blog

Zemřela Alice Herzová Sommerová

24.02. 2014

V neděli 23. února 2014 zemřela uznávaná koncertní klavíristka, nejstarší známá přeživší holocaustu a především výjimečná osobnost, Alice Herzová Sommerová.Alice Herzová Sommerová (*26. listopadu 1903) na vlastní oči viděla celé minulé století a první dekádu století tohoto. Jako dítě trávila v Praze čas ve společnosti Franze Kafky a Maxe Broda a k přátelům její matky patřili Gustav Mahler, Sigmund Freud a Rainer Maria Rilke. Přežila koncentrační tábor v Terezíně, její jediný syn Raphael zde vystupoval ve slavné dětské opěře Brundibár. Byla při procesu s Adolfem Eichmannem v Jeruzalémě a během té doby přicházela do styku s některými z nejúžasnějších historických osobností našeho věku. Když se Alice po válce přestěhovala do Izraele, jejích bytových koncertů se účastnili Golda Meirová, Artur Rubinstein, Leonard Bernstein a Isaac Stern. Od roku 1986 žila v Londýně, kde až do roku 2010 několik hodin denně cvičila na klavír.

Přestože byla vězněna v Terezíně a nacisté jí zavraždili matku, manžela a přátele, přestože jí předčasně zemřel syn, Alice nad tím vším vždy zvítězila svou schopností žít bez zahořklosti. Věřila, že klíčem k tomu, aby přežila, byla hudba a také schopnost odhalit v každém člověku jeho lidskost, i v nepřátelích.

Nakladatelství Jota vydalo v roce 2012 u příležitosti 109 narozenin paní Herzové Sommerové biografickou knihu Století moudrosti. Kniha vyšla s předmluvou VÁCLAVA HAVLA.

 Století moudrosti je pozoruhodný a inspirující příběh o celoživotním krédu jedné ženy – tváří v tvář nejhoršímu zlu, jaké kdy člověk poznal – nacházet v životě dobro. Je to svědectví o pevných přátelských svazcích, o moci hudby a o tom, jak je důležité vést život v materiální prostotě, intelektuální zvídavosti a nekonečném optimismu.

Čtěte také  Knihomolové z Martinusu na Prague Pride