blog

Harry Potter and The Cursed Child vyjde česky!

Jupí, hurá, sláva 🙂 Dnes bylo potvrzeno, že nakladatelství Albatros získalo práva na české knižní vydání divadelní hry Harry Potter And The Cursed Child – Parts One and Two! Nemůžeme se dočkat – pojďte se s námi mrknout, na co se můžeme těšit a jak bude vlastně hra vypadat.

jkrowling

J.K. Rowling napsala další příběh o Harrym Potterovi. Tahle zpráva před časem vyvolala nadšení u jejích fanoušků a fanynek po celém světě. Jedná se ovšem o divadelní hru – takže to ze začátku vypadalo, že ne každý bude mít možnost si tenhle nový příběh užít stejně jako knihy a filmy o Harrym, na které jsme zvyklí. Příběh, který Jo napsala spolu se scénáristou Jackem Thornem a režisérem Johnem Tiffanym, si však neužijí jen obyvatelé a obyvatelky Londýna, nebojte – hra totiž vychází knižně. 

cursed child

30. června bude mít Harry Potter and the Cursed Child premiéru v Palace Theatre ve West Endu, a hned den na to vyjde “pracovní scénář” v knižní podobě, půjde tedy o text, se kterým vstoupí hra poprvé na jeviště. Později plánuje tým, který na hře pracuje, vydat ještě “konečnou sběratelskou edici”, tedy text finální, do kterého budou zahrnuté úpravy, provedené ve scénáři v průběhu uvádění hry.

A o čem vlastně hra bude? Původně se spekulovalo o tzv. prequelu, tedy příběhu předcházejícím prvnímu dílu série. Jak už jste ale nejspíš slyšeli, je to úplně jinak – jde o sequel, ve kterém vystupují Harry, Ron a Hermiona 19 let po skončení dílu posledního. Důležitou roli hraje také syn Harryho Pottera a Ginny, nyní již také Potterové, Albus Severus.

harryronhermiona

Takhle vypadají Harry, Ron a Hermiona (Jamie Parker, Paul Thornley, Noma Dumezweni) v kostýmech! Kolem toho, že dospělá Hermiona je černoška, byl samozřejmě ohromný povyk. Nad kterým ovšem Rowling, známá bojovnice za rovnoprávnost a odpůrkyně jakékoli šikany a rozdělování lidí, jen mávla rukou. “Napsala jsem jen, že má hnědé oči, neposlušné vlasy a že je mimořádně chytrá. Rowling miluje černou Hermionu,” napsala na Twitter.

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?

albus_rose

A tohle je Albus (Sam Clemmett), syn Harryho  a Ginny, a Rose (Cherrelle Skeete), dcera Hermiony a Rona. Další generace našich milovaných kouzelnických rodin vypadá sympaticky, nemyslíte? 🙂

malfoys

AKTUALIZACE: Takhle vypadá divadelní Draco Malfoy (Alex Price) a jeho syn Scorpius (Anthony Boyle). No, těm bychom asi nedůvěřovali, a vy?

Hra nebude jen o mladém Albusovi, ale i dvou dalších dětech Harryho a Ginny. “Nikdy nebylo jednoduché být Harrym Potterem, a není to jednoduché ani teď, když se Harry stal přepracovaným zaměstnancem Ministerstva kouzel, manželem a otcem tří dětí školou povinných. Zatímco Harry bojuje s neustále se vynořující minulostí, jeho syn Albus se musí vypořádávat s tíhou dědictví, o které se nikoho neprosil. Minulost a přítomnost se zlověstně prolínají a jak otec, tak syn se brzy dozví nepříjemnou pravdu: Že temnota někdy přichází z nečekaných míst,” píše se v anotaci.

Hra bude rozdělená do dvou částí, stejně jako poslední kniha ve filmovém zpracování. Divákům je doporučováno shlédnout oba díly v jeden den – hraje se odpoledne a večer a ceny lístku začínají na 10 librách. Knižně ale vyjde Harry Potter and the Cursed Child v jednom svazku. V českém překladu Petra Eliáše vyjde kniha letos na podzim. Anglickou verzi už máme v předprodeji 😉

Těšíte se tak jako my? <3

Zdroje: Digital Spy, Aktuálně, Twitter J.K.Rowling