blog

5 knižních zpráv, které by vám neměly uniknout

Do Prahy přijede britský spisovatel Ben Aaronovitch, po dvaceti letech bude Harry Potter přeložen do skotštiny a Petra Soukupová oznámila, že dopsala nový román. Pojďte se s námi podívat, co nového se odehrálo ve světě knih.

ben2

Do Česka přijede britský spisovatel Ben Aaronovitch. Ten má na kontě sérii Peter Grant. S fanoušky se setká v Praze, Ostravě a Pardubicích a bude tu v týdnu od 17. července. A my pro vás s Benem chystáme videorozhovor, takže se máte na co těšit! 🙂

První díl kouzelnické ságy o Harrym Potterovi bude dvacet let od svého vydání prvně přeložen do skotštiny. Přitom právě ve Skotsku se děj románů odehrává, J. K. Rowlingová tam totiž umístila kouzelnickou školu Bradavice. Zároveň v jedné kavárně v Edinburghu pod její rukou první příběh vznikl.

Česká spisovatelka s cenou Magnesia Litera na kontě Petra Soukupová na svém facebookovém profilu oznámila, že dopsala nový román. “Bylo to strašný, 502 tisíc znaků”, těmito slovy okomentovala Soukupová dokončení knihy. Zdá se, že se tak brzy můžeme těšit na další skvělý text!

Teď by měli zpozornět všichni milovníci literární historie. Po šestnácti letech znovu vyjde kniha Martina Hilského Modernisté. Kniha pojednává o čtyřech klíčových osobnostech moderní anglické literatury: o T.S. Eliotovi, Jamesi Joyceovi, Virginii Woolfové a D.H. Lawrenceovi. Ve čtveřici zasvěcených esejí ukazuje Martin Hilský, co jednotliví autoři znamenali pro soudobý britský i světový literární kontext, jakým způsobem se vymezovali vůči existující literární tradici a jak ji naopak rozvíjeli, a především: čím si stále získávají pozornost náročných čtenářů.

A je ještě jedna skvělá zpráva na konec. V zahraničí sklidila kniha Good Night Stories for Rebel Girls nebývalý ohlas, vidět jste ji mohli i v červnovém vydání videa #martinusaciradi. A tato nádherně ilustrovaná kniha vyjde i v českém překladu. Sto portrétů, sto žen, které se zapsaly do historie a vyprávění o nich pro malé rebelky. Děsně moc se těšíme! Knihu vydá nakladatelství Albatros a chystaná je na červen příštího roku.

Čtěte také  Otvíráme první Martinus v Brně!