blog

K Bestsellerové sudičky

2.10. 2012

Sestry sudičky, americký bestseller, který svým obsahem a hlavními protagonisty nejvíce osloví ženy ve věku rané dospělosti. Hrdinky – Rose, Bean a Cordy  – nespojuje totiž „pouze“ pokrevní příbuznost, ale také nutnost přijmout zodpovědnost, položit si základní existenční otázky a rozhodnout se, jaký směr chtějí svému životu dát. Ačkoliv každá z nich již oslavila své třicáté narozeniny, snažily se odolávat tlaku usadit se, který na ně vyvíjel nejen jejich věk, ale i okolí. A to až do té doby, než je k tomu dohnala tragická událost…

Nevázaný život sester byl narušen rakovinou, která postihla jejich matku. Všechny tři se najednou znovu ocitají v rodném domě, jenž je nyní plný tíživé atmosféry smíchané z vážné nemoci a výčitek svědomí. Sestry poznávají své chyby, kterých se dopustily, a vydávají se na strastiplnou cestu za proměnou svého charakteru a budováním vlastních rodin.

Ne příliš složitý příběh ztvárněný Eleanor Brownovou ve mně vyvolal obdiv, ale i jisté zklamání zároveň. Autorka si jistě zaslouží uznání za znalost Shakespearových děl prokázanou přímými citacemi tohoto velikána, které často používal otec našich hrdinek. Milovníky knih nenadchne jen projevovaná láska k Shakespearovi, ale i vášeň k četbě přítomná v duších celé rodiny Andreasových, díky níž se jí mnozí z nás budou cítit blíž.

Ve čtivém stylu vyplněném originálními obraty se projevila jazyková zručnost Eleanor Brownové. Nesporně zajímavé je také zvolení neobvyklé formy psaní, kdy se místo ich či er-formy setkáváme s vyprávěním v první osobě množného čísla. Tento způsob lépe podtrhuje skutečnost ne jedné, ale celkem tří hlavních postav, z nichž každá má nárok nazývat se hlavní hrdinkou příběhu. Musím však přiznat, že mi tato inovace v některých pasážích nepřipadala jako vhodná. Bylo to zejména v těch pasážích, kde autorka líčila vnitřní prožívání či obsah myšlenek některé ze sester. Přestože lidé, kteří se dobře znají a jsou si blízcí, dokážou odhadnout, co se děje v tom druhém, věřím, že nejsou schopni v něm číst jako v knize, již mají před očima, a tudíž popsat jeho pocity a přemítání. A natožpak v případě, kdy dané události vůbec nebyli svědky!

Čtěte také  Ty moje skvostné zvířátko: Kniha, na kterou musíte mít silný žaludek

Jistým nedostatkem pro mě rovněž byly nevhodně zařazené vzpomínky hlavních hrdinek. Autorka líčí přítomnost a najednou se jen pouhým oddělením nového odstavce dostává do minulosti, aniž by spolu popisované události nějak úzce souvisely a aniž by důvod dané exkurze následně vysvětlila.

Je pravda, že jsem od románu Sestry sudičky na základě velmi pozitivního hodnocení čekala o něco více. Ale i přesto jej doporučuji k přečtení, zejména pro ty, kteří mají rádi příběhy mladých žen hledajících své pevné místo v životě a vyrovnávajících se s vlastní pokřivenou minulostí. Věřím, že toto dílo je dokáže uspokojit a naplnit nadějí v nový začátek a odvahou k převzetí zodpovědnosti za svůj vlastní život.

 

Sestry sudičky

Eleanor Brownová  ·  Vydavatelství: Host, 2012

Úspěšný a čtivý debut americké spisovatelky Eleanor Brownové je vtipný a vážný zároveň.
Díky tomu, že Brownová celý román vypráví v první osobě množného čísla, zachycuje propojení sester i na stylistické rovině.
Toto „kolektivní“ vyprávění představuje kvalitní beletrii nejen pro ženy.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.