blog

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v severských detektivkách?

Na počest vydání knihy Zrcadlový muž, osmého dílu ze série Joona Linna od Larse Keplera, si martinusáčtí milovníci severského krimi vymysleli tenhle kvíz! Pokud si stejně jako spousta knihomolů z řad Martinusu ulítáváte na současné severské krimi, jistojistě zvládnete tenhle kvíz levou zadní. Že jo? ;-)

Na počest vydání knihy Zrcadlový muž, osmého dílu ze série Joona Linna od Larse Keplera, si martinusáčtí milovníci severského krimi vymysleli tenhle kvíz! Pokud si stejně jako spousta knihomolů z řad Martinusu ulítáváte na současné severské krimi, jistojistě zvládnete tenhle kvíz levou zadní. Že jo? 😉

Jsme nesmírně zvědaví na vaše výsledky, tak se nám jimi nezapomeňte pochlubit na sociálních sítích a hlavně si nenechte ujít severskou novinku jménem Zrcadlový muž!


V severských detektivkách se často potkáváme s odkazy na nevyřešenou vraždu na základě skutečných politických událostí ve Švédsku. O koho jde?

Correct! Wrong!

V jaké trilogii se potkáváme s mužem jménem Zala?

Correct! Wrong!

Island se může chlubit jednou z nejlepších spisovatelek severského krimi. O koho jde? Její jméno je zároveň i malým jazykovým hlavolamem.

Correct! Wrong!

Jak se jmenovala žena komisaře Joona Linny?

Correct! Wrong!

S úspěšným krimi seriálem Most se spojuje jméno autorské dvojice, která píše severské krimi. O koho jde?

Correct! Wrong!

Na jak dlouho se Jasmin v knize Playground od Larse Keplera zastavilo srdce?

Correct! Wrong!

Knihy Joa Nesboho si vysloužily filmovou adaptaci. Ve kterém filmovém zpracování knihy jsme jako hlavní postavu mohli vidět herce Nikolaje Coster-Waldau, známého jako i jako Jaimeho Lannistera z GoT?

Correct! Wrong!

Úspěšný autor severského krimi byl i hlavním vyšetřovatelem v Larviku (ve Vestfoldu). O koho jde?

Correct! Wrong!

Jak dlouho byl Joona Linna ve vězení?

Correct! Wrong!

Jak se jmenuje poslední kniha ze série Milénium, kterou napsal Stieg Larsson?

Correct! Wrong!

Který autor vytvořil krimi sérii s inspektorem Wallanderem?

Correct! Wrong!

Jak dobře se vyznáte v severských detektivkách?

Tvé skóre je hodné jedinečné Lisbeth Salanderové, neuniknou ti totiž zřejmě žádné informace a žádný zločinec by tak před tebou nebyl v bezpečí! Gratulujeme 🙂

Máš dobré předpoklady stát se expertem na severské krimi, se svými vědomostmi a rozvahou jako Joona Linna nejspíš časem vyřešíš i ty nejnáročnější případy 🙂

Tušíme v tobě potenciál a zájem o náročné a temné případy, zatím to ale stačí jen na práci v archivu nejmenšího stockholmského okrsku. Doporučujeme pokračovat ve čtení tímto směrem: https://www.martinus.cz/authors/lars-kepler
Čtěte také  Pouštní hvězda: Detektivka, při jejíž četbě zapomenete na okolní svět!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora