blog

Jací čtenáři jste v karanténě?

Jste stejní jako obvykle, nebo se některé vaše návyky při čtení doma změnily? Dejte si náš kvíz a zjistěte, jaký čtenář nebo jaká čtenářka jste v domácím prostředí. Co jste se o sobě dozvěděli?

Co právě teď čteš?

Radši spíš:

Přečetl/a by sis teď nejradši z těchto tří možností:

Tvoje vysněná knihovna:

Tvoje oblíbené místo na čtení doma?

Kdyby sis musel/a vybrat jen jedno z nabízeného, co budeš číst až do konce života, bylo by to:

Kolik knížek jsi přečetl/a za březen 2020?

Se kterou knižní postavou by ti teď nevadilo bydlet?

Kterou aktivitu z knih bys právě teď chtěl/a vyzkoušet?

Kterého žánru máš ve své knihovně akutní nedostatek?

Kupuješ knížky jako dárek pro ostatní?

Chtěl/a bys radši…

Kdyby sis musel/a přeskládat svou knihovnu a srovnat knihy nějakým konkrétním způsobem, bylo by to:

Jací čtenáři jste v karanténě?
Soustředěný čtenář/ka

Hned jakmile bylo jasné, že si nějakou chvíli pobudeš doma, připravil/a sis čtecí plán, kterého se držíš. Nejprve dočteš knihy, které ti v knihovně na přečtení čekají už nějakou dobu, a pak se teprve pustíš do nakupování novinek. Knihy si nevybíráš podle aktuálních trendů, jdeš po svých oblíbených žánrech a autorech. I když máš třeba rozečteno víc knih najednou, všechny máš pečlivě ozáložkované. Jo, a do vany kniha rozhodně nepatří! Čteš většinou v časech stejných jako jsi byl/a vždycky zvyklý či zvyklá. Karanténa rozhodně nenaruší tvůj rytmus!
Nepozorný čtenář/ka

Zdá se, že při trávení velké spousty času jen doma leccos připoutá tvou pozornost, jen to nikdy není ta kniha, do které se máš zrovna začíst! Užuž to vypadá, že si konečně dáš hodinku se svým novým příběhem, ale pořád tě něco rozptyluje a do knížky se prostě nikdy pořádně nezačteš. Zkus se zavřít v místnosti, kde budeš úplně sám nebo sama, pokud to jde, urči si pevně daný čas, ve kterém si každý den budeš aspoň deset minut číst, vyber si tu správnou knihu, u které je největší pravděpodobnost, že tě bude bavit a vypni mobil i počítač, ať tě neruší online svět.
Nenasytný čtenář/ka

Páni, tebe je radost mít za zákazníka! Čteš jednu knihu za druhou, skupuješ každou novinku, přečteš cokoliv a je jedno, že je to zrovna návod na vaření špaget, neustále máš knížku v ruce a už vlastně ani nevíš, jestli je den nebo noc a už vůbec ne, který den v týdnu, protože zkrátka pořád čteš. To tě samozřejmě šlechtí, nezapomeň ale taky na knihy, které už ve tvé knihovně čekají na přečtení dlouho a na to, aby sis každý příběh patřičně užil/a.
Pozor, to vypadá na čtenářskou krizi!

A jéje, zdá se, že nám to čtení v karanténě krapítek drhne! To, že jsi pár týdnů nepřečetl/a žádnou knihu, ale není žádná tragédie. Ne vždycky máme na knihy chuť a neznamená to, že je už nemáme rádi. S knížkami je to všechno ale krapet veselejší, co si budem. Zkus to napřed zlehýnka – napiš do našeho knižního pomocníka, na jaké čtení bys eventuálně měl/a chuť, doporučíme ti něco přímo na míru. Nejlepší bude začít s něčím jednodušším, zábavným, oddychovým a hodně čtivým. Naši knižní skřítci jistojistě zvládnou vybrat to pravé 😊
Studijní typ

Tak se zdá, že v poslední době pro tebe bylo čtení nikoliv odpočinkem, ale hledáš v knihách spíš informace, vzdělání a chceš se posunout dál. To je skvělé, gratulujeme! Sami na sobě rádi makáme a chceme být neustále lepší. Je důležité se neustále vzdělávat a zdá se, že ty to rozhodně nezanedbáváš. Klobouk dolů. Nezapomeň ale, že knihy jsou i zábava. Dopřej si za tvrdou práci i něco na oddych, zasloužíš si to 😉
Romantická duše

Tak to vypadá, že se rád/a ztrácíš v milostných příbězích, v pohádkových a fantastických světech, že rád/a sníš s otevřenýma očima a nejradši bys teď byl/a v některém svém oblíbeném literárním světě. Občas je pro tebe nejspíš těžké stát pořád nohama na zemi a knihy jsou pro tebe skvělým únikem z reality. Souhlasíme! 😊 Vlastně to máme dost podobně. Nezapomeň ale na to, že díky knihám se nejen ztrácíme ze současné reality, která může být trochu děsivá, ale díky knihám taky získáváme kritické myšlení, nové obzory a fakta a informace jsou stejně důležité jako snění 😊 Kromě románů tedy nezapomeň občas vybrat z knihovny i nějakou literaturu faktu!
Čtěte také  Kvíz: Poznáš knihy podle prvních vět?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora