blog

Slovník lásky: Demonstrace lidskosti

2.05. 2013

Slovník lásky z nakladatelství Argo není jen encyklopedickým výpisem slov vztahujících se k lásce, ale také spletitou a osobní výpovědí jednoho vztahu, jeho vzestupu i pádu.

Ačkoli je v Čechách čtyřicetiletý David Levithan téměř neznámým autorem, za velkou louží jde o vycházející hvězdu. Autor 12 novel si jistě svou popularitu zaslouží. Slovník lásky vám totiž vyrazí dech. Pokud se mu chcete podívat pod pokličku ještě hlouběji, můžete sledovat autorův twitter účet @loversdiction.

Dělával jsem to jako malý kluk. Slovník naučný, slovník výkladový, cizích slov… Někde jsem ho otevřel a jen tak si četl. Nebo něco hledal? Bůh ví… Abecední řazení slovníku téměř vylučuje jakýkoli vzájemný kontext. Jde jen o střípky informací, které jsme za léta svého života nashromáždili v paměti. A stejným způsobem se David Levithan pokusil vyprávět příběh jedné lásky.

Lásku nemusí zhmotňovat jen chronologický příběh. Vztah k druhému můžeme vyjádřit také pomocí útržků vzpomínek, zvyků, rituálů, vlastních pochyb i myšlenek. S novým vztahem si odnášíme zlomek starého, vystavujeme se hodnocení nového okolí, zvykáme si na dosud neznámé rituály, zavíráme oči před novými nedostatky.

Ačkoli je nám partner často osobou nejbližší, i před ním skrýváme malé drobnosti, úvahy, myšlenky a asociace. Přecházíme drobné nedostatky, skrýváme vztek, hořkost, ale také nadšení. Bez těchto malých zatajení by vztah zřejmě nefungoval. Každý si totiž chceme uchovat alespoň část sebe sama.

Slovník lásky také mluví o nejniternějších pocitech, obavách, snech a myšlenkách. Vyslovuje nahlas to, co zazní tiše v naší mysli, když věta už dávno skončila. Ritualizací vztahu odhaluje lásku až na dřeň, lidskostí, něhou, strachem i zlobou odkrývá srdce muže a vráží nůž do zad chladné ješitnosti.

Byla zajímavá zkušenost číst Slovník lásky v MHD po cestě do školy nebo do zaměstnání a vzdorovat úšklebkům mužů i shovívavým úsměvům žen. Nevšímal jsem si jich ale dlouho. Během několika stran mě dokonale pohltil, četl jsem ho nejdříve chronologicky, později znovu dle náhody na přeskáčku. Slovník lásky se pro mě stal demonstrací lidskosti, připomínkou vlastních pochybností i obav, zhmotněných do několika málo vět, krátkých a výstižných jako slovníková definice.

Čtěte také  Divine Rivals: Když rivalita zažehne jiskru, která vzplane v něco víc

Slovník lásky
David Levithan · Vydavatelství: Argo, 2013

Příběh jednoho vztahu ve slovníkových heslech. Krátké, stručné, minimalistické, dojemné. Bittersweet love story.