blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Co koupit knihomolům k Vánocům, 2. část

Ať už čekáte na Ježíška, nebo přemýšlíte, co ještě pořídit vašim zlatíčkům, tak přináším poslední tipy na knihy pro děti v tomto roce. Co tedy podle mě stojí za to?

 

Podívej se do svého těla nakladatelství Svojtka je velmi poučná a názorná publikace pro děti do věku cca 7 let, kde se dozví mnoho základních informací o lidském těle. Na atraktivitě přidávají odklápěcí okénka (je jich tu přes 100) a já mám vyzkoušeno, že už i tříletá holčička je z ní schopna si dát nějaké základní věci do souvislosti. Ilustrace jsou povedené a pro děti poměrně snadno pochopitelné. Pro zvídavé děti okolo 3-5 let je to skvělá volba, protože kniha opravdu vydrží dlouho (jen ji schovejte před mladšími sourozenci, ať nepřijdete o okénka).

 

Ema naopak je poměrně známá, ale i přesto ji musím zařadit mezi dnešní tipy. Skvělá knížka, která se věnuje rozlišování emocí a v druhé části opravování hraček. Obsahuje málo textu, ale děti ji milují, protože je s Emou velká zábava a často je pro ně velkým vzorem. S Emou zkrátka nešlápnete vedle. Doporučuji zejména pro děti ve věku 2-4 roky. A pokud už Emu Naopak máte, doplňte si knihovničku o Emu ve školce, ta má u tříleťáků obdobný úspěch.

 

Kdo by neznal Jiřího Kahouna? Už jste ale četli jeho knihu O mašinkách – Pohádky na kolejích? Tato kniha z dílny autora oblíbených Příběhů včelích medvídků je ideální, jak už název napovídá, pro všechny milovníky železnic a mašinek. Také doma jednoho takového mám a i když je na knize napsána kategorie 6+, tak můj ani ne dvouleťák ji miluje – poslouchá pohádky, ale rád jí i listuje a obdivuje ilustrace, které má na svědomí Jiří Fixl. Krátké pohádky o mašinkách jsou hezky napsané a doporučila bych je na čtení před spaním. Příběhy na sebe nenavazují, tudíž se při čtení nemusíte nijak omezovat.

 

Čtěte také  10 nejnovějších knižních pecek pro děti, co už si čtou samy

Dnes se s vámi rozloučím ještě s jedním rychlým bonusovým tipem na malá leporela, která má na svědomí Richard Powell. Pořiďte si Malou rybku, Malého beránka, Mlsnou myšku, nebo u nás nejoblíbenější Žluté kuřátko. Celkem jich je 6 a věřte mi, že leporelo z této série je ideální společník na cesty, do kočárku, nebo pro maminku do kabelky. Dítě zabaví na dlouhou dobu a procvičí si jemnou motoriku i poznávání zvířátek. Jedinou nevýhodou je tenká první stránka, kterou děti poměrně brzy poničí, ale i tak jsou to jedny z nejmilejších knih, co jsem našim dětem pořídila, takže rozhodně doporučuji.

Doufám, že každé dítě najde pod stromečkem alespoň jednu knihu, protože bez nich by to nebyly ty správné Vánoce. Užijte si svátky v klidu a ve společnosti těch nejmilejších. Budu se na vás těšit zase v lednu na blogu Martinus.cz a mezitím na Instagramu @janeonthemove.