blog

6 důvodů, proč číst nového Jonase Jonassona

Je tu horká novinka, Zabiják Anders, třetí kniha Jonase Jonassona, autora Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel a Analfabetky, která uměla počítat. Jonasson je mistrným tvůrcem postav, které mají něco ze Švejka, Pipi Dlouhé punčochy či Forresta Gumpa, bláznivých zápletek a komických situací. Potřebujete další důvody, proč po Zabijáku Andersovi sáhnout? 🙂 Tady jsou!

jonasson

1. Jeho prvotina se stala evropským bestsellerem

Jonasson o Stoletém staříkovi prohlásil, že napsat knihu mu trvalo 47 let. Čtenářům a čtenářkám se rozhodně vyplatilo čekat, protože kniha o dědulovi, který uprchne z pečovatelského domu v den svých stých narozenin, se stala nejprodávanější knihou ve Švédsku, následně byla přeložena do téměř 40 jazyků, Jonasson se stal spisovatelem roku v Německu, knihy se po celém světě prodalo přes 5 milionů… Její české vydání z roku 2012 se ihned zařadilo mezi nejprodávanější knihy a v první pětce se drželo ještě v roce 2014. Výborně hodnocený je i film, který ve Švédsku podle knihy natočili – Stoletý stařík se stal filmem s jedním z největších rozpočtů v rámci švédské produkce a na ohlasech se tento fakt kladně projevil 🙂

2. Umí udržet nastavenou laťku

Svérázný stařík, který ovlivnil životy mnoha světových vůdců a několika diktátorů (a taky jednomu slonovi), našel důstojnou pokračovatelku v podobě analfabetky Nombeko. Ta se dostane z Johannesburgu na druhou stranu zeměkoule, ovlivní zahraniční politiku i tajné služby. Analfabetka, která česky vyšla v roce 2014, se stala nejprodávanějším románem roku, bestsellerem se stala i coby audiokniha načtená Martinem Stránským, která získala ocenění AVA Audiokniha roku 2014 – Cena posluchačů.

3. Zabiják Anders se v zahraničí líbí

Samozřejmě, že jak Analfabetka, tak Zabiják Anders se dočkali i negativních ohlasů – srovnávání s prvním románem, který udeřil jako blesk z čistého nebe namířený přímo do bránic čtenářů a čtenářek, přineslo zklamání z toho, že nepřinášejí opět něco zcela nového a nevídaného, ale “jen” Jonassonův humor a bláznivou jízdu. Ti, kdo jeho stylu propadli, i ti, kdo Zabijáka Anderse přečetli jako první Jonassovu knihu, mluví ale jinak. Ti první si opět přišli na své a ti druzí se baví šílenou jízdou a diví se, že autora neobjevili dřív.

Čtěte také  Ohlédnutí za Světem knihy 2023

“Pozvedá černý humor na novou úroveň. Na knize by mělo být varování, že se u čtení nemá pít, protože tekutina vám při některém ze záchvatů smíchu, vyvolaném vtipnými a chytrými větami, bezpochyby vyletí nosem.”

“Jonasson je mistr krátkých vět, které řeknou mnoho, a které vás svou absurdností zaručeně rozesmějí.”

“V knize najdete přesně to, co od autora čekáte – jeho proslulý styl, míchající naivitu a ironii.”

“Jonasson mě opět pobavil. Myslím, že od tohoto autora si pořídím každou další knihu – tak moc ho mám ráda.”

“Skvělé čtení pro slunný den – budete se celou dobu usmívat.”

4. Severský humor je v kurzu

Severské detektivky zná každý. Prosluly větším množstvím krve, stísněnější atmosférou, naturalismem… Autoři a autorky ze Skandinávie by ale moc rádi ukázali světu, že i jejich humor je zcela svébytný a naprosto úžasný. Jonas Jonasson je takovou vlajkovou lodí severského humoru – ten bývá trochu tragikomický, rozhodně černý, přitažený za vlasy, s příběhy, ve kterých často fandíte záporákům… Dá se říct, že má dost společného s českým smyslem pro nesmysly a pro postavy outsiderů, a proto u nás má takový úspěch.

5. Jonasson inspiruje i vlastním příběhem

47 let v Jonasu Jonassonovi krystalizoval spisovatelský um, a jen o něco kratší dobu mu trvalo si uvědomit, že jeho úspěšná kariéra ho mnohem více stresuje než naplňuje. Pracovní nasazení v mediální společnosti, kterou vedl, ho dohnalo do rukou lékařů, a on se nakonec rozhodl s prací v médiích jednoduše seknout. K opravdovému psaní ho prý dohnal nepříjemný pocit z toho, že neví, jak odpovídat na otázku “Co děláte?”. Rozhodl se, že bude odpovídat “Jsem spisovatel,” a tak na tom začal makat. Nikdy není pozdě, a nejlepší motivace se zkrátka nachází uvnitř našich hlav 🙂

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

6. Jeho knihy jsou balzám na duši

Odborně se tomu říká eskapismus. Jiný slavný autor, Neil Gaiman, si nemůže to, jak krásně se dá do románů utíkat, vynachválit. Četbou takového eskapistického románu, tedy knihy, která je bláznivá, snová nebo jinak odtržená od reality, si totiž nejen báječně odpočinete, ale dle jeho slov vám taky zprostředkuje zbraně a poznatky pro každodenní boj s realitou – skrze ironii, naivitu, metafory, kterými popisuje život a společnost… Zabiják Anders v této skvělé eskapistické linii pokračuje. Je to prostě tak trochu terapie. A tu občas potřebujeme všichni 🙂

Doufáme, že jsme vás nalákali a že vás kniha potěší 😉

Zdroje: telegraph.co.uk, goodreads.com, jonasson.cz