blog

Nominace na Cenu Josefa Škvoreckého jsou venku

Autorů navržených na Cenu Josefa Škvoreckého je letos čtrnáct. Patří mezi ně Ajvaz, Šindelka, Šabach, ale také méně známá jména. Z nominovaných titulů vybere porota do poloviny srpna pět finalistů, celkový vítěz bude znám během listopadu. Šestý ročník literární Ceny Josefa Škvoreckého se právě rozjíždí. Ze čtrnácti titulů, mezi jejichž autory tentokrát nefiguruje žádný z předchozích vítězů této ceny, bude každý člen poroty opět vybírat individuálně.

Na základě vlastního uvážení každý z porotců může udělit 5 bodů (prvnímu ve svém pořadí), 4 body (druhému), 3 body (třetímu), 2 body (čtvrtému) a 1 bod (pátému). Mezi členy poroty figurují i vítězové Ceny Josefa Škvoreckého z předchozích ročníků Jan Novák (2007), Petra Hůlová (2008), Tomáš Zmeškal (2009), Emil Hakl (2010) a Martin Ryšavý (2011).

Nominaci mohla získat pouze beletristická díla vydaná od června 2011 do května 2012. Všichni finalisté, kteří vzejdou z prvního hlasování poroty, se mohou těšit na peněžní prémii deset tisíc korun, vítěz získá odměnu o řád vyšší. Loni se na finálním večeru podílel také Památník národního písemnictví, v jehož krásných prostorách se předávání cen odehrávalo. Letos by organizátoři rádi tuto příjemnou zkušenost zopakovali.

Seznam nominací na Cenu Josefa Škvoreckého 2012  

Michal Ajvaz

Lucemburská zahrada

(Druhé město) 2011

 

 

René Benda

Moje studená válka

(Kvarta) 2012

 

 

 

Petr Čichoň

Slezský román

(Host) 2011

 

 

 

Jiří Gruša

Život v pravdě aneb Lhaní z lásky

(Barrister a Principal) 2011

 

 

 

Vladimír Mikeš

Škodlivý prostor

(Albatros Plus) 2012

 

 

 

Petr Šabach

Máslem dolů

(Paseka) 2012

 

 

 

Marek Šindelka

Zůstaňte s námi 

(Odeon) 2011

 

 

 

Jakub Šofar

Zradidla čili Lapy 

Čtěte také  Udělejme společně z černého pátku světlý

(Dybbuk) 2012

 

 

 

Jan Štolba

Lomcování slovy

(CHERM) 2011

 

 

 

Kateřina Tučková

Žítkovské bohyně

(Host) 2012

 

 

 

Petr Vacek

Kubincé Manci

(Druhé město) 2012

 

 

 

 

René Vaněk

Soma secundarium

(Mezera) 2011

 

 

 

Vlastimil Vondruška

Přemyslovská epopej I ? Velký král Přemysl I. Otakar 

(MOBA) 2011

 

 

 

David Zábranský

Edita Farkaš 

(JT´s) 2011

 

 

Cena Josefa Škvoreckého i pro mládež

Cena Josefa Škvoreckého má také studentskou část, ve které studenti středních škol soutěží v kategoriích Próza a Poezie. Také tato část má dlouhodobě podle porotců výbornou úroveň a motivuje mladé lidi k vlastní literární tvorbě. Partnery Ceny Josefa Škvoreckého pro dospělé i pro mládež je Gymnázium Josefa Škvoreckého a nakladatelství Books and Cards.

O společnosti

Společnost Josefa Škvoreckého byla založena v roce 1989. Prošla vývojem z hlediska počtu členů, od pěti set na začátku 90. let až k současnému počtu 23. Společnost vydala za dobu své existence 35 publikací, navíc vydává občasník či ročenku Danny. Uspořádala tři výstavy o nakladatelství 68 Publishers, podílela se na vydání CD ROMu Josef Škvorecký: Život a dílo (1999), na konferenci věnované Josefu Škvoreckému v Náchodě (2004) a na dokumentech věnovaných Josefu a Zdeně Škvoreckým. Společnost vydala mj. Bibliografii Josefa Škvoreckého a podílela se na jejím novém vydání. Spolupracuje také na vydávání Spisů Josefa Škvoreckého. Letos pořádá již pátý ročník literární Ceny Josefa Škvoreckého, která si klade za cíl ocenit a podpořit nejlepší české spisovatele.

 

Tento článek je převzat z literárního serveru www.czechlit.cz