blog

Knihomolský podzim

Období knihomolů – takhle se často přezdívá podzimu, který evokuje čas na knížky zejména díky deštivým víkendům, protože, co si budeme povídat, k tomu dešti to zachumlání se s dobrou knížkou prostě tak nějak patří. My čtenáři a čtenářky pochopitelně víme, že číst se dá celoročně a že pro leckoho je tím obdobím intenzivního čtení nikoliv podzim, nýbrž jaro nebo léto, knihomolové nejsou zaprášená bledá stvoření a někdo z nás se prostě radši sluní s knihou na dece.

Období knihomolů – takhle se často přezdívá podzimu, který evokuje čas na knížky zejména díky deštivým víkendům, protože, co si budeme povídat, k tomu dešti to zachumlání se s dobrou knížkou prostě tak nějak patří. My čtenáři a čtenářky pochopitelně víme, že číst se dá celoročně a že pro leckoho je tím obdobím intenzivního čtení nikoliv podzim, nýbrž jaro nebo léto, knihomolové nejsou zaprášená bledá stvoření a někdo z nás se prostě radši sluní s knihou na dece.

Čtení je zkrátka věc, která není určovaná ročním obdobím, nějakou tu knihu v plátěnce s sebou taháme pořád, ať je teplo nebo zima. Dneska ale chceme vyzdvihnout všechno to, co je na podzimu skvělé a chceme, abyste si ho – i přes všechny chmury, starosti, problémy a trable, které se na nás řinou možná víc než v dřívějších letech – užili co nejvíc to jen půjde. Přichystali jsme pro vás tedy tenhleten knihomolský seznam; neberte jej jako výzvu, kterou za každou cenu musíte splnit, spíš jen jako inspiraci k tomu, jak byste své dny mohli udělat o chlup hezčí 😊


  • Zachumlejte se! Najděte si aspoň pár dní v následujících týdnech, z nichž většinu dne budete číst zachumlaní do teplých svetrů, tlustých ponožek, háčkovaného plédu, deky a peřin… zkrátka čehokoliv, v čem se cítíte útulně.

  • Horké nápoje mají pré. Ať už je vaším nejoblíbenějším podzimním nápojem černý čaj, cappuccino, chai latte nebo horká čokoláda, dbejte na to, aby u čtení nikdy nechyběl váš oblíbený knihohrnek a v něm nějaká dobrota, co vám ten zážitek čtení zvedne ještě o level výš.

  • Listí do knížky. Ti z vás, co dbají o to, aby vaše knihy i po dočtení byly jako nové, tohle asi vynechají 😊 Ale ti, co si taky nesmírně užívají křupání barevného listí pod nohama a nevadí jim, když se pár listů v knize trošku ušmudlá, se přidají s radostí – posbírejte pár těch nejkrásnějších listů, co vás cvrnknou do nosu při podzimní procházce a schovejte je do svých oblíbených knih. Potěší, až je pak za pár měsíců v celé jejich kráse najdete při rereadingu vašeho milovaného příběhu.

  • Citáty. Večery, kdy tma padne do ulic daleko rychleji než kdy dřív, doslova vybízejí k tomu, abyste je využili kreativně; třeba k tomu, abyste si konečně vypsali oblíbené pasáže z knih, ta slova, co se vás osobně nejvíc dotkla a chcete si je uchovat napořád. Vezměte tužku a oblíbený blok a schovejte si tyhle myšlenky, co vás oslovily, abyste se k nim mohli jednoduše kdykoliv vracet.

  • Čtení u svíček. Pochopitelně vás nenabádáme k tomu, abyste si kazili oči! 😊 Pořádné světlo je u knihomolů základ. Nezapomeňte si ale ke čtení zapálit svou oblíbenou (nejlépe přírodní) svíčku; vůně, která se z ní line, uklidňuje podobně jako čtení a navíc dodávají dokonale útulnou atmosféru každému interiéru. Svíčky sluší každé příležitosti, nemusíte s nimi čekat na slavnostní večeři, klidně si svou oblíbenou zapalte při snídaňovém čtení nebo kdykoliv během dne.

  • Přerovnávání knihovny. To je věc, která se hodí do každého nového období. Úklid knihovny nám přináší klid v duši a věříme, že to tak má většina čtenářů a čtenářek. Vyřaďte knížky, které vám nesedly a věnujte je. Seřaďte si knihy barevně, nebo třeba podle autorů či žánrů – jak vám bude libo, potěší vás pak pohled na dokonale srovnanou knihovnu. A pokud vás naopak těší pohled na knihovnu, ve které je krapítek chaos, aspoň si udělejte chvíli na to, abyste se jí pořádně prohrabali. Vytáhněte oblíbená vydání svých knih, pokochejte se obálkami, prolistujte je. Vsadíme se, že jen tohle vás zaměstná na jedno dlouhé, krásné odpoledne 😊

  • Čtenářský klub. V době, kdy se většina knižních akcí ruší, nebo se vůbec nekoná, je udržení čtenářské pospolitosti o fous těžší, ale rozhodně ne nemožné. Jednou z těch nejsnazších možností, jak se spojit se čtenáři a čtenářkami a povídat si s nimi o čtení, může být třeba náš facebookový Čtenářský klub, kde na vás čeká tajný klubový kód na poštovné zdarma na knihu, kterou aktuálně v daném měsíci čteme a hlavně tam na vás čeká spoustu lidí, kteří čtou v jednu a tu samou dobu stejný příběh, je to tedy ideální příležitost si popovídat o všem, co vás ohledně knížek z klubu jenom napadne 😊
Čtěte také  5 tipů pro duševní zdraví

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora