blog

Knižní zprávy #2/2018

Jaro se sice jistě ještě pár týdnů neukáže, ale knižní svět už hlásí celou řadu čerstvých plodů ;-) Přečtěte si o nich - jsou tu Knižní zprávy! Za dvěřmi je #bookgivingday, ke kterému inspirují i popeláři z Ankary, Kateřině Tučkové vyjde nová kniha, v Ostravě se chystá knižní veletrh a zábavu si užijete s profesorem Snapem i Franzem Kafkou. Čtěte!

 

kniznizpravy_tuckova

Už podruhé jsme Knižní zprávy připravily v pondělí živě na Instagramu od nás z Bookspotu v pasáži Lucerna! Co jste se mohli doslechnout?

I popeláři vědí, že knihy se nevyhazují. V turecké Ankaře se popeláři rozhodli, že žádná věc, která může ještě přinést užitek, nesmí skončit na skládce. A knihy už teprve ne! Už sedm měsíců tak funguje knihovna, kam vozí knihy, které najdou v odpadu. Čítá už skoro 5000 svazků a obsahuje takové klenoty jako Harryho Pottera, ságu 50 shades nebo klasiky od Dickense po Pamuka. Proč je tahle zpráva aktuální? Jednak proto, že knihovnu popeláři nedávno otevřeli pro veřejnost, a zadruhé taky proto, že nám připomíná, že i přečteným knihám je potřeba dát nový život a dostat je k lidem, kterým se knih nedostává – a i to je poselstvím Dne darování knih neboli #bookgivingday, který shodou okolností připadá na Valentýna 😉 Více o projektu “popelářské knihovny” si můžete přečíst na stránkách Českého rozhlasu zde.

Zahrajte si s Kafkou. Pro ty, kdo radši čtou, než “paří”, i pro ty, kdo milují hry, ale chtěli by v nich vidět trochu té literatury, je tu The Franz Kafka Videogame! Fanoušci a fanynky literárního velikána si ji sice užívají už od loňského léta, my na ni ale narazili až teď a prostě se o ni musíme podělit. Stanete se v ní kafkovským hrdinou, který je psychoterapeutem a řeší různé logické hádanky. Je to celkem fuška! A grafika je naprosto okouzlující. Hru najdete zde, na YouTube můžete mrknout na trailer, který vás jistě naláká 🙂

kafka

Kateřině Tučkové vyjde nová kniha. Ale nepůjde o román, jak mnozí už dlouho doufáme. Nakladatelství Host oznámilo, že vydá divadelní hru z pera talentované autorky Žítkovských bohyní. Bude se jmenovat Vitka a půjde o hru na motivy životního příběhu brněnské hudební skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové (1915–1940). Přestože hry nejsou zrovna nejčtenějším formátem a o Vítězslavě Kaprálové víme vlastně pramálo, těšíme se, Kateřina Tučková je totiž skvělá.

Čtěte také  Ohlédnutí za Světem knihy 2023

Harry Potter roste do krásy. Jistě jste zaznamenali, kolik krásných knih z kouzelnického světa Harryho Pottera se za poslední rok objevilo. Ilustrovaná edice je naprosto kouzelná, ale popravdě, nás nejvíce okouzlila ta s původními anglickými obálkami Jonnyho Duddlea. A právě vyšel její pátý díl – Harry Potter a Fénixův řád! Je jednoduše krásná a podle nás se do vaší knihovny bude krásně hodit 😉 Na zadní obálce navíc najdete neskutečně roztomilou ilustraci obávaného profesora Snapea. Šestý díl vyjde už v březnu!

Nejen Praha je světem knih. Blíží se 8. Ostravský knižní veletrh! Proběhne ve dnech 2.-4. března, těšit se na něm můžete na spoustu současných autorů a autorek – Michala Viewegha, Báru Nesvadbovou, Ivonu Březinovou či úspěšnou blogerku a autorku Šlehačkových oblak Terezu Salte. Tématem veletrhu je dětská kniha, seznámit se tu můžete s projektem Celé Česko čte dětem. Více se dozvíte na Facebooku veletrhu či na stránkách výstaviště Černá louka.

27913159_1728807083838892_1960405999799146117_o

Ve světě knih se stále něco děje, těšte se na příští pondělí a sledujte nás na Instagramu naživo!

Bára a Lucka

Bára Votavová

Milovnice Neila Gaimana, Juliana Barnese, Margaret Atwood, komiksů, tofu a psů. Ráda propaguje dobré čtení na sociálních sítích i offline, rozečtených má vždycky několik knih, což považuje za svou nejhorší vlastnost.

Příspěvky autora