blog

Knihy jako stavební materiál umění

Škorpion, hrad, tornádo, postel nebo smeták. To vše jde vytvořit z knih. Pokud si myslíte, že knihy tu jsou pouze k tomu, aby byly čteny a poté odloženy na poličku, tak se pletete. Na světě pracuje několik slavných umělců, kteří nenechají žádnou knihu jen tak někde ležet. Kniha je oslovila nejen kvůli čtení, ale také kvůli jejímu vzhledu. Proto z knih začali tvořit další umění, tentokrát výtvarné. Pojďme se společně podívat na nejslavnější “knižní” umělce.

Že se dá z knih vytvořit prakticky cokoliv, pravidelně dokazuje svými výtvory umělec Robert The. Tento vystudovaný matematik se věnuje tvorbě s knihami od roku 1991 a má s ní celosvětový úspěch. Knihy sbírá po skládkách a antikvariátech a  vyřezává z nich neobyčejné věci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud hřbety knížek dobře pospojujete, můžete z nich vytvořit originální mozaiku. A samozřejmě si můžete pomoci trochou barev a štětců. Mike Stilkey tvoří své obrazy právě tímto způsobem. Nejprve je uspořádá a slepí ve správný tvar a poté na knihy maluje. Jeho nejslavnější práce jsou portréty a obrazy zvířat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obsah knížky většinou prozradí obal, někdy anotace na přebalu. Někdy stačí přečíst pár stránek. Na některé knihy ale ani jedno nepotřebujete, poznáte děj na první pohled. A to i bez čtení. Na to se totiž specializuje Su Blackwell, která díky přesně vyměřeným řezům dokáže na stránkách knih vystavět z papíru celé příběhy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobnost knih a cihel také není čistě náhodná. Matej Krén je slovenský výtvarník, kterého stavění z knih proslavilo po celém světě. Ti, kdo chodí do Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí, znají například jeho Idiom, který tady zdobí hlavní vchod. Na jeho vytvoření potřeboval 20 000 knih a dílo by mělo symbolizovat nekonečnost poznání.  Jeho knižní rotunda Gravity mixer zastupovala Českou republiku také na EXPO 2000 v Hannoveru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte také  Ohlédnutí za Světem knihy 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alice Martín, je španělská umělkyně, která pracuje momentálně v Madridu, a s knihami tvoří velmi podobně jako Krén. Nejslavnější je její dílo Biografie (viz poslední fotografie), které se jí podařilo vytvořit na straně Casa de America v Madridu, spotřebovalo něco přes 5 000 titulů. Podobná instalace se jí povedla doposud třikrát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vidíte, nakonec jsme vás přesvědčili, že i z knih lze postavit téměř všechno. Nebo snad stále nevěříte? Těšíte se na zmiňovanou postel? Nebo co třeba lampička nebo váza? V tom případě se těšte na další díl. 🙂

 

 

 

Zdroj obrázků:

internet