blog

Kvíz: Co byste si měli přečíst letos na podzim

Co byste si měli přečíst letos na podzim? Vyzkoušejte náš knihomolský kvíz, který vám poví, co byste si měli přečíst v následujících týdnech a měsících.

Podzim je tu, ediční plány rozhodně nezklamaly a vy nevíte, do které knihy se pustit, aby vám neuteklo něco, co bude to pravé ořechové pro vás? Dejte si náš kvíz, který prozkoumá vaše literární chutě a záliby a poví vám, po které knize byste měli letos na podzim stoprocentně sáhnout.

Nových knih, jejichž vydání nám bylo na podzim přislíbeno, je vskutku požehnaně. Chápeme tedy, že zorientovat se v tom množství je nelehké – co když vám nějaký důležitý titul uteče a vy ho třeba prošvihnete? Díky tomuhle kvízu budete mít jasno v tom, která kniha je pro vás letos na podzim jednoznačně #musthave a kterou zkrátka potřebujete mít ve své knihovně 😉

Preferujete beletrii nebo literaturu faktu?

Máte radši romány nebo povídky?

Když čtete non-fiction, baví vás spíš vzdělávací nebo (auto)biografická literatura?

Preferuji, když se příběh soustředí na:

Preferujete čtení v:

Jak si představujete ideálně strávený podzimní víkend?

Kam byste se na podzim nejradši vypravili na výlet?

Co se vám na podzimu nejvíc zamlouvá?

Jak vypadá vaše knihovna?

Dokonalý závěr knihy podle vás vypadá tak, že…

Atmosféra vašich oblíbených knih bývá většinou:

Kde si čtete nejradši?

Skvělá kniha je taková, která…

Kdybyste si měli vybrat, s kým budete od letošního roku sedět v lavici (pokud byste ještě chodili do školy), kdo by to byl?

Ten správný podzim prostě musí obsahovat…

Kvíz: Co byste si měli přečíst letos na podzim
Atlasova šestka
Vybrali jsme pro vás knihu Atlasova šestka od Olivie Blake.
Čtěte také  Kvíz: Potřebujete využít Knihovrátek od Martinus.cz?
Alexandrijská společnost, sdružení správců dávno ztraceného vědění největších civilizací a přední tajný spolek magických akademiků na světě. Ti, kdož si zaslouží místo mezi Alexandrijci, získají život plný bohatství, moci a věhlasu dalece přesahující naše nejdivočejší představy. Každých deset let je vyvoleno šest unikátně nadaných čarodějů a čarodějek, aby se ucházeli o posty noviců. V posledním ročníku byli vyvoleni Libby Rhodesová a Nico de Varona, nedobrovolné polovice nevyzpytatelného celku, kteří dokáží ovládat každou částici světa kolem nás. Reina Mori, naturalistka se znalostí jazyka samotného života. Parisa Kamaliová, telepatka znalá všech cest v hlubinách podvědomí a zběhlá v průzkumu nesčetných světů lidské mysli. Callum Nova, empat snadno zaměnitelný s manipulativním iluzionistou, který dokáže ovlivňovat k obrazu svému nejzamotanější lidské pudy a činy. A konečně Tristan Caine, který prohlédne každou iluzi a odhalí dřeň reality – což je schopnost tak vzácná, že ani Tristanovi rovní nedokáží zcela odhadnout její dopady. Při náboru se novici od tajemného Atlase Blakelyho doví, že mají přesně rok na to, aby se kvalifikovali k zasvěcení. Během onoho roku bude aspirantům povolen předběžný přístup k archivům Společnosti a budou souzeni na základě osobních přínosů k různým tématům nemožného: času a prostoru, štěstí a mysli, životu a smrti. Zasvěcení však bude nabídnuto jen pěti z nich. Jeden bude eliminován. Šest potenciálních kandidátů tak bude muset celý rok bojovat o přežití, a pokud se dokáží mezi svými rivaly prosadit, většina jich také přežije. Většina.
Neděle odpoledne
Vybrali jsme pro vás román Neděle odpoledne od Viktorie Hanišové. Každá rodina má své tradice. Některá má navíc i tajemství. Život malého Tea ubíhá v pomalém, ubíjejícím rytmu. Odtažitá a samotářská matka ho vzdělává doma a namísto procházek ho vodí do komunitního náboženského centra. Pod stromečkem Teo vždycky najde jen další díl Káji Maříka. A otec každé nedělní odpoledne někam zmizí. Dospívání však nelze zastavit, a tak i Teova smutná rutina s nástupem do školy a novým kamarádem dostává první trhliny. A s ní i celá rodinná situace, obestřená mlčením, tajemstvím a smutkem. Čím více Teo stárne, tím víc se odtahuje od své rodiny. Ale i jeho vlastní samostatný život je nakonec všechno, jen ne spokojený: je v něm prázdné místo, které potřebuje zaplnit.
Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?
Neděle odpoledne je příběhem o trápeních a tragédiích jedné rodiny, vyprávěným ze tří perspektiv. Co se synovi může zdát jako vyšinuté, z matčina nebo otcova hlediska najednou dává smysl. Je to kniha o vzájemném míjení i sbližování.
Kdepak jsi, krásný světe
Vybrali jsme pro vás román Kdepak, jsi krásný světe od Sally Rooney. V novém románu se opět setkáváme se čtyřlístkem hrdinů, kteří jsou sice ještě pořád mladí, ale už je dohání realita života. Alice, intelektuálka a spisovatelka, se po psychickém zhroucení přestěhuje na venkov a seznámí se s Felixem, obyčejným klukem, který pracuje ve skladu. Její kamarádka Eileen zůstává po škole v Dublinu, prochází krizí po rozchodu a myšlenkami se neustále vrací ke své lásce z dětství, Simonovi. Autorka opět nabízí zcela odhalující až intimní vhled do života mladých lidí a zároveň v něm však čím dál víc zaznívá i hlas uvědomující si současné problémy světa - jeho nespravedlivost, nerovnoprávnost a zejména neudržitelnost.
Lucia
Vybrali jsme pro vás thriller Lucia od Bernarda Miniera. Zlo se nezastaví před ničím. Proto ho musí zastavit ona. Skupina studentů kriminologie ze španělského města Salamanca odhalí existenci vraha, který své oběti aranžuje podle renesančních obrazů. Je možné, že teď znovu udeřil? Případ brutálně ukřižovaného madridského vyšetřovatele tomu nasvědčuje. Jeho parťačka Lucia Guerrero se s pomocí studentů pouští do složitého vyšetřování. Společně budou čelit svým nejhorším obávám, vlastní minulosti – a pravdě, která je ohavnější než všechna zvěrstva z legend a mýtů.
Krysí ostrov
Vybrali jsme pro vás dystopické povídky Krysí ostrov od Joa Nesboho. Vybroušená sbírka dystopických příběhů od krále severské krimi. Pomsta a spravedlnost, láska až za hrob a palčivá nenávist. Oko za oko, zub za zub. Vyprávění o odplatě z postpandemické Ameriky, zpověď vědce, který objevil lék proti stárnutí, střet zabijáků připomínající šachovou partii, soupeření dvou mladíků o tutéž dívku a synův boj s otcem o dědictví. Mrazivé příběhy ukazují nedalekou budoucnost, v níž se zhroutila tradiční společnost. Spolehnout se dá už jen na rodinu a blízké přátele – a někdy ani to ne.
The Light We Carry
Vybrali jsme pro vás autobiografii The Light We Carry od Michelle Obamy.
Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?
In her inspiring follow-up to Becoming, former First Lady Michelle Obama shares practical wisdom and powerful strategies for staying hopeful and balanced in today's highly uncertain world. In The Light We Carry, she opens a frank and honest dialogue with readers, considering the questions many of us wrestle with: How do we build enduring and honest relationships? How can we discover strength and community inside our differences? What do we do when it all starts to feel like too much? Michelle Obama believes that we can all lean on a set of tools to help us better navigate change and remain steady within flux. The Light We Carry offers readers a series of fresh stories and insightful reflections on change, challenge, and power, including her belief that when we light up for others, we can illuminate the richness and potential of the world around us, discovering deeper truths and new pathways for progress. Drawing from her experiences as a mother, daughter, spouse, friend, and First Lady, she shares the habits and principles she has developed to successfully overcome various obstacles-the earned wisdom that helps her continue to "become."
Vztahy a pasti
Vybrali jsme pro vás literaturu faktu – Vztahy a pasti od Honzy Vojtka. Všichni si vytváříme představy o správném partnerství. Kde ve vztazích číhá past? Kolik vztahových pastí si vlastně nastražíme sami? A jak vypadají? Například můžeme sami sebe přesvědčit, že nuda je ve vztazích obecně nevyhnutelná. Že stejně tak musíme s tím druhým pořád komunikovat a analyzovat se. Že pořád musíme vytrubovat do světa sociálních sítí, jak se máme báječně. Občas dokážeme sami sebe lapit do pastí svých představ o tom, co je a co není správné. Jestli se dají takové pasti poznat a jak nebezpečné jsou, vám ukáže nová kniha od autora bestselleru Vztahy a mýty. Odborně, ale s humorem sobě vlastním kombinuje lidský přístup a zkušenosti dlouholetého párového terapeuta.
Co vás v dějáku nenaučili
Vybrali jsme pro vás literaturu faktu – Co vás v dějáku nenaučili od Markéty Lukáškové. Moderní české dějiny tak, jak je neznáte. Podle podcastu Příběh, který se opravdu stal. Pamatujete na školní dějepis? Vždycky končil druhou světovou. Jenže právě to, co nás v dějáku nenaučili, ovlivnilo naše životy nejvíc. Jak se komunisté dostali k moci, že propaganda byla i v seriálech, že politika do sportu bohužel vždycky patřila nebo že lidé utíkali ze země v nafukovacím balonu. Nečekejte hromadu dat, ale skutečné příběhy i náladu tehdejší doby. Obojí je důležité znát, protože národ, který nezná svou historii, je odsouzen k tomu ji opakovat.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora