blog

Kvíz: Jak dobře znáte Bohumila Hrabala a jeho knihy?

Dnešní kvíz je určen všem knihomolům a knihomolkám, kteří si chtějí otestovat své znalosti o životě a knihách Bohumila Hrabala, našeho předního autora beletrie minulého století. Pusťte se do hádání a zkuste, jak moc máte z Hrabalovy tvorby načteno, případně kolik si toho pamatujete z hodin české literatury!

Světoznámému českému autorovi Bohumilu Hrabalovi by dnes bylo 109 let. Pojďme to společně oslavit kvízem o jeho životě i díle a posíláme tímto i tip na prozkoumání jeho knih, pokud vás doteď třeba míjely. Hodně štěstí!

Kde se Bohumil Hrabal narodil?

Correct! Wrong!

Jaké je rodné jméno Bohumila Hrabala?

Correct! Wrong!

Jak Hrabal zemřel?

Correct! Wrong!

V roce 1964 vyšla Hrabalovi kniha Pábitelé. Koho tohle slůvko označuje?

Correct! Wrong!

Jak se jmenovala první publikovaná práce autora? Napovíme, že šlo o povídky 🙂

Correct! Wrong!

Jeho experimentálním počinem je novela Taneční hodiny pro starší a pokročilé. Čím je tato kniha zvláštní?

Correct! Wrong!

Kdo režíroval filmovou adaptaci Hrabalovy knihy Ostře sledované vlaky, která byla oceněna Oscarem?

Correct! Wrong!

V roce 1986 autorovi vyšel soubor tří vzpomínkových knih: Postřižiny, Krasosmutnění a Harlekýnovy milióny. Ty spolu tvoří volně spojenou trilogii. Jaké dal trilogii jméno?

Correct! Wrong!

Se kterou hospodou v centru Prahy je Bohumil Hrabal neodmyslitelně spjat? V roce 1994 v ní měl dokonce sraz s Václavem Havlem a Billem Clintonem.

Correct! Wrong!

Jak se jmenuje hlavní postava knihy Obsluhoval jsem anglického krále?

Correct! Wrong!

Bohumil Hrabal kvíz
Výborná práce!
Vidíme, že knihy Bohumila Hrabala máte v malíku. Rádi vidíme, že se stále najdou knihomolové s láskou k české klasice. Nebo že by náš vzdělávací systém zamakal a vám toho tolik zůstalo v paměti? Ať tak či onak, moc gratulujeme! Můžete se směle pustit do klasiky světové.
Skvělý výsledek!
Velmi dobrá práce! Zřejmě jste nečetl*a úplně vše, co Bohumil Hrabal kdy napsal, což vůbec nevadí! Máte na co se případně těšit, abyste si znalosti doplnil*a. Co takhle mrknout po knize Něžný barbar nebo Příliš hlučná samota?
Vaše knihomolské srdce zjevně tluče pro jiné knihy, než jsou ty Hrabalovy. To vůbec nevadí! Můžete to brát jako tip. My doporučujeme začít například knihou Ostře sledované vlaky nebo Obsluhoval jsem anglického krále - jsou mezi čtenáři velmi oblíbené z dobrého důvodu 🙂
Čtěte také  Severka: Dívka, na kterou budete po přečtení ještě dlouho vzpomínat

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora