blog

Knižní zprávy speciál: Magnesia Litera

Sedmnáctý ročník knižní ceny Magnesia Litera zná své nominace. V kategorii prózy se znovu objevila Petra Soukupová, či Anna Bolavá. Obě už za svá dřívější díla cenu získaly. Jaká další jména v seznamu nominovaných najdete? Lucka sepsala přímo na tiskovce všechny zásadní informace, které si zaslouží speciální díl v rámci našich Knižních zpráv!

 

17758493_10154384918718053_3529301280464701108_o

Loňští držitelé a držitelky cen Magnesia Litera. Kdo tam bude stát letos? (Zdroj: Facebook Magnesia Litera)

Próza

Mezi nominovanými v populární kategorii Litera za prózu se objevila Petra Soukupová se svým románem Nejlepší pro všechny. Porotu zaujala zejména svým vyprávěním z pozice dítěte, které hodnotí jako přesvědčivé. Soukupová se zároveň objevila i v kategorii literatury pro děti. Další nominovanou v kategorii je kniha Bílá zvířata jsou velmi často hluchá Ivany Myškové. Jde o sbírku povídek, přičemž podle slov poroty její povídkové texty dohromady vytvářejí román.

bolava

Další nominovanou v kategorii prózy je opět Anna Bolavá, která už Literu má, a to za román Do tmy. Bolavá si svou literární úroveň udržuje a porotu si získala tím, jak z banálních situací dokáže vytvořit něco výjimečného. Dalším nominovaným je Ondřej Horák s útlou prózou Nebožtík a to “pro její čistotu a přímočarou jednoduchost, která je ve výsledku sofistikovaná”. Lucie Faulerová s románem Lapači prachu si porotu získala svým ironickým náhledem a rovněž není mezi nominovanými nováčkem, spolupodílela se totiž na projektu Brnox. Řadu nominovaných za prózu uzavírá text Josefa Pánka Láska v době globálních klimatických změn.

panek

Dětské knihy

Řadu nominovaných v kategorii literatury pro děti otevírá opět Petra Soukupová. Kdo zabil Snížka s románem Nejlepší pro všechny spojuje prostředí děje a porota ocenila, že Soukupová svými texty nehladí čtenáři duši.

Jana Šrámková je nominovaná za knihu Bratři v poli, která je určena prvním čtenářům.Trojici uzavírá kniha Transport za věčnost, která je pro čtenáře starší, na prahu puberty. Jejím autorem je František Tichý.

Nakladatelský čin opět vedou objemné publikace

Za nakladatelský čin jsou nominovány tituly Liber Viaticus Jana ze Středy z nakladatelství Academia, dále Divadlo věčné moudrosti, dílo z 16. století, které spojuje filozofii teologii a alchymii do jednoho díla, knihu vydalo nakladatelství Trigon. Objemná publikace se snaží čtenáři přiblížit podobu tehdejšího vydání. Nominace zakončují prózy Ivana Blatného, které sebral Martin Reiner, jde o zhruba čtyři sta textů, publikaci vydalo nakladatelství Druhé město.

Čtěte také  3 tipy z Magnesie Litery na knihy, které nás nejvíc baví

Naučná literatura

V kategorii naučné literatury mají šanci autoři Lucie Skřivánková a Rastislav Švácha s publikací Paneláci, dvoudílnou knihou, která se věnuje výstavbě paneláků v Česku v kontextu světa. Dále kniha Jedno slunce na nebi, jeden vládce na zemi, autorské trojice Ondřej Beránek, Pavlína Cermanová a Jakub Hrubý. Třetím nominovaným je Miroslav Verner s knihou Abúsír. V srdci pyramidových polí.

Překladová próza

O Literu za překladovou prózu se utkají román Jonathana Franzena Purity, jehož překlad má na svědomí Lucie Mikolajková, román Máirtína Ó Cadhaina Hřbitovní hlína psaná irštinou a dalšími dialekty, překlad zhotovil Radvan Markus a Osada na pahorku Asafa Gavrona, z hebrejštiny přeložila Magdaléna Křížová.

Publicistika a poezie

V kategorii publicistiky jsou nominovaní Erik Tabery za Opuštěnou společnost, Patrik Ouředník s knihou Antialkorán a Planeta Nippon, kterou porota ocenila za to, jak přibližuje současnou japonskou popkulturu. V poezii byli vybráni Milan Děžinský s knihou Obcházení ostrova, Ondřej Hanus s Volnými verši a Michal Jareš se Začátkem eposu.

tabery

Jako DILIA objev roku porota nominovala Annu Prstkovou a její 49°27´45.249´´N, 17°58´36.107´´E, Marka Švehlu a jeho knihu Magor a jeho doba a Vladimíru Valovou s povídkovou sbírkou Do vnitrozemí.

V kategorii Magnesia Blog roku jsou nominovaní Felix Culpa za blog Tisickráte, anonymní autorka Divoká s Divokými deníky, Jaroslav Erik Frič za Pasáže, Radkin Honzák na Aktuálně.cz, Karel Škrabal s Nedělní chvilkou poezie a podruhé Do Thu Trang s blogem Asijatka.

Oslava sto let od založení republiky

Letošní rok přinese jednu výjimečnou změnu. Porotci a porotkyně chtějí připomenout, že právě založení Československa bylo spjato s výraznou podporou literární činnosti. Proto se budou udělovat i ocenění Knihy století – více o této anketě jsme psali v minulých Knižních zprávách, zapojte se do ní!

Cena Magnesia Litera se snaží o zviditelnění kvalitní literární práce, loňská vítězka Bianca Bellová s románem Jezero se může těšit z prodeje už téměř 10 000 výtisků a faktu, že práva na knihu byla prodána do 15 zemí.

Čtěte také  Otvíráme první Martinus v Brně!

Komu držíte palce letos?

 

Bára Votavová

Milovnice Neila Gaimana, Juliana Barnese, Margaret Atwood, komiksů, tofu a psů. Ráda propaguje dobré čtení na sociálních sítích i offline, rozečtených má vždycky několik knih, což považuje za svou nejhorší vlastnost.

Příspěvky autora