blog

Osvěžující ženské čtení, které pobaví

30.07. 2014

Plnými doušky. S nastraženýma ušima. Na první pohled. Povídková knížka letní ženskosti a životního nadhledu představuje pět lidských smyslů očima současných českých autorek, novinářek, maminek a žen, které sní o tom, že z nich velké spisovatelky budou.

Sbírka povídek Všemi smysly postupně představuje zrak, čich, hmat, chuť a sluch očima dvanácti českých spisovatelek, které zatím ještě nejsou autorkami bestsellerů: Většina z nich na kontě zatím žádnou knížku nemá, ale šmrnc a nápady tedy rozhodně mají. V knize najdeme povídky blogerky iDnesu Renaty Fíkové-Francové, se kterou se ženské čtenářky mohly ztotožnit v její prvotině Jsem blbá, trapná a nesportovní! Prostě jenom ženská! Ženské téma je blízké i Barboře Baronové, autorce třetí Nejkrásnější knihy roku 2012 Slečny. Svými povídkami mne však nejvíce okouzlila Pavla Horáková a Ilona Laužanská.

Vzhledem k různorodosti jednotlivých textů nelze knihu zcela objektivně charakterizovat. Kvalita povídek se rovnoměrně houpá na křivce směrem od průměrnosti výše. S texty z kategorie “ani neurazí, ani nenadchne” se v této sbírce setkáte spíše výjimečně. I ústřední téma knihy je v povídkách realizováno odlišně: jednou se stává doslova obsesí, jindy je zatlačeno až do konců řádků. Nespornou výhodou podobně zpracované knížky je fakt, že když to zrovna neodsýpá, čtenář může bez újmy na zdraví vždycky přelistovat o několik stránek dál, kde už začíná zcela jiný příběh.

Osvěžující ženské čtení mne pobavilo, rozesmálo a občas taky donutilo přemýšlet. Líbí se mi, jak si  autorky textů dovedly pustit fantazii na špacír.

A taky to, že slabé pohlaví rozhodně nešetří a neidealizují. Není třeba se lekat narůžovělé femininní obálky, plytké čtení to rozhodně nebude, ženskosti a emocí v něm ovšem bude dosti. Pozor, žádné klišé!

Šestého smyslu je v každé povídce taky troška. Bavila mne především pestrost textů, lehká vzájemná nesourodost i rozličnost všech hrdinek i autorek knihy, pokud se k ní dá vůbec přes vůni stránek přičichnout.

Čtěte také  Dny v knihkupectví Morisaki: Tichý příběh v japonských kulisách

 

Vsemi smysly

Všemi smysly

Vydavatelství: Jota, 2014

Co se stane, když se na svět kolem sebe podíváte trochu jinak? Když jeden z pěti lidských smyslů převezme vládu nad vaším vnímáním? Ať už proto, že si to výjimečná situace žádá, či proto, že je jeden smyslový receptor citlivěji nastaven než ostatní, anebo třeba proto, že vás k tomu prostě předurčil handicap? Důvody mohou být rozličné, ale výsledek překvapivě podobný. Otevřou se vám nové dimenze vnímání. Obyčejné věci dostanou náhle jiný rozměr. Co jste byli zvyklí vnímat očima, najednou „vychutnáváte“ po zvuku či hmatem, na jazyku se střídají různé chuti a vy se utápíte ve zcela nových vůních.

Dvanáct mladých autorek – Barbora Baronová, Jana Benešovská, Blanka Čechová, Renata Fíková, Pavla Horáková, Barbora Janečková, Ilona Laužanská, Jana Micková, Jana Potužníková, Veronika Šlechtová, Zdeňka Šubrová a Iveta Vařečková – si vzalo tuto výzvu za svou a stvořily soubor rozmanitých povídek, který lze číst na mnoho způsobů. Začnete od začátku, budete postupovat po jednotlivých oddílech a procvičíte si postupně všechny smyslové receptory – oči, uši, čichové buňky v nose, chuťové pohárky na jazyku a kožní mechanoreceptory v bříškách prstů (na rukou i na nohou!). Nebo si přečtete text, který vás uchvátí, a pak se vrhnete na další povídky dané autorky napříč sbírkou, protože nebudete chtít opustit svět její imaginace. A nebo úplně jinak. To už je na vás.

Každá autorka je jiná, každá má jiný příběh, který chce vyprávět, a proto i sbírka nabízí pestré čtení. Najdete v ní lásku, bolest, vášeň, absurditu lidské existence i tápání v mezních životních situacích. A to všechno s nadhledem, místy s břitkým humorem, někdy s romantickým nádechem či naopak s explicitním erotickým jiskřením a jindy třeba s mrazivou věcností. Seznamte se s dvanácti autorkami a vnímejte na chvíli svět jejich očima. A ušima. A nosem a…

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE

Čtěte také  Šťastně až na věky: Autentická sonda do vztahových modelů 21. století