blog

Nechte se inspirovat Poselstvím růží

28.08. 2012

Román Poselství růží od autorky Leily Meachamové vyprávějící příběh rodu Toliverů, správců  bavlníkové plantáže v Texasu, dokáže zaujmout a doslova strhnout nejen zájemce o farmaření, ale i ty, kterým je zemědělství zcela cizí. Příčina atraktivity této knihy totiž spočívá jak v čtivém jazyku spisovatelky, tak i v hloubce myšlenek, které čtenáři předkládá.

          Růže, zmiňované již v samotném názvu románu, jsou symbolem pro moc a důležitost odpuštění. Spletité osudy a boj o zachování úrody bavlny pak ztvárňují, co se může stát, když se člověk pro posedlost svým posláním zaslepí vůči druhým lidem. Tyto myšlenky se nám odhalují zejména na příběhu dvou hlavních postav – Percyho Warwicka a Mary Toliverové, muže a ženy, kteří celým svým životem platili za svá špatná rozhodnutí, svou pýchu a v neposlední řadě také za naději, že jim čas dovolí napravit chyby, kterých se dopustili.

             S Mary Toliverovou se setkáváme již na prvních stránkách knihy, kdy se účastníme předčítání poslední vůle jejího otce obsahující nečekané sdělení – svou plantáž věnuje nezletilé dceři namísto své ženě. Maryina matka, jakožto i její bratr, se cítí být touto zprávou dotčeni a nepřijímají Toliverovu červenou růži, rodinný symbol prosby o odpuštění, a to proto, že upřednostnil ve své poslední vůli Mary namísto nich dvou. I přes smutek způsobený ztrátou lásky svých nejbližších se Mary oddává svému poslání – správě bavlníkové plantáže. Je to nelehký úkol, který je spojen kromě vyčerpávající práce rovněž s tzv. toliverským prokletím, skutečností, že žádný Toliver se nemůže pyšnit více než jediným dítětem coby dědicem Toliverské plantáže, neboť všichni ostatní v mladém věku tragicky umírají. Maryina láska k plantáži a svému poslání si kromě ztrhaných rukou a smrti svého jediného dítěte vyžádá ještě oběť další – zřeknutí se své životní lásky – Percyho Warwicka. Jak se Mary zachová? A jaký dopad to bude mít na další generace Toliverů? To vše se můžeme dozvědět na stránkách tohoto poutavého románu zpestřeného zajímavým členěním knihy, které je dané příběhy několika hlavních postav obsahujících vlastní pohledy na rodinné události a jejich dopady na svůj život.

Čtěte také  Soumrak: Nefiltrovaná lidskost z pera Levandule Brownové

         Ačkoliv je dílo Leily Meachomové poměrně rozsáhlé, bez žádných pochybností jeho přečtení nepředstavuje ztrátu času. Autorka dokázala svým kvalitním literárním jazykem ztvárnit osudy rodiny Toliverů způsobem, který čtenáře vtáhne do děje a vyvolá v něm pocit, že se zrovna nachází v Texasu a řeší problém, co zasluhuje nebo nezasluhuje obětovat pro udržení bavlníkové plantáže i na úkor vlastního štěstí. A tak mu poskytne nejen společnost ve chvílích osamění či odpočinek po práci, nýbrž také ho evokuje k tomu, aby se s upřímností podíval na svůj život a položil si otázky: Co kladu ve svém životě na první místo? Nepředceňuji vlastní povolání, a tak se zaslepuji vůči potřebám svým i svých nejbližších?

         Věřím, že tyto otázky nejsou aktuální jen v době první poloviny 20.století, v nichž se většina příběhu odehrává, ale také dnes, kdy se člověk často stává posedlým svou kariérou a kdy láska, přátelství a rodina jdou stranou. Jestli i vy patříte k těm, kdo se rádi ponoří do tohoto poutavého vyprávění a rádi se jím necháte inspirovat pro svůj vlastní život, pak je tato kniha určena právě vám. Neváhejte a vemte Poselství růží do svých rukou.

Poselství růží

Leila Meachamová  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2012
Mimořádně oblíbená autorka stvořila nesmírně poutavý román, připomínající slavný Jih proti Severu Margaret Mitchellové. Její romantická rodová sága se odehrává v Texasu v letech 1914 – 1985 a čte se jedním dechem. S vypravěčským mistrovstvím román líčí životní příběh Mary Toliverové, majitelky bavlníkových plantáží, a přibližuje životní osudy tří generací.