blog

Knižní zprávy #7/2018

Začal poslední týden března. měsíce knih, čtenářů a čtenářek! Co zajímavého se v něm děje, jaké novinky znají datum vydání a na co se můžeme těšit v blízké budoucnosti? Mrkněte s námi do Bologne, na plány Světa knihy i na novou knihu J.K. Rowling.

 

Zdroj fotek: indiewire.com, Instagram Paseky, alux.com

Adam Chromý přichází s druhou knihou. První zpráva je z luhů a hájů české prózy! Adam Chromý, scénárista a spisovatel, vloni zaujal svou knihou Rekviem za Pluto. V té propojil jeden bolestný rozchod a nešťastný osud Pluta, které bylo vyřazeno ze seznamu planet. S knihou byl i hostem Book’s Calling Clubu, kde prozradil plány na nový kousek. A my už známe datum jeho vydání! Kniha Mimo provoz vyjde v polovině května a její hlavní hrdinkou bude zasloužilá – a vysloužilá – televizní hlasatelka. Těšíme se!

Vyjde nová kniha J.K. Rowling! Nezastíráme, že ještě o něco více se těšíme na novou knihu z pera úžasné Jo. Autorka, kterou není třeba představovat, napsala už mnohem víc než “jen” úžasnou potterovskou sérii. Její nejnovější kniha v češtině se bude jmenovat Předobrý život a vychází z proslovu, který přednesla absolventům a absolventkám Harvardu. Dočtete se v ní o tom, jak důležité je nebát se selhání a také o významu představivosti a empatie. Vychází také v půlce května.

Bologna je plná krásných dětských knih. Pokud sledujete nějaká ta nakladatelství na Instagramu, zvláště pak ta, která vydávají dětské knihy, určitě jste zaznamenali, že právě probíhá Bologna Children’s Book Fair neboli boloňský veletrh dětské knihy! Mrkněte na hashtagy jako #bolognabookfair na Instagramu či Twitteru, uvidíte celou řadu nádherných ilustrací a jistě i pár knih, které se dostanou i na český trh 😉 Účastníci a účastnice se mohou podívat na workshopy a debaty s takovými hvězdami jako je Chris Riddel, jehož kresby znáte třeba z Gaimanovy knihy Spáčka a vřeteno, nebo Ben Newman, který ilustroval Profesora Astrokocoura! Závidíme. Ale v dobrém. 🙂

Na Světě knihy se to bude hemžit komiksy! Nebojte, pokud jste se do Itálie nevypravili, pár mistrů a mistryň obrázkových knih na vás čeká i v Praze! Letošní Svět knihy se totiž zaměřuje právě na komiks. Hlavním hostem v rámci tématické sekce bude komiksový scénárista, filmový tvůrce a mystik Alejandro JodorowskyMůžete ho znát díky loňské pikantní velkoformátovce Andělské drápky nebo komiksu Technokněží. Dalšími hosty budou třeba Reinhard Kleist, kterého jistě znáte z našich videí třeba díky knize Sen o olympiádě, nebo Kati Närhi, autorka roztomile temného komiksu Agnes a sedmý host. Potkáme se v květnu na Výstavišti?

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

Knižní odysea se řítí do finále. Naše velká hra, která se nezastavuje u Měsíce knihy, ale provádí vás celým vesmírem knižních světů, vstoupila do posledního týdne! Jaké osobnosti a jaké planetky na vás ještě asi v Knižní odyseji čekají? Luštit můžete až do 1. dubna a do té doby si také můžete zajistit zdvojnásobení výhry, pokud vás vylosujeme – stačí u nás nakoupit. Držíme palce 😉

FB page cover_odysea_CZ

Těšíme se na vás u příštích zpráv, ať už naživo na našem Instagramu nebo tady na blogu <3

Bára & Lucka

 

Bára Votavová

Milovnice Neila Gaimana, Juliana Barnese, Margaret Atwood, komiksů, tofu a psů. Ráda propaguje dobré čtení na sociálních sítích i offline, rozečtených má vždycky několik knih, což považuje za svou nejhorší vlastnost.

Příspěvky autora