blog

Noc literatury bude letos na Letné

7. ročníku literárního happeningu Noc literatury 2013 navazuje na předchozí úspěšné ročníky, které účastníkům představují netradičním způsobem současnou evropskou literaturu a zároveň oživují město. Trojí atraktivitou projektu (spojením zajímavého textu, neobvyklého místa a originální prezentace) usiluje projekt  o vytvoření jedinečného kulturního zážitku pro širokou veřejnost. Koná se každoročně v předvečer zahájení největšího knižního festivalu v zemi – Svět knihy.

 Noc literatury se vždy koná v rámci jedné čtvrti (v minulosti Staré Město, Malá Strana, Libeň) a návštěvníci mají možnost obejít díky zvolené trase co nejvíce čtení. Po loňském putování Smíchovem se projekt zaměřil letos na Prahu 7, na pozapomenutá nebo neprobádaná místa na rozhraní Letné, Holešovic a Bubenče.Zavítá např. k metru Vltavská, do Lapidária, kostela sv. Klimenta, Studia Kostelní, architektonického ateliéru ARCHIP, Divus Prager Kabarettu, synagoga, Moderní galerie AVU na kraji Stromovky nebo do pavilonu EXPO 58. 

Místa jsou vybrána tak, aby návštěvníci měli prostor nahlédnout do neznámých či s literaturou nespojovaných prostor a zároveň tak, aby byla co nejvíce různorodá (v minulých letech například protiatomový kryt, odstavený železniční vagón, prostory průmyslových podniků a firem).

Na všech místech zazní v podání známých hereckých osobností (Lukáše Hlavici, Ladislava Mrkvičky, Karla Dobrého, Davida Prachaře, Vandy Hybnerové, Matěje Hádka, Vojty Kotka, Romana Zacha ad.) ukázky z nových překladů čerstvě vydaných románů současných evropských autorů – T. Glavinice, P.Esterházyho A. Japina,  M.Witkowského, D. Machada, J. Barnese a dalších, včetně letošních „nováčků“ Litvy a Slovenska.

Pražská Noc literatury, prezentující široké veřejnosti současná literární díla, je letos zapojena do projektu European Literature Nights, který Česká centra iniciovala a v němž jsou zapojeny partnerské organizace z Lisabonu, Vilniusu, Vratislavi, Dublinu a Bukurešti. Noc literatury budou prezentovat ve stejném modelu, jaký znají návštěvníci pražského putování.

Díky významné podpoře grantového programu Evropské unie Kultura se tak kromě Prahy bude číst i v zahraničí a díky spolupráci se Svazem knihovníků také v osmi dalších městech České republiky.

Významným rozšířením projektu je dále jeho brněnská mutace, zaměřená na multimediální a netradiční prezentaci literatury, konaná 29. června, na počátku Měsíce autorského čtení, v režii nakladatelství Větrné mlýny. A jako již tradičně, obdoba Noci literatury je uskutečňována řadou Českých center v zahraničí.

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?

Pro letošní rok si projekt připravil pro své příznivce nový grafický styl a začátkem dubna spustí i nové webové stránky, samozřejmě na staré adrese www.nocliteratury.cz. O novinky se dělí i na svém facebookovém profilu Noc literatury.

Tak neváhejte a přijďte 15. května 2013 na Letnou. Čtení budou probíhat paralelně a v pravidelném půlhodinovém intervalu od 18.00 do 23.00 hodin.

Více o projektu: www.nocliteratury.cz a na Facebooku Noci literatury.