blog

Ortenovku vyhrál Vratislav Maňák s Šaty z igelitu

18.05. 2012

Včera byl na slavnostním podvečeru v rámci knižního veletrhu Svět knihy Praha 2012 ze  tří nominovaných autorů  vybrán a vyhlášen definitivní vítěz Ceny Jiřího Ortena pro letošní rok! Cenu obdržel za sbírku povídek Šaty z igelitu Vratislav Maňák.

Cena Jiřího Ortena je cenou  pro mladé autory do 30 let, kterou organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Nominování tento rok byli

Nominace Maňáka byla odbornou porotou  (nakladatelka a spisovatelka  Markéta Hejkalová, spisovatelka Petra Hůlová,  vedoucí katedry bohemistiky FF UP v Olomouci  Tomáš  Kubíček (vedoucí poroty), vedoucí kulturní rubriky Lidových novin Jiří Peňás a překladatel a redaktor časopisu Tvar Michal Škrabal) zdůvodněna slovy:

Za dovednost úsporného psaní, které nezjednodušuje, ale míří ke dřeni.

Vratislav Maňák: Šaty z igelitu

Knížka přináší do současné literatury neobvyklý hlas. Třináct povídek, třináct variací na téma lidského osamění, začíná většinou zcela všedními situacemi: Kristýna se připravuje na svůj svatební den, Jindřich probírá pozůstalost po své ženě, Tom slaví osmé narozeniny. Postupně však před čtenářem vyvstávají náznaky a nečekané motivy, které dávají tušit, že tento příběh není nejzazší skutečnost. To opravdu důležité se odehrává až v krajině nedořečeností a zámlk, kde se postavy Maňákových povídek, častokrát nepochopené a neschopné chápat jiné, snaží se svou samotou vypořádat. Vydává nakladatelství Host.

Vratislav Maňák (nar. 1988) pochází ze Stříbra. Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, nyní zde pokračuje oborem Mediální studia. Pracuje v České televizi. Povídky publikoval v časopisech Host, Plž nebo Tvar.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.

 

Gratulujeme! 🙂

Čtěte také  Udělejme společně z černého pátku světlý