blog

Test: Můžete se považovat za Zeměplochologa?

Říká se, že knihy Terryho Pratchetta buď milujete, nebo vás nechávají zcela chladnými, nic mezi tím neexistuje. Pokud se řadíte mezi první skupinu, tenhle kvíz je určený přesně pro vás. Ověřte si, zda se můžete holedbat titulem předního Zeměplochologa.

Terry Pratchett by v dubnu 2023 oslavil 75. narozeniny. Pojďte se s námi u té příležitosti vydat do jeho propracovaného světa a zavzpomínat, kolik smíchu dokázal vnést do života svých čtenářů. Ať už ve formě jeho zbrusu nové biografie nebo případně díky tomuto speciálnímu kvízu. A pokud náhodou nezodpovíte všechny otázky správně, tušíme v tom ideální příležitost k rereadingu Zeměplochy!

Jak se jmenuje želva, která nese na zádech Zeměplochu?

Correct! Wrong!

Jak se jmenuje osmá barva zeměplošského barevného spektra - barva kouzel?

Correct! Wrong!

Kdo se na Zeměploše běžně stává mágem?

Correct! Wrong!

Co je nejlepší vycpávkou čarodějnického klobouku?

Correct! Wrong!

Jak se jmenuje Smrťova vnučka?

Correct! Wrong!

Jakou knihu předčítá svému synovi každý večer přesně v šest kapitán Noční hlídky Samuel Elánius?

Correct! Wrong!

Co ze zeměplošských specialit vystřízliví i boha kocoviny?

Correct! Wrong!

Kde se vyučil současný patricij (rozhodně ne tyran) Ankh-Morporku, Lord Vetinari?

Correct! Wrong!

Kdo je nejmocnější zeměplošskou čarodějkou?

Correct! Wrong!

Jak nejlépe utěšíte Knihovníka Neviditelné Univerzity, který se při jedné z magických nehod změnil v orangutana?

Correct! Wrong!

Jak se jmenuje kniha Terryho Pratchetta o životě maličkých lidí žijících na plochém světě plném nástrah - třeba v podobě Velké pračky?

Correct! Wrong!

Se kterým z autorů Terry Pratchett nikdy nenapsal společnou knihu?

Correct! Wrong!

Můžete se považovat za Zeměplochologa?
Jsi Lord Vetinari pratchettovského světa! Víš o všem, co se kde šustlo, a tvůj přehled občas děsí tvé okolí. Pro jistotu k tobě ale všichni přistupují s uctivostí a respektem, protože nikdy není zcela jisté, jestli jsi zkrátka tak geniální, nebo ve skutečnosti trochu šílený/á…
Za tvoje znalosti by se nestyděla ani Stařenka Oggová! Stejně jako ty i ona ví, že to není úplně stoprocentní a že by to chtělo doplnit pár mezer. Nikdy by to ale nikomu nepřiznala. Tak to taky nepřiznávej a po večerech na tajňáka sem tam otevři něco od Terryho.
Ve světě Terryho Pratchetta se pohybuješ podobně zmateně jako Mrakoplaš. Stejně jako jemu uvízlo v hlavě jedno kouzlo a zabralo mu veškerou kapacitu pro jakoukoliv další magii, tobě v hlavě pravděpodobně sídlí jiné literární světy. Zkus je srovnat a vytřídit, a pak si dej pratchettovský rereading.
Čtěte také  3 důvody, proč si přečíst Čtvrté křídlo Rebeccy Yarros

Natálie Chalupníčková

Knihovnice, knihomolka a přispěvatelka do martinusáckého blogu, která se zaměřuje především na klasickou četbu a tipy k maturitě z literatury.

Příspěvky autora