blog

#copravectu: Poslední dívka, Zaprodanec a Humans of Prague

První novoroční recenzní okénko bude skutečně pestré - vybrali jsme pro vás román Zaprodanec, který získal prestižní literární cenu Man Booker Prize, čtivý a temný thriller Poslední dívka a na závěr fotografický projekt Humans of Prague převedený do knižní podoby. Co se nám nejvíc líbilo a proč?

 

Zaprodanec

O čem to je? Hlavním hrdinou románu je černošský mladík, který se živí pěstováním melounů a marihuany a zároveň si doma vydržuje osobního otroka, který svůj úděl bere jako poslání. Leitmotivem příběhu je vztah hlavního hrdiny s jeho dávno zemřelým otcem, podivuhodným psychologem, který se snaží demonstrovat odlišnosti černochů oproti bělochům pomocí empirického výzkumu, ve kterém využívá svého vlastního syna.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to chytrá kniha, u které byste se zasmáli, kdyby mnohem víc nebyla k pláči, protože se odehrává v 60: letech 20. století, kdy probíhala závěrečná fáze boje menšin za občanská práva v Americe.

To nejlepší na této knize? Složité vztahy mezi postavami, které se jeví na první pohled velmi průhledné, ale postupně zjišťujete, že pod povrchem se ukrývá celá škála emocí, jenž z nich dělá něco naprosto originálního. Působivá ukázka doby, která minula teprve nedávno, ale existovaly v ní názory, nad kterými vám zůstává rozum stát. Připomenutí, že tyhle názory bohužel stále ještě nejsou minulostí.

Co se nám nezdálo? Leckdy zbytečné odbíhání od hlavní dějové linky do úvah, které zabředávají do filozofických monologů, jenž nejsou nejsou tak přínosné jako příběh samotný.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, kteří si chtějí doplnit vzdělání, užít si kvalitní čtení a rozšířit obzory.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Amerikána od Chimamandy Ngozi Adichie.

 

Poslední dívka

O čem to je? Před deseti lety jela studentka Quincy na dovolenou s pěti přáteli a vrátila se sama, jediná přežila hororový masakr. Stala se členem „klubu“ Final Girls, který vymysleli novináři, a do takové skupiny lidí nechce nikdo patřit. Po letech, kdy se Quincy konečně daří, má snoubence, perfektní byt a úspěšný blog o pečení, se Posledním dívkám znovu začnou dít příšerné věci a donutí ji vzpomenout si na nejhorší den v jejím životě.

Čtěte také  Pět odeonek, které chci číst o prázdninách

Proč byste si to měli přečíst? Protože při všem tom plnění novoročních předsevzetí, bolavých návratů do práce a do školních lavic si chcete trochu vydechnout. A lepší knižní novinku na tohle teď snad ani nenajdete 🙂

To nejlepší na této knize? Jakmile se jednou začtete, nemůžete přestat, je to jako droga, tu knihu budete vláčet všude.

Co se nám nezdálo? Podprůměrný překlad originálu, v němž snadno nalezne chyby každý čtenář, zbytečně kazí zážitek ze čtení.

Pro koho je kniha ideální? Pro ti, co dávají přednost drsným a temným thrillerům s nekomplikovanou zápletkou.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Dcera krále močálů od Karen Dione.

 

Humans of Prague

O čem to je? Fotograf Tomáš Princ prochází téměř každý den ulicemi Prahy a oslovuje neznámé lidi otázkou: „Mohl bych vás vyfotit?“ Tato kniha představuje ty nejzajímavější příběhy z jeho populárního blogu Humans of Prague za posledních pět let. Obyvatele a návštěvníky hlavního města představuje autor jako přemýšlivé pozorovatele i vtipné glosátory vlastních životů, jako vypravěče radostných i smutných příběhů, jako jejich sebevědomé protagonisty i ty, kdo se zdají být ve vleku minulých událostí.

Proč byste si to měli přečíst? Možná si říkáte, že nemá smysl pořizovat si knihu, kterou si můžete přečíst na Facebooku. Za prvé, všichni ale víme, že číst si v kvalitní a graficky krásně vyvedené knize je neporovnatelně lepší zážitek a za druhé, pokud budete mít před sebou ucelený a kompletní projekt v knižní verzi, vlastně ho můžete číst jako jeden velký příběh lidí z Prahy. A věřte, že to pak bude mít úplně jinou atmosféru než facebooková stránka.

To nejlepší na této knize? Niterné osudy lidí, kteří chodí každý den kolem nás, zaznamenané s citem, přesností a empatií. A krásné fotografie k pokochání, kniha se vlastně dá rovněž využít ke studiu portrétní fotografie.

Čtěte také  Knihy na e-booky na jakoukoli dovolenou (nebo na kanape)

Co se nám nezdálo? Nic, kniha absolutně splnila naše očekávání.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kteří dychtí po příbězích z naší všední (a zároveň, jak si v knize potvrdíte) nevšední současnosti.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Praha neznámá od Petra Rysky.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora