blog

Čtení s porozuměním: Válka, která změnila Rondo

Knihy považujeme za dar. Učí nás, rozesmějí, přinutí zamyslet se, vysvětlují, pomohou oddychnout si i porozumět, naučí nás přemýšlet. Zásadně pomáhají pochopit svět, to, co se právě děje okolo nás, učí nás lépe vyhodnocovat informace a (ne)fakty, lépe kriticky myslet. A někdy také „jen“ pomáhají nezapomenout.

Válka je fenomén, kterému nikdy nebudeme úplně rozumět. Díky knize, kterou jsme pro vás vybrali do nového Čtení s porozuměním, se o to můžeme alespoň pokusit. Pojďme si společně představit knihu, o které se domníváme, že si zaslouží místo v každé jedné knihovně. Až do 27. února ji u nás najdete se speciální slevou.

Pokud válce nedokážeme porozumět my dospělí, nemůžeme čekat, že to zvládnou děti. Do našeho výběru Čtení s porozuměním jsme se rozhodli tentokrát zařadit knihu jménem Válka, která změnila Rondo, která bohatým vizuálním jazykem přibližuje téma války dětským čtenářům. Knihomolčatům ideálně od 6 let a koneckonců i dospělákům pomůže lépe pochopit vznik války a její následky. Knihu si můžete v našem knihkupectví pořídit za výjimečnou cenu 185 Kč až do 27. února včetně.

O čem je kniha Válka, která změnila Rondo?

Kvetoucí Rondo je neobyčejné město, v němž šťastně žijí křehká stvoření vyrobená ze skla, papíru, nebo nafukovacích balónků. Až do chvíle, kdy město navštíví Válka.Tři hlavní hrdinové knížky, Danko, Fabián a Hvězdička, musí spojit všechny své síly, aby Válku porazili a své milované Rondo zachránili. Společně se jim to podaří, Válka zmizí, jizvy po ní ale zůstanou. Symbolem města se stávají rudé květy vlčího máku. Přímočarý a dojemný příběh, vyprávěný poetickým i vizuálním jazykem, dětem vysvětluje, co to vlastně je ta válka. Symbolika příběhu citlivě vyzdvihuje hodnoty, jakými jsou soudržnost, vzájemná pomoc i odvaha.

Autory knihy jsou ukrajinští umělci Romana Romanyšyn a Andrij Lesiv, členové studia Agrafka. Knížka, za niž autoři obdrželi náruč ocenění po celém světě, je určená dětem od šesti let. Byla vydána dvojjazyčně, ukrajinsky a česky, aby mohla sloužit i jako jazyková pomůcka.

Co je to Čtení s porozuměním?

Mnohé knihy nám s kritickým myšlením pomáhají, některé to však dokáží výjimečně dobře. Chceme svou troškou přispět, aby se právě takové knihy mohly dostat k co nejvíce lidem, proto na konkrétní tituly jednou za čas dáváme opravdu výjimečně velkou slevu.

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

Orientovat se ve světě, umět rozeznat pravdu od manipulace nebo přímo od lži, nezapomínat na hrůzy minulosti – to všechno se zdá být jednoduché a samozřejmé, ale až nepříjemně často a bolestivě si připomínáme, že není. Věříme, že knihy v naší akci Čtení s porozuměním obohatí vás a možná se rozhodnete obohatit i někoho dalšího. Čtení s porozuměním je čtením k porozumění 🙂

Nepřestávejme vnímat aktuální společenské dění a nepřestávejme se vzdělávat. Ověřujte fakta, čtěte knihy, vykročte z řady, říká Timothy Snyder a my s ním musíme souhlasit.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora