blog

Nová kniha C.D.Payna: Čtení, které všichni potřebujeme

27.02. 2013

Když jsem dělala se C.D.Paynem minulý rok rozhovor, seděli jsme na kávě a on mi vyprávěl o knize, na které teď pracuje. Přišlo mi zábavné, že C.D. po tolika letech přesedlá na ženskou postavu. V jiných příbězích byli stěžejní vždy muži, v Mládí v hajzlu, Mládí furt v hajzlu nebo Neviditelných ženy jen doplňují děj. Nebude to těžké, vžít se do té postavy? ptám se na té kávě. “Prožil jsem roky s ženou které bylo 58, s mou ženou. Takže jsem ji důvěrně studoval. A mám dost poznatků,” usmál se s klidem C.D. a lokl si z pressa. No a co myslíte. Ono se mu to povedlo.

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla je klasická paynovská tragikomedie. Stejně jako v Mládí v hajzlu se Payne tiše vysmívá slunným představám o budoucnosti, které si malujeme nad postelí přes usnutím. “Napadlo mě, že by mohlo být zajímavé napsat o někom, kdo byl v mládí plný naděje a odhodlání, ale jehož život se poté ubral jinou cestou. Vlastně je to příběh, ve kterém sledujete probuzení z dlouhého spánku,” vysvětluje děj C.D.Payne.

Donutilo mě to obout se do bot ženy středního věku. Což pro mě z nějakého důvodu nebylo složité. Dostal jsem se do toho. Problém je, že jsem četl knihy spisovatelek, ve kterých mužské postavy říkaly něco, co by chlap nikdy neřekl. Takže doufám, že v mé knize říkají ženy věci, které říkají ve skutečnosti, a myslím, že to není úplně mimo mísu. Snažím se být k ženám realistický.

Hlavou o zeď

Kniha je psána deníkovou formou, Helena postupně vypráví o svém nudném manželovi, drzých a nevděčných dětech a obyčejném nudném životě v Pepper Pike. Pak zdědí dům po své tetičce Maddy, čímž celé probouzení z dlouhého spánku začne. V některých pasážích budete tlouct hlavou o zeď, o pár stránek dál se usmívat a pochechtávat. Když Helena rozbije vázu, když přítel dcery otevře tajemný sejf, když se vyspí s dalším kreténem…. to byly všechno situace, kdy jsem musela na minutu zavřít knihu a položit si hlavu na okno v tramaji. “Když píšete vtipný text, musíte prostě strávit celkem dost času tím, že mučíte svého hlavního hrdinu. Musíte ho donutit přejít naboso po žhavém uhlí, několikrát, aby byla zápletka zajímavá,” směje se C.D.

Čtěte také  Máte chuť na ujetou sci-fi knížku? Zkuste Šňůraře!

Probuzení

Znám takových žen spousty. Je jim 40+ a žijou přesně jako Helena. Modlí se, aby si je o víkendu jejich muž spletl s golfovým vakem a vzal je ven, cítí se osamocené, protože děti tráví čas tím, že si ničí pověst a zdraví na večírcích s pochybnými přáteli. Proto mě asi tak bavilo vidět, jak se Helena pomalu odstřihává od kuchtění nedělních palačinek, jak si místo makání v domácnosti jde číst knihu, jak Harknessovi zahýbá a pomalu začíná myslet hlavně na to, co potřebuje ona. “V Helenině příběhu je tolik krásně disfunkčních věcí, že jsem tu knihu napsal za 8 měsíců,” dodává Payne.

Užil jsem si koukat se na svět z ženského pohledu. Momentálně pracuju na knize, která bude vyprávěna tlustou 16letou holkou.

V knize najdete opět zmínky o Češích, tentokrát ji Payne propašoval do české restaurace, která se v příběhu několikrát objeví. “V Clevelandu má mnoho lidí kořeny ve střední a východní Evropě. Je tam mnoho českých a polských restaurací. Když jsem byl v Čechách, tak mi jídlo samozřejmě chutnalo, ale Helenu jsem dopsal daleko dříve, takže to nemělo spojitost. Rád ale do příběhů zamotávam Čechy, jsou to moji nejvěrnější čtenáři,” říká C.D. Payne.

Závěr? Nová knížka C.D.Payna je skvělá. Je jedinečná tím, že se v ní C.D. konečně kouká na svět trochu jinak, tím, že dopadne vlastně dobře a že v ní nepozorujeme to, jak to jde s hrdinou do kopru, ale jak se z toho koprového pole pomalu dostává. Je to knížka, kterou si můžete vzít do autobusu či tramvaje a vždy v klidu navážete.

 

Nečekejte náročnou literaturu.

Je to jako vždy milé vtipné počtení.

Ale to k životu všichni potřebujeme.

Čtěte také  Útěk na venkov: Tak trochu jiný „Romantický útěk“

 

 

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla

 

C.D. Payne  ·  Vydavatelství: Jota, 2013

Překlad: Naďa Funioková

 

Helena je ve všech směrech průměrná americká žena v domácnosti a její život je jen nuda, bída, šeď, prostě opruz. Mládí zmizelo nenávratně v dál, povinnosti hospodyňky ji ani v nejmenším neuspokojují a s manželem už roky nic není, ten suchopárný právník dávno vyměnil sex za golf.
Matka žijící v domově důchodců je senilní a většinou si Helenu plete se svou vlastní sestrou. Děcka si na maminku vzpomenou, jenom když potřebují peníze, a čím jsou starší, tím jich potřebují víc. A když tak Helena vidí ty příšerné týpky, se kterými se její dcery tahají, začíná uvažovat o tom, že si pořídí kulovnici.
Cesty osudu jsou ale nevyzpytatelné a mnohdy nečekané.
Všechno se změní v okamžiku, kdy Helena zdědí po zesnulé tetičce Maddy zpustlý domek kdesi v Zapadákově a musí ho jet připravit k prodeji. Velice záhy s pocitem lehkého překvapení zjistí, že její milovaná rodinka jí jaksi vůbec nechybí a že se život dá strávit i jinak než jen vařením a poklízením.
Při třídění starých krámů v domě navíc objeví záhadné dokumenty, ze kterých vyplývá, že v její rodině není zdaleka všechno tak, jak to na první pohled vypadá. A když se k tomu ještě přichomýtne jeden opravdu pohledný profesor angličtiny, který zřejmě není vůči Heleniným půvabům tak docela imunní, život začíná nabírat jiný, mnohem víc vzrušující a daleko zajímavější směr.
Teď by se ještě šikly nějaké penízky, aby se Helena mohla postavit zcela úplně na vlastní nohy…

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.