blog

Vladimír Binar je prvním vítězem Ceny Česká kniha

22.05. 2012

Historicky prvním laureátem Ceny Česká kniha se stal Vladimír Binar se svým povídkovým triptychem Číňanova pěna. Sedmičlenná odborná porota složená z akademiků, literárních překladatelů a knihkupců jej o tomto víkendu vybrala ze sedmi nominovaných domácích autorů na půdě pražského veletrhu Svět knihy.

Vladimír Binar, spisovatel, překladatel a literární vědec, publikoval do roku 1989 v samizdatu a od přelomu tisíciletí vydává své prózy knižně. V loňském roce publikovaný soubor Číňanova pěna (pražské nakladatelství Triáda) obsahuje tři povídky: Měsíc ve žníchDimanche ? Paris a Číňanova pěna. Třebaže se jejich příběhy odehrávají na různých místech – v Praze, v Paříži a na exotickém Tahiti -, vzájemně je propojuje zejména motiv bledého měsíčního svitu.

Originálním prvkem Ceny Česká kniha je snaha o zvýšení počtu překladů děl současné české beletrie, jemuž slouží institut světových pozorovatelů – nakladatelů volně přidružených k projektu. Na slavnostní vyhlášení prvního laureáta do Prahy se osobně dostavili zástupci pěti z celkem patnácti pozorovatelů: nakladatelé ze Španělska, Polska a Ruska. Už bezprostředně po ceremonii projevili někteří z nich předběžný zájem o překlad vítězné Binarovy prózy i dalších ze sedmi nominovaných titulů.

Článek byl původně otištěn na www.tyden.cz.

Čtěte také  Knihomolové z Martinusu na Prague Pride