blog

5 knižních zpráv, které by vám neměly uniknout

25.01. 2016

Novinky z knižního světa jsou tu. Prahu navštíví skvělý francouzský spisovatel a významná ruská spisovatelka, stáří některých pohádek je nově odhadováno až na 4000 let a nakladatelství Penguin odteď přijímá i zaměstnance a zaměstnankyně bez vysokoškolského diplomu.

ljudmila_ulickaja

1. Do Prahy se chystá francouzský spisovatel Jean-Marie Blas de Roblés. Pokud se řadíte k příznivcům jeho skvělých knih, v úterý 26. ledna máte možnost se s ním setkat ve Francouzském institutu v Praze.

2. A s návštěvami spisovatelů ještě nekončíme 🙂 Představit svou novou knihu přijede i ruská autorka Ljudmila Ulická, které právě vychází kniha Zelený stan. Setkat se s ní můžete v kavárně Krásný ztráty 18. února od 19 hodin. 

3. Jedno z nejvýznamnějších světových nakladatelství Penguin Random House se rozhodlo, že pro své zaměstnance sníží kritéria. Ti od nynějška už nebudou muset mít vystudovanou vysokou školu. Otázkou zůstává, zda se to projeví na kvalitě vydávaných knih. Přistoupili k tomu jednoduše proto, aby vzrost zájem o práci v tomto renomovaném nakladatelství.

4. Němečtí vědci zjistili, že pohádky, jejichž původ jsme doposavad datovali někam mezi šestnácté a sedmnácté století, jsou pravděpodobně ještě výrazně starší. Některé pohádkové náměty se totiž objevují už v záznamech starých 4000 let! Mluvíme tu třeba o pohádce Kráska a zvíře, kterou naleznete v řadě dětských knih dodnes.

5. Ani uplynulý týden se neobešel bez velké ztráty v literárním prostoru. Zemřel nakladatel George Weidenfeld, bylo mu 96 let. Právě on měl na svědomí vydání Nabokovy Lolity, ve své době tolik kontroverzního textu. Budiž mu země lehká.

Čtěte také  Otvíráme první Martinus v Brně!