atd. Život je plný čekání. Zabijete dvě mouchy jednou ranou – přestane vás štvát, kdykoliv někde budete muset čekat, protože se nebudete nudit, a zároveň načtete víc stránek. 🙂 Berte si knihu do kaváren, mějte ji na záchodě, ve vaně, berte si ji na kuřáckou pauzu.

Čtěte také  Čtení s porozuměním: Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

7) Nebraňte se jiným formátům.

Nechce se se vám s sebou tahat papírovou knížku? Pořiďte si čtečku, nebo si knížku přečtěte na tabletu či telefonu. Nechce se vám číst? Pusťte si audioknihu. Nahraďte si písničky ve sluchátkách nebo rádio v autě nějakým dobrým příběhem.

8 ) Neexistuje špatná literatura.

Nestresujte se tím, že podle některých lidí čtete brakovou nebo oddechovou literaturu. Každý si čte to, co ho baví. To byste se pak museli cítit vinní i za to, že máte v nabídce televizních kanálů Novu a utíkali z každého obchodu, kde hraje Evropa 2. Mainstream není vždy nutně špatný. I špatná kniha vám dá miliony poznatků.

9) Knihy nejsou ztráta času.

Knihy nejsou za odměnu. Knihy jsou stejně důležité cvičení pro mozek a fantazii, stejně jako je pro tělo návštěva fitness centra. Přestaňte čtení knížek považovat za flákání. Máloco z těch šíleně nutných aktivit, kvůli kterým čtení posunete na neurčito, vás rozvíjí tolik jako čtení knih. A opravdu to jen stěží bude uklízení nebo sezení u počítače.

10) Dělejte víc věcí, u kterých si jde číst.

Najděte si aktivity, které můžete do vašeho denního programu velmi lehce začlenit a dá se u nich číst. Já například nejezdím autem, protože v MHD se dá po cestě do práce a z práce přečíst denně přes 50 stránek úplně s přehledem. 🙂 Vím, že jakmile si po dlouhém dni vezmu do postele knihu, tak do dvou stran usnu, takže jsem si večerní čtení v posteli nahradila večerním čtením ve vaně. Tam se usnout bojím, takže tam většinou těch 50 – 100 stránek dám taky. I meziměstsky se snažím využívat autobusy a vlaky. Nečtu noviny a magazíny, místo nich čtu knihy. Čtu při každém čekání, dokonce mám ráda, že moji přátelé chodí trochu pozdě. A víkendová rána se snažím, pokud dopoledne nemám něco naplánovaného, strávit alespoň hodinu dvě v postěli a číst si.

Čtěte také  To nejlepší čtení k Valentýnu, ať už ho milujete nebo nesnášíte