blog

Čtení s porozuměním: Válka, která změnila Rondo

Knihy považujeme za dar. Učí nás, rozesmějí, přinutí zamyslet se, vysvětlují, pomohou oddychnout si i porozumět, naučí nás přemýšlet. Zásadně pomáhají pochopit svět, to, co se právě děje okolo nás, učí nás lépe vyhodnocovat informace a (ne)fakty, lépe kriticky myslet. A někdy také „jen“ pomáhají nezapomenout.

Válka je fenomén, kterému nikdy nebudeme úplně rozumět. Díky knize, kterou jsme pro vás vybrali do nového Čtení s porozuměním, se o to můžeme alespoň pokusit. Pojďme si společně představit knihu, o které se domníváme, že si zaslouží místo v každé jedné knihovně. Až do 27. února ji u nás najdete se speciální slevou.

Pokud válce nedokážeme porozumět my dospělí, nemůžeme čekat, že to zvládnou děti. Do našeho výběru Čtení s porozuměním jsme se rozhodli tentokrát zařadit knihu jménem Válka, která změnila Rondo, která bohatým vizuálním jazykem přibližuje téma války dětským čtenářům. Knihomolčatům ideálně od 6 let a koneckonců i dospělákům pomůže lépe pochopit vznik války a její následky. Knihu si můžete v našem knihkupectví pořídit za výjimečnou cenu 185 Kč až do 27. února včetně.

O čem je kniha Válka, která změnila Rondo?

Kvetoucí Rondo je neobyčejné město, v němž šťastně žijí křehká stvoření vyrobená ze skla, papíru, nebo nafukovacích balónků. Až do chvíle, kdy město navštíví Válka.Tři hlavní hrdinové knížky, Danko, Fabián a Hvězdička, musí spojit všechny své síly, aby Válku porazili a své milované Rondo zachránili. Společně se jim to podaří, Válka zmizí, jizvy po ní ale zůstanou. Symbolem města se stávají rudé květy vlčího máku. Přímočarý a dojemný příběh, vyprávěný poetickým i vizuálním jazykem, dětem vysvětluje, co to vlastně je ta válka. Symbolika příběhu citlivě vyzdvihuje hodnoty, jakými jsou soudržnost, vzájemná pomoc i odvaha.

Autory knihy jsou ukrajinští umělci Romana Romanyšyn a Andrij Lesiv, členové studia Agrafka. Knížka, za niž autoři obdrželi náruč ocenění po celém světě, je určená dětem od šesti let. Byla vydána dvojjazyčně, ukrajinsky a česky, aby mohla sloužit i jako jazyková pomůcka.

Co je to Čtení s porozuměním?

Mnohé knihy nám s kritickým myšlením pomáhají, některé to však dokáží výjimečně dobře. Chceme svou troškou přispět, aby se právě takové knihy mohly dostat k co nejvíce lidem, proto na konkrétní tituly jednou za čas dáváme opravdu výjimečně velkou slevu.

Čtěte také  Knihomolové z Martinusu na Prague Pride

Orientovat se ve světě, umět rozeznat pravdu od manipulace nebo přímo od lži, nezapomínat na hrůzy minulosti – to všechno se zdá být jednoduché a samozřejmé, ale až nepříjemně často a bolestivě si připomínáme, že není. Věříme, že knihy v naší akci Čtení s porozuměním obohatí vás a možná se rozhodnete obohatit i někoho dalšího. Čtení s porozuměním je čtením k porozumění 🙂

Nepřestávejme vnímat aktuální společenské dění a nepřestávejme se vzdělávat. Ověřujte fakta, čtěte knihy, vykročte z řady, říká Timothy Snyder a my s ním musíme souhlasit.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora