blog

Slavíme narozeniny! Přečtěte si o 7 knihomolských letech Martinusu

Za sedmero horami a sedmero řekami žil byl jeden Martinus… ale však vy už tenhle příběh znáte! Aby taky ne, když jste jej napsali společně s námi <3 Naše knihkupectví už není žádné batole, podle věku už dokonce chodí do školy! Řekli jsme si tedy, že tyhle narozeniny už si zaslouží ohlédnout se zpátky a trošku nostalgicky zavzpomínat. Jak to vlastně kdysi celé začalo?

2012

Nápad na českou větev největšího slovenského knihkupectví Martinus vznikl někde na španělské dálnici na dvoutýdenním roadtripu kamarádů, mezi kterými byl i CEO slovenského Martinusu Michal Meško a budoucí country manager českého Martinus.cz Dušan Murčo 😊 Náš web se spustil v noci z 31. ledna na 1. února a už od začátku bylo jasné, že naším cílem nebude být tím nejlevnějším, nýbrž nejkvalitnějším knihkupectvím s nejlepším zákaznickým servisem a spoustou knihomolské zábavy. Už v roce 2012 vznikly první české sběratelské záložky, hlazení ovečky ubíralo na předvánočním stresu v Antistresových Vánocích (tento pojem se, mimochodem, interně v předvánočním období drží v Martinusu dodnes) a na konci srpna jsme poprvé slavili Den nepřečtených knih. Jako ilustraci doplňujeme úplně první facebookovou (vlevo) a instagramovou (vpravo) fotku!

2013

Kromě toho, že v tomto roce vznikl náš partnerský systém, objevila se také poprvé Knižní výzva, tedy soutěž o kopec knih a celkem padesát různých knihomolských vyzývaček.

2014

V roce 2014 jsme vytvořili novou tradici, ke Dni nepřečtených knih se na počest Douglase Adamse přidal Ručníkový den. Vybrali jsme také Největšího knižního hrdinu a podařilo se nám za něj získat cenu Marketingový počin roku. Kromě toho se také na Facebooku narodil knižní fotografický projekt Za knihami, inspirovaný známým Humans of Prague.

2015

Díky soutěži o Zlatý kupon (v čemž nás inspiroval jeden známý čokoládový magnát) jsme zjistili, že vás baví hledat indicie a oklikou jsme se k tomu později vrátili při vytváření Tajných bonusů 😉 Tou nejzásadnější událostí roku 2015 je ovšem bezpochyby vznik Knižní šifry, která v březnu poprvé donutila všechny vysedávat u počítače/telefonu a luštit v odkrývajícím se obrazu známé knihy. Kromě toho jsme v roce 2015 začali zkoušet, jak nám to půjde před kamerou – a z videa níže zjistíte, že naše první momenty při natáčení na YouTube nebyly vůbec jednoduché 😊

Čtěte také  Udělejme společně z černého pátku světlý
Pro zobrazení tohoto obsahu potřebujeme sušenky.
Povolit cookies a zobrazit

2016

Kromě toho, že žebříčky v prodejnosti válcoval zase po letech Harry Potter, stalo se něco zcela zásadního v módním světě: poprvé se totiž objevila naše knihotrika! Knihomóda se sice nenosí na přehlídkových molech, ale o to radši ji máme. Nápisy vyjadřují našeho ducha a všechny kousky jsou eko a bio!

2017

Slavná Knižní šifra se přesouvá na podzim, abyste si užili luštění za dlouhých podzimních večerů. Na měsíc knihy jsme tentokrát připravili Knižní dilema, které rozseklo nejeden diskutovaný problém z literatury 😊 V roce 2017 jsme nejen trochu pozměnili naše logo (schválně, kdo si všiml?), ale poprvé za naši internetovou existenci jsme komplet proměnili celý web (a později i blog). Naši programátoři makali dnem i nocí na tom, aby se vám nakupovalo pohodlněji a komplet stránky byly přívětivé, pěkné na pohled a maximálně funkční a praktické. K tomu všemu se před Vánoci v pražské Lucerně vyklubalo naše první offline místo – takzvané knihkupectví obývákového typu, které jsme pokřtili jako Bookspot <3

2018

V březnu roku 2018 se objevila meziplanetární hra Knižní odysea plná hádanek ve videích a na podzim se konala úplně poslední Knižní šifra a nadšení a zápal, které jste do hraní vložili, nás ještě teď nepřestávají dojímat. Objevil se úplně nový level sběratelských ilustrovaných záložek a martinusácký tým se poprvé za existenci českého Martinusu přestěhoval, konkrétně do pražského coworkingového centra HubHub. Obdrželi jsme cenu Internet Effectivness v kategorii Obsahový marketing a náš CEO Michal Meško se na Slovensku stal Manažerem roku. Na konci roku pak náš Dušan Murčo předal otěže velení Zuzaně Kadecké.

Ale že těch sedm let byla parádní jízda! Nemůžeme se dočkat toho, co přinese další sedmička 😊 Nový rok 2019 jsme započali vytvořením Čtenářského klubu, právě teď probíhá na Facebooku velká narozeninová soutěž a už pro vás pilně připravujeme něco knihomolského na náš oblíbený měsíc knihy 😉 Věříme, že letošní rok bude rozhodně stát za to!

Čtěte také  Otvíráme první Martinus v Brně!

Na závěr ještě musíme napsat jedno velké DĚKUJEME, protože všechno výše zmíněné by nebylo možné, kdyby nebylo vás, našich zákazníků a fanoušků, kteří s námi sdílí vášeň ke knihám a věří na jejich sílu měnit svět. Díky, že s námi píšete příběh Martinusu!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora