blog

Máchův Brooklyn. Rapcitace. Cože?

Máme rádi propojování literatury a dalších uměleckých a společenských oblastí, protože si myslíme, že literatura je prostě cool! Proto se nám samozřejmě zamlouvá i Máchův Brooklyn, akce kombinující umění rapu a poezie. Máte to podobně? Tak se jděte mrknout. Nebo se přihlaste 😉

LW_151103_Red_Bull_Machuv_Brooklyn_Plzen_CZ_LQ_0026

Redbull Máchův Brooklyn je akce, na které se potkávají milovníci a milovnice poezie, rappeři a rapperky a ti, kdo mají rádi neobvyklé kombinace. Dalo by se říct, že jde vlastně o recitační soutěž. Ovšem oblečenou ve velmi neotřelém a cool kabátě, nebo spíš mikině velikosti XXL. A my jsme se stali hrdým partnerem tohoto originálního klání.

Soutěžící mají obtížný úkol – musí přesvědčit porotu, že právě jejich poetický přednes rapového textu je ten nejlepší. K tomu si často berou na pomoc kostýmy, paruky a další propriety. Porota je složená z rapových hvězd, soutěžícím se tak klidně může stát, že budou text recitovat před tím, kdo ho napsal. 

Každý pro zaujetí poroty volí trochu jiný přístup. Někdo si vybere text, který je skutečně poetický a funguje i na papíře, potažmo při recitaci. Někdo na to jde přesně opačně a za neutuchajícího řehotu publika recituje texty, které mimo beat a rapový projev díky notné dávce vulgarismů, tématice večírků a drog a častého “yeah, yeah” působí coby báseň strašně komicky. Liší se i pojetí přednesu. Od parodování strohého odříkávání básniček z povinné četby až po naprosto gangsterské vystupování, narušené jen samotnou recitací. Mnozí soutěžící přitom vytvoří kombinaci takovou, že diváci a porota nevěří vlastním očím.

 „Mácha by se možná trochu divil, ale spíš by jásal. Co víc by si romantický básník mohl přát, než vidět kotel mladých lidí recitovat verše,” nechali se už vloni slyšet pořadatelé.

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

První kola Máchova Brooklynu se odehrávají v Plzni, Zlíně, Olomouci, Praze (24. listopadu) a Hradci Králové, mezinárodní finále pak v Bratislavě. 

Přijďte se podívat! My si rozhodně přehlídku rapcitace nenecháme ujít. Jen čekáme, kdy Máchův Brooklyn doplní druhé kolo, kde se budou naopak rapovat texty básnické. Představte si třeba právě Máchu. “Jou, jou, byl pozdní večer…”  🙂