blog

Čtenářský klub: V dubnu čteme Lolitu!

Ve Čtenářském klubu už za sebou máme tři knihy a vybrat čtvrtou byla pořádná výzva, protože se – doufejme – shodneme na tom, že všechny tři knihy byly skvělé, svým způsobem zajímavé a obohacující a našly si své fanoušky. Najít tedy knihu, která se jim vyrovná, v ideálním případě je navíc ještě trumfne, to nebyla zrovna hračka. Nakonec jsme se rozhodli, že se nemusíme omezovat jen na knihy, které vyšly v poslední době a s klidem v duši jsme se vrátili zpátky k té nejklasičtější z klasik: k Lolitě.

Ve Čtenářském klubu už za sebou máme tři knihy a vybrat čtvrtou byla pořádná výzva, protože se – doufejme – shodneme na tom, že všechny tři knihy byly skvělé, svým způsobem zajímavé a obohacující a našly si své fanoušky. Najít tedy knihu, která se jim vyrovná, v ideálním případě je navíc ještě trumfne, to nebyla zrovna hračka. Nakonec jsme se rozhodli, že se nemusíme omezovat jen na knihy, které vyšly v poslední době a s klidem v duši jsme se vrátili zpátky k té nejklasičtější z klasik: k Lolitě.

Věc se má tak. Letos je to 120 let od narození Vladimira Nabokova, autora Lolity. Pro část našeho martinusáckého osazenstva patří Lolita k těm nejdůležitějším pokladům, jaké jejich knihovnička ukrývá, proto nadšeně vyhlížejí nové vydání, které připravuje nakladatelství Paseka právě k tomuhle výročí. Jenže jsme nečekaně zjistili, že i mezi Martinusáky jsou tací, kteří Lolitu nikdy nečetli – ačkoliv viděli její filmové adaptace a tak nějak ji znají. Automaticky se předpokládá, že takové klasiky, jako je Lolita, dobře známe a máme je nejlépe hned několikrát přečtené, ale vůbec to tak není a častokrát se stává, že to je právě jedna z těch knih, které si čtenáři odkládají až na potom, až na někdy později, protože přece vědí, o co jde, netrápí je, že nevědí, jak to dopadne, považují Lolitu jen za další nudnou součást klasické literatury, ke které se možná jednou někdy dostanou, až nebudou tak zaneprázdnění. A to je přece ohromná škoda! Když jsme zjistili, kolik čtenářů v našem okolí ještě nečetlo Lolitu, bylo rozhodnuto. Tenhle měsíc se vynasnažíme, abychom vás přiměli přečíst si jeden z nejlépe napsaných románů, co na světě vznikl.

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy

Ku příležitosti výročí vydává Paseka knížku hned ve čtyřech různých variantách. Jsou si velmi podobné, liší se drobnými detaily a barvami a rozhodli jsme se, že právě vaší obálku vyberou naši knižní skřítci ve skladu 😊 Takhle to alespoň bude napínavější a vy se můžete těšit, jaká obálka vám asi dorazí. Doufáme taky, že se s ní pak pochlubíte v našem Čtenářském klubu! Pro nedočkavce ale máme samozřejmě pořád i předchozí vydání Lolity. Na oboje máme pro členy Čtenářského klubu jako každý měsíc poštovné zdarma, které najdete právě tam, v naší facebookové skupině!

Pamatuju si, že když jsem poprvé četla Lolitu, bylo to v takové té mé pubertální rádobyintelektuální fázi, kdy jsem chtěla působit hrozně důležitě tím, že čtu velké, složité romány. Už tenkrát jsem ale tu knihu vnímala jako něco výjimečného, i když jsem jí ještě nedokázala patřičně ocenit. Pak jsem ji četla znovu, v osmnácti, ve dvaadvaceti, v pětadvaceti. Pokaždé na mě působila jinak a pokaždé jsem byla víc a víc uchvácená tím dokonale vybroušeným jazykem, se kterým jsem se v jiných knihách nesetkala. Kniha, o které mnozí tvrdí, že je kvůli svému citlivému tématu odsouzeníhodná (dokonce kvůli tomu vyšla poprvé až po dvou letech od dokončení, v roce 1955 v pařížském Olympia Press), v sobě nese jeden z nejkrásnějších záznamů o tom, že literatura může být uchvacující už jen proto, jakým způsobem je čtenáři podána. Nabokovovo psaní si vychutnáte, je to nenapodobitelná ukázka naprosté spisovatelské brilantnosti.

Tahle knížka se objevuje na seznamech 100 knih, které si musíte přečíst, pravidelně a ne náhodou. Pokud jste knihu ještě nečetli, apelujeme na vás, abyste využili tuhle příležitost, protože jsme si jistí, že toho nebudete litovat. Příběh sám o sobě nemusí být váš šálek kávy, ale jsme si jistí, že stylem psaní vás Nabokov ohromí. Pokud jste knihu už četli, zkuste to znovu – vsadíme se, že v ní najdete něco nového i podruhé, potřetí, počtvrté.

Čtěte také  Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

Jak už jsme zmínili výše, stejně jako každý měsíc na vás čeká v našem Čtenářském klubu poštovné zdarma na nové vydání Lolity, na které se těšíme 10. dubna, i na to předcházející. Těšíme se na sdílení vašich názorů a myšlenek ohledně Lolity a Nabokova a na diskuzi, kterou tenhle příběh jistojistě vyvolá!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora