blog

Čtenářský klub: Severský thriller na začátek léta

Neuvěřitelně rychle to uteklo, ale je to tak: našemu Čtenářskému klubu už je půl roku! To znamená, že pokud jste jeho členy od samého začátku, měli byste mít letos přečteno minimálně pět knih. O číslu 6 si povíme víc právě v tomhle článku.

Abych se přiznala hned na úvod, když se řekne „severský thriller“, byla jsem už jen z toho žánru vlastně tak trochu otrávená. Asi protože se tohle spojení pořád dokola omílalo nejprve s Nesbem, pak s Keplerem, asi protože mi v jednu chvíli přišly všechny severské thrillery na jedno brdo, jako by se zacyklily v tom neměnném stylu „problémový vyšetřovatel“ versus „krvavá vražda“ a jejich ponuré kulisy tomu taky většinou moc nenapomáhaly. Dala jsem si tedy od té severské části thrillerů na chvíli odpočinek a vrátila se k nim po delší době s Kaštánkem.

A dobře jsem udělala! Nejen proto, že se celý příběh odehrává v mé oblíbené Kodani. Soren Sveistrup, kterého už možná znáte díky seriálovému hitu Zločin, se v knize Kaštánek pouští do velmi propracovaného vyšetřování. Tak trošku mi to připomínalo jiný seriál, který se jmenuje Dexter, protože v obou příbězích se objevuje vrah, který takzvaně bere spravedlnost do vlastních rukou a v Kaštánkovi se navíc objevují souvislosti s případem unesené dcery ministryně sociálních věcí, který už byl dávno vyřešený.

Často se mi v podobných knihách stává, že buď jsou vodítka tak zřejmá, že mi ihned dojde, kdo je vrahem, nebo mě naopak vyšetřování velmi brzy přestane bavit. Kaštánek má ale spád, ten nejsušší humor na světě, Sveistrup čtenářům příjemně dávkuje informace a usekává kapitoly tak, abyste zkrátka museli pokračovat dál a dál. Je to napínavé, je to dobrodružné, do poslední chvíle netušíte, jak to vlastně dopadne a jelikož jsem fanynkou otevřených konců, užila jsem si tu knihu nesmírně! S velkým nadšením ji doporučuji dál a vší silou jsem si držela palce, aby hlasování v našem Čtenářském klubu dopadlo ve prospěch severského thrilleru. Protože severský thriller neznamená jen Nesboho nebo Keplera. V tomhle žánru je ještě setsakramentsky moc co objevovat 😉

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Jako už tradičně připomínám, že všichni členové našeho Čtenářského klubu mají poštovné zdarma do každé objednávky, ve které se vyskytne i Kaštánek – stačí si vyzvednout slevový kód, který najdete právě v naší facebookové skupině. Jsem hrozně ráda za to, jak se nám v klubu míchají literární žánry, náročnost i tloušťka knih, díky tomu si v něm opravdu každý může přijít na své a zároveň každý může objevit úplně novou literaturu, ke které by se třeba jinak ani nedostal. Tak se k nám přidejte taky! 😊

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora