blog

Knižní zprávy #3/2018

Co se stalo ve světě literatury v uplynulém týdnu? Do kin se dostala afrofuturistická adaptace komiksu Black Panther, Svět knihy oznámil, že jedním z hostů z Izraele, jehož literatura je velkým tématem veletrhu, bude David Grossman, do kin zamířil i Hmyz Jana Švankmajera a o tomto legendárním surrealistovi vyšla krásná kniha. Čtěte knižní zprávy! :-)

kniznizpravy_svankmajer

Zdroj obrázků: timesofisrael.com, lidovky.cz, marvel.com

Nejkrásnější knihy poznáme už v dubnu. Prestižní soutěž o ty nejkrásnější knihy, vydané v roce 2017, pořádá Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví. Letošní vítězky, tedy nejkrásnější knihy loňska, vyhlásí mezinárodní odborná porota 19. dubna – půjde již o 53. ročník soutěže. Umělecké školy, designérky, kulturní instituce a nakladatelé přihlásili letos celkem 255 knih, porota nominovala 55 z nich v 6 kategoriích. Mezi nimi například Humans of Prague Tomáše Prince, Alici Munro z Paseky nebo Neradost, růžovou knihu o depresi. O všech nominacích si přečtěte zde.

Jan Švankmajer na plátně i na stránkách. Do kin se právě dostal snímek Hmyz, inspirovaný, jak jste možná uhodli, hrou Ze života hmyzu bratří Čapků. Jeho režisér Jan Švankmajer je světově proslulým surrealistou a filmovým tvůrcem a kromě filmu právě světlo světa spatřila i úžasná dvojjazyčná kniha o jeho názorech, životě i výtvorech. Pokud vás tedy zajímá film, výtvarné umění či surrealistické heslo všechnu moc imaginaci, knihu si nenechte ujít! Snímek Hmyz rozhodně také stojí za vidění, i když první recenze naznačují, že namísto obvyklé surreálné obrazové stránky, snovosti a bezbřehé imaginace na nás čeká spíše deziluze ze současnosti. Ale i takové je holt umění.

Na Světě knihy přijde kůň do baru. Možná už jste zaslechli, že čestným hostem veletrhu Svět knihy 2018 je Izrael. Pořadatelé a pořadatelky zveřejnili, jaká velká hvězda z této země do Prahy zavítá, a není to nikdo menší než držitel Mezinárodní ceny z roku 2017 Man Booker David Grossman. U příležitosti veletrhu a jeho návštěvy v Česku vyjde v češtině kniha, za kterou cenu vloni obdržel – A Horse Walks into a Bar, tedy Přijde kůň do baru. Jejím hrdinou je stand-up komik. Moc se na ni i na autora těšíme! V Německu a Rakousku pracující režisér Dušan Pařízek, působící před lety v kultovním a bohužel zaniklém divadle Komedie, chystá její dramatizaci pro divadelní festivalovou sezónu 2018, i to naznačuje, že text stojí za přečtení!

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Černý panter skočil do kin. Útočí na rekordy návštěvnosti a pokračuje v úspěšné sérii komiksových adaptací z dílny Marvelu. Kdo? No přece Černý panter! Tento snímek – a samozřejmě i komiksová předloha – nadchne nejen ty, kdo milují superhrdinské komiksy. Na své si přijdou i fanoušci a fanynky kostýmů, africké módy, skvělých soundtracků, sociálního a kulturního přesahu… První superhrdinský film s černošským hlavním hrdinou, afrofuturismus, témata jako je rasismus, postkoloniální kritika – to všechno dělá z Černého pantera výjimečný film. Nové díly komiksu navíc píše Ta-Nehisi Coates, novinář a spisovatel, který se proslavil především díky svým trefným esejům. Pokud tedy máte rádi spíše komiksy s přesahem, možná je právě Černý panter způsobem, jak se propracovat i k těm superhrdinským 😉 Inspirujte se i diskusí v posledním dílu #martinusaciradi 🙂

No a George R.R. Martin to zase prý letos nestihne. Je to už taková tradice, že když se objeví článek o plánovaném pokračování Hry o trůny, tedy o knize Winds of Winter, fanoušci a fanynky ságy se nadchnou… a pak si jen smutně povzdechnou. Mistr se totiž opět vloni nechal slyšel, že kniha bude, a letos pravil, že to nestihl a nejspíš do konce roku ani nestihne. Pracuje namísto toho na fiktivní encyklopedii světa Westeros neboli Západozemí. Musíme si tedy vystačit se seriálem, jehož tvůrci už si děj domysleli po svém, nebo s krásnou reedicí a novým překladem již existujících knih. Ach jo 🙂

Ve světě knih se stále něco děje, těšte se na příští pondělí a sledujte nás na Instagramu naživo!

 

Bára Votavová

Milovnice Neila Gaimana, Juliana Barnese, Margaret Atwood, komiksů, tofu a psů. Ráda propaguje dobré čtení na sociálních sítích i offline, rozečtených má vždycky několik knih, což považuje za svou nejhorší vlastnost.

Příspěvky autora