blog

8 tipů na knihy, díky kterým bude tohle léto stát za to

Zničehonic se nám vkradly do života horko, zmrzlina, koupaliště, opalovací krémy, zmrzlina, studená káva, pantofle, posečená tráva a dlouhé večery… doufáme, že vaším věrným společníkem při všech letních aktivitách budou knihy! Víme, že vybrat to nejlepší k přečtení bývá leckdy oříšek, proto jsme si pro vás připravili 8 ultimátně dobrých knih z různých žánrů, díky kterým na tohle léto budete ještě dlouho vzpomínat.

Zničehonic se nám vkradly do života horko, zmrzlina, koupaliště, opalovací krémy, zmrzlina, studená káva, pantofle, posečená tráva a dlouhé večery… doufáme, že vaším věrným společníkem při všech letních aktivitách budou knihy! Víme, že vybrat to nejlepší k přečtení bývá leckdy oříšek, proto jsme si pro vás připravili 8 ultimátně dobrých knih z různých žánrů, díky kterým na tohle léto budete ještě dlouho vzpomínat.


Tiché roky

Nejnovější román Aleny Mornštajnové už jste jistě zaznamenali, pokud jen letmo sledujete českou knižní scénu. Jeho vydání totiž byla velká událost, vzhledem k úspěchu předchozí Hany měli čtenáři a čtenářky velká očekávání a troufáme si tvrdit, že se Mornštajnové podařilo laťku, kterou si Hanou nastavila, ještě o fous přeskočit. Je to kniha, která se bude skvěle číst na pláži, u babičky na chalupě i doma na balkoně. Nedá vám spát, dokud ji nedočtete, takže je pro dlouhé letní večery jako dělaná. Přečtěte si ji, Tiché roky patří k tomu nejlepšímu, co zatím během letošního roku vyšlo.

Oheň a krev

Jedním z největších „hype“ letošního roku je bezesporu konec seriálu Hry o trůny. Pokud patříte mezi ty, jež konec seriálu zklamal, nemusíte smutnit, knížky totiž (jako tradičně) vyhrávají a George R. R. Martin svůj velkolepý knižní závěr teprve dopisuje. Abyste si ukrátili čekání na finále nebo ještě hlouběji pronikli do světa, který uchvátil miliony lidí po celém světě, pusťte se do prequelu, který slibuje úplně nové, neotřelé vyprávění z fantastického světa Her o trůny.

Modlitba za Černobyl

Když už jsme u těch populárních záležitostí, nelze nezmínit tuhle knihu. Léto nemusí být nutně jen o čtení oddychovek, klidně se můžete pustit i do knihy, která s vámi pořádně zacloumá. Jako třeba tahle výjimečná reportáž, která je obsahem i složením výjimečně komponovaným příběhem o jedné z největších katastrof. Je velmi emotivní, drásavá, upřímná a zpovědi lidí, kteří byli tragédii přítomni, vám nedají spát. Nic pro útlocitné čtenáře, ale zážitek, který si budete pamatovat velmi dlouho.

Čtěte také  Knižní horoskop na rok 2024

Rozhovory s přáteli

Chytré, čtivé, svěží. Takový je román od Sally Rooney, která je v zahraniční zbrusu novou literární hvězdou. Příběh o komplikovaných vztazích mezi muži a ženami se čte lehce a příjemně, i když občas pojednává o složitých situacích. Ideální čtení, které si s sebou vezmete na deku na pláž nebo na koupaliště. Nenutí vás hltat stránku za stránkou, spíš jen tak pomalu otáčet a kochat se skvělým literárním umem Sally Rooney. Radost číst a zažít, tak si knihu nenechte ujít 😉

Jediný příběh

Bez odeonky by to letos samozřejmě nešlo! Vybrali jsme Jediný příběh od Juliana Barnese, protože máme pocit, že jestli někdo dokáže vyjádřit všechny ty nepopsatelné emoce na papír, je to právě tenhle Pan Spisovatel. Příběh lásky mladého studenta a stárnoucí ženy se všemi důsledky, to je Jediný příběh a jelikož každé léto by mělo obsahovat nějaký milostný román, tohle klidně může být právě ten váš.

Doufejme v to nejlepší

Je libo knihu, která vás nemilosrdně škrábne do srdce? Tuhle doporučujeme všem, kteří mají občas potřebuju „vyplakat se“ a uvolnit emoce, nebo těm, kteří jednoduše hledají něco jednoduchého a dojemného. Jde o autobiografický příběh o vyrovnávání se se ztrátou nejbližšího člověka se vším tím smutným, utrápeným a občas překvapivě i humorným, co k tomu patří. Je to čtivé, milé, přívětivé, je to normální a ze života, je to knížka, se kterou se ztotožní leckdo. Máme ji rádi!

Serotonin

Pokud si letos v létě chcete dopřát kvalitní francouzskou literaturu, jistě už jste si pořídili Serotonin! Je to kniha, která vás omámí výjimečným jazykem a literárním stylem, originální a působivě napsaný příběh, který budete číst už jen proto, že si chcete užít, jak skvěle je napsaný. Kontroverzní Houellebecq píše o životním bilancování čtyřicátníka tak, že na to rozhodně jen tak nezapomenete.

Čtěte také  5 knih, díky kterým letos zvládnete svá předsevzetí

Cesta k nesvobodě

Rovnost, nebo oligarchii, individualitu, nebo totalitu, pravdu, nebo lež? Nejen na to se ptá Timothy Snyder, který do českých knižních vod vplul s úspěšnou Tyranií, na kterou navazuje s Cestou k nesvobodě. Tentokrát jde o ohromující svědectví o vzestupu autoritářství a populismu. Pokud vám není jedno současná situace, nechcete se vzděláváním přestat ani na letní dovolené a rádi si rozšiřujete obzory, tu je to pravé pro vás. Slibujeme čtivost a mráz po zádech vám půjde pravděpodobně častěji než při čtení napínavého thrilleru.

Doufáme, že vám aspoň dvě tři z doporučovaných knih padnou do oka, protože právě za tyhlety bychom klidně dali všechny končetiny do ohně, až tak jsou dobré! Pokud vám ale třeba žánrově nesedí, zkuste se mrknout na náš výběr toho nejnapínavějšího čtení na letošní léto, nebo si zopakovat to nejlepší z klasiky. A neustále na vás samozřejmě budeme sypat další a další knižní tipy na našem Instagramu 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora