blog

#copravectu: Čistá duša, Sapiens a Eleanor se má vážně skvěle

Hlásíme se s pravidelnou čtvrteční náloží tipů na zajímavé knihy! Tentokrát pro vás máme jednu anglickou lahůdku o historii lidstva, instagramový slovenský bestseller a něco pro ty, jejichž hrdinkou v The Big Bang Theory se stala Amy Farah Fowler 😉 Jdeme na to!

čistá duša

O čem to je? Slovenská sbírka poezie, která vlastně není poezií, ale spíš hraním si se slovy neuvěřitelně vynalézavým způsobem

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to o vás a vašich pocitech, o vás a vašich známých, o vás a o světě, ve kterém žijete.

To nejlepší na této knize? Je zábavná, ironická, inteligentní a dojemná.

Co se nám nezdálo? Je toho málo! Čisté duše se zkrátka nikdy nenabažíte. Chce víc a víc 🙂

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kteří umí ocenit dvojsmysly a pro ty, kteří vědí, jakou mají slova neuvěřitelnou moc.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Milk and honey od Rupi Kaur.

Sapiens

O čem to je? Sapiens sleduje cestu člověka od začátku až po současnost vyprávěním o třech zásadních revolucích: kognitivní, díky které získali předkové dnešních lidí vědomí, polnohospodářské, v důsledku níž přesedlali na nekočovný styl života a industriální – jejíž důsledky prožíváme dodnes.

Proč byste si to měli přečíst? Protože pozorovat, jak vám Harari nasadí na oči úplně novou optiku rozmýšlení nad lidstvem a historií je velká zábava.

To nejlepší na této knize? Kromě silných myšlenek a nadhledu je to i poutavý jazyk, který ze Sapiens dělá skutečný page-turner 🙂

Co se nám nezdálo? Pokračování – Homo Deus. Stále dobrá kniha, ale na Sapiens to tak docela nemá.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kteří aspoň jednou v životě přemýšleli nad tím kdo jsme a kam kráčíme.

Čtěte také  Tove Janssonová a fenomén z Muminího údolí

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… jakákoliv jiná non-fiction literatura.

Eleanor se má vážně skvěle

O čem to je? Svérázná, asociální Eleanor Oliphantová všechno zvládá sama. Vystudovala klasickou literaturu, ale pracuje jako účetní a je jí úplně jedno, co si o ní ostatní myslí. S kolegy se snaží příliš nekomunikovat, nikoho blízkého nemá. Jizvy na obličeji a na rukou jsou vzpomínkou na otřesný zážitek z dětství, se kterým se nikdy nedokázala vypořádat, a raději se proto utápí v alkoholu. Když se seznámí s Raymondem z IT oddělení, nejprve jej považuje za stejně obtížnou existenci jako zbytek lidí kolem sebe, postupem času jí však dochází, že možná našla skutečného přítele.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to zábavné a chytré a je to skutečně dobrý a kvalitní román, který slupnete jako malinu a zároveň ve vás nechá spoustu otázek, nad kterými je záhodno se zamyslet.

To nejlepší na této knize? Drzá a “jiná” hlavní postava, díky jejímuž vnímání i vy uvidíte svět trochu jinýma očima.

Co se nám nezdálo? Právě ta drzá a “jiná” hlavní postava. Eleanor byla místy “až příliš” po všech stránkách a zkrátka působí trochu nereálně a některé její excesy jsou zkrátka zbytečné.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kteří se občas cítí, jako že jsou z jiného světa a jejich okolí je absolutně nechápe.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Losos v kaluži od Markéty Lukáškové.