blog

Co bylo dál s Prsatým mužem?

17.12. 2013

Prsatý muž se po osmi letech vrací na ostrov Siberut a zjišťuje, že se v mnohém změnil, stejně jako jeho život. Jedinečný příběh o změně tak velké, že si ji jen těžko dokážeme představit. Kdo je Syn větru a jak ovlivnil příběh Davida Zajíce? Kniha je věnována místům a bytostem, jež zmizely,a láskám, co zůstaly. Pokračování bestselleru Prsatý muž a zloděj příběhů.Před deseti lety spatřila světlo světa kniha, kterou čeští čtenáři nominovali mezi svých 100 nejoblíbenějších knih světa v anketě BBC a České televize KNIHA MÉHO SRDCE. Dnes o deset let později se Formánek vrací s novým pokračováním Prsatého muže. David Zajíc se tak vrací na místa, která již navštívil a přesto jsou naprosto cizí.

Josef Formánek je český spisovatel a novinář. Člověk, který stál u zrodů cestovatelského časopisu Koktejl, ale také například Oceán, Everest, Fénix a dalších. Jako reportér těchto časopisů procestoval více než 30 zemí světa. Ze svých cest získává inspiraci pro své knihy. Ve své poslední knize se autor vrací ke své prvotině o Prsatém muži, který byl inspirován svým pobytem na indonéském ostrově Siberut.

Uplynulo osm let od doby kdy se David Zajíc vrátil ze své poslední cesty za divokou přírodou, lovci a sběrači s mladší doby kamenné. Po celou dobu je David sužován touhou se na tato magická místa vrátit. Když se mu tato možnost naskytla neváhá a vydává se na dalekou cestu se svým věrným přítelem a ilustrátorem jeho knih Davidem Nesnídalem. Když přijíždí na ostrov, který v jeho vzpomínkách zamrzl v čase, nestačí se divit. Časy se mění a nic již nebude takové, jako dřív.

Formánek i nadále zůstává věrný svému stylu a píše o svých zkušenostech, pocitech a trápeních. Formánek alias David Zajíc prožívá obyčejný život českého muže se všemi plusy i mínusy.

A byť je Zajíc dobrák od kosti, přesto jeho jednání dokáže způsobit spoustu nepříjemností a bolesti druhým. Stejně jako v normálním životě. A tak stejně jako v normálním životě prožíváme i v knize trable dnešního podnikatelského, popřípadě manželského života.

Čtěte také  Yellowface: Aktuální kniha, která je otravná a skvělá

Tato kniha je i důrazným Formánkovým výkřikem proti globalizaci. Ukazuje, jak krátká doba stačí, aby se vše dokázalo změnit a zničit i poslední kousky neposkvrněné přírody a kultury, které na této planetě můžeme najít. Protože vše ovládají peníze a bez peněz se v dnešní přetechnizované době nedá prakticky přežít.

Formánek opět napsal knihu, která osloví velké množství čtenářů, protože obsahuje vše, čím se vyznačuje dnešní uspěchaná doba. A je jenom dobré, že o tom dokáže někdo něco napsat, protože skutečný svět se neskrývá za růžovými brýlemi, ale všude kolem nás a rozhodně to není procházka růžovou zahradou. A proto by si každý z nás měl chránit svůj malý kousek štěstí.

 

 

Josef Formánek

se narodil 16. června 1969 v Ústí nad Labem. Spolu s Miroslavem Urbánkem založil v roce 1992 geografický časopis Koktejl. V roce 1993 mystifikoval českou mediální scénu příjezdem falešného Woody Allena do České republiky. Stál též u zrodu časopisů Oceán, Everest, Fénix, Kleopatra a Nevěsta. Založil školu pro reportéry, která funguje při magazínu Koktejl už několik let. Jako reportér procestoval více než 30 zemí světa.

V tropickém pralese na ostrově Siberut strávil několik měsíců a podstoupil zde rituální tetování u kmene Mentawaj. Na podzim roku 2002 vystavoval mentawajské artefakty a fotografie v Národním muzeu v Prazev expozici Siberut – Oči duchů v rámci výstavy Tajemná Indonésie, kterou spolupořádal s Jiřím Hanzelkou, Miroslavem Zikmundem, Rudolfem Švaříčkem a Miroslavem Stinglem.

V červnu 2004 se Formánkovi podařilo za přítomnosti veřejnosti napsat za 11 hodin a 19 minut ve výloze knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí v Praze svou druhou knihu Létající jaguár. Nakladatel ji za necelých 12 hodin vydal a dodal do knihkupectví od Ústí nad Labem po Ostravu. Stala se tak nejrychleji napsanou, vytištěnou a rozdistribuovanou knihou na světě.

Své první dílo psal Formánek naopak dlouho. Když po sedmi letech psaní jeho knižní debut Prsatý muž a zloděj příběhů v listopadu 2003 vyšel, vzbudil tento román o ďáblu a zázracích, které může potkat každý z nás, obrovský ohlas u čtenářů a kritiky. Dosud se ho prodalo přes 72 000 výtisků a dočkal se už 12. vydání. Josef Formánek žije v Malé Tatimerzi, nejmenší vesnici Českého středohoří. Má dceru Karolínu. A kamaráda Dalibora Nesnídala, který jeho texty ilustruje. Na podzim roku 2004 se Formánek rozhodl odejít z magazínu Koktejl a věnovat se již pouze psaní.

 

 

 

Syn větru a Prsatý muž

Josef Formánek  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2013

 

Pokračování bestselleru Prsatý muž a Zloděj příběhů. Prsatý muž se po osmi letech vrací na ostrov Siberut a zjišťuje, že se v mnohém změnil, stejně jako jeho život. Jedinečný příběh o změně tak velké, že si ji jen těžko dokážeme představit. Kdo je Syn větru a jak ovlivnil příběh Davida Zajíce? Kniha je věnována místům a bytostem, jež zmizely,a láskám, co zůstaly.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder