blog

Petra Dvořáková sbírá ocenění za dětskou knihu Julie mezi slovy

Spisovatelka a držitelka Magnesie Litery Petra Dvořáková slaví se svou nejnovější knihou Julie mezi slovy úspěch. Získala Cenu učitelů a je nominována na Zlatou stuhu. Kniha je rovněž součástí katalogu Nejlepší knihy dětem 2013.

Před dvěma týdny autorka převzala Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství, jež vzešla z celostátní ankety „SUK – Čteme všichni“. Anketu pořádá Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského ve spolupráci s Klubem dětských knihoven. Kompletní výsledky naleznete zde. Fotografie z předávání ceny i fotografie autorky naleznete v příloze emailu.

Minulý týden byly vyhlášeny nominace na Zlatou stuhu, Petra Dvořáková je s Julií mezi slovy nominována v kategorii beletrie pro mládež. Vítězové budou vyhlášeni 21. května. „Z nominace na Zlatou stuhu mám opravdu velkou radost a vážím si jí, stejně jako Ceny učitelů. O to víc, že Julie mezi slovy je mou první dětskou knížkou a vznikala dlouho a těžce. Jsem ráda, že si našla cestu k dětem i dospělým a doufám, že bude bavit a pomáhat i dál,“ uvedla Petra Dvořáková.

Knihy si všimli také tvůrci katalogu Nejlepší knihy dětem 2013, který loni na podzim vydala Komise pro dětskou knihu Svazu českých knihkupců a nakladatelů a Česká sekce IBBY a který doporučuje nové české knihy pro děti a mládež.

Kromě zařazení do katalogu budou vybrané ilustrace z knihy rovněž součástí putovní výstavy, jejíž vernisáž se bude konat v pátek 30. května v Městské knihovně v Praze. Vernisáž výstavy bude součástí 5. ročníku festivalu Děti, čtete? Na festivalu vystoupí se svým pořadem i Petra Dvořáková, stejně jako na pražském veletrhu Svět knihy (pátek 16. května od 15 hodin v sále Rosteme s knihou).

Autorka také připravila pro žáky základních i středních škol besedy. Pro děti prvního stupně besedu s Julií mezi slovy. Pro starší děti a středoškoláky vznikla beseda Nebezpečná anorexie, která rámcově navazuje na druhou autorčinu knihu Já jsem hlad.

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Knižní vydání Julie mezi slovy doplňuje také projekt, internetový Vofukovník, který se stal nejen zdrojem zábavy, ale také linkou důvěry pro děti. Jménem hlavní hrdinky knihy jej spravuje sama autorka Petra Dvořáková.