blog

Co chystám letos pod stromeček: Knihy pro tatínka

Udělala jsem letos s mým tátou takovou dohodu - nebude se koukat na martinusácký knižní blog a já mu za odměnu pod stromeček nadělím spoustu knížek. Musí to být přece překvapení! Vy se ale kouknout můžete, v nejnovějším článku vám prozradím, co pro něj chystám a doufám, že tu třeba najdete krapítek inspirace pro své tatínky a další blízké, které chcete letos knížkami obdarovat.

V našem knihkupectví Martinus.cz se starám o sociální sítě, našeho vánočního pomocníka a spoustu dalších věcí, které mají co dočinění s knížkami. Mám knihy všude kolem sebe celý den – vybrat ty pravé pro mé nejbližší je tedy celkem hračka. Je mi ale jasné, že ne pro každého je to taková samozřejmost a vyznat se v té nekonečné spoustě knih, které každý rok vycházejí, může být trošičku příliš pro úplně každého. Rozhodla jsem se tedy spolčit se s vámi takhle přes náš blog a prozradit vám, co chystám pro své nejbližší letos pod stromeček – bez knížek by to u nás nebyly ty správné Vánoce. Doufám, že tu najdete pár tipů nejen pro tatínka, ale třeba pro strejdu, pro dědečka, pro kamarády, sourozence, nebo třeba kolegy… zkrátka pro každého, koho byste letos na Vánoce chtěli obdarovat dobrým příběhem.

Navždy plynule od Gabriela Wynera

Táta není velký milovník beletrie, proto pro něj každoročně chystám vánoční dárky zaměřené spíš na literaturu faktu. Tak to bude i letošní rok a jako první mi do oka okamžitě padla kniha Navždy plynule. Je to melvilovka, tedy kvalitní seberozvojová kniha, ve které se dozvíte spoustu různých fíglů, triků a tipů na to, jak se rychle a jednoduše naučit mluvit cizí řečí. A je úplně jedno, jaká řeč to bude. Táta pořád trénuje angličtinu, tohle bude tedy, hádám, jeho nový pomocník. Že prý po studování téhle knihy už budete číst knihy jen v originále, říká se!

Pandemie od Michala Kubala & Vojtěcha Gibiše

Dokumentární kniha shrnuje celé dění kolem pandemie den za dnem. Nechybí ani rozhovory s lidmi, od vrcholných politiků až po zdravotníky v první linii a také nahlédnutí za kulisy událostí, které se děly u nás v České republice. Na jednu stranu je fakt, že by bylo fajn pod stromečkem na tuhle smutnou a nepříjemnou věc, která se dotkla úplně všech životů, aspoň na chvilku zapomenout, na druhou stranu, táta aktivně sleduje vše, co se u nás i ve světě děje a zajímají ho názory i teorie odborníků – další knižní pohled na věc tedy určitě ocení.

Čtěte také  Nové detektivní příběhy, které vás nenechají vydechnout

Robert Šlachta

Robert Šlachta je bývalý český celník, od ledna 2008 do června 2016 ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a ve své knize odtajňuje, co se dělo v jeho životě, ve kterém strávil třicet let pod přísahou mlčení. Kniha zaznamenala obrovský boom, má za sebou už několikátý dotisk a předpokládám, že spousta knihomolů ji pod stromečkem rádo najde – nebojte, my jich teď máme dostatek skladem a fofrem odesíláme, aby knížky včas došly pod vánoční stromečky!

Nebe patří nám od Brendana I. Koernera

To by bylo, aby se u nás letos pod stromečkem nerozbalovaly absyntovky! Tahle nejnovější reportáž přibližuje dění na obloze, a to vskutku napínavé! Skládá totiž mozaiku těch nejtypičtějších i nejbizarnějších únosů v letadlech, které se na obloze odehrály. Sleduje také to, jak se během let proměnila letadlová doprava. Knihy od Absyntu jsou vždycky nesmírně zajímavé, poutavé a chytré, navíc dokáží zprostředkovat skutečné události čtivě, podloží je spoustu faktů a podnětných informací a vůbec, zkrátka si tohle čtení pořiďte, ano? A když už ne vy, tak rozhodně alespoň pro někoho z vašich blízkých k letošním Vánocům!

Jan Žižka od Petra Čorneje

Slibuju vám, že tahle kniha obdarovanému v knihovně nejen zůstane navždycky, ale bude se dědit po další generace. Tenhle epos líčící život Jana Žižky se stal vítězem letošní Magnesie Litery a je to bichle, která bude pod stromečkem skutečně dělat parádu. Podle mě je to takový dárek pro celou rodinu – vsadím se, že v ní mladší i starší budou hodiny listovat a navzájem si sdělovat všechny pikošky, které se o husitech dají vyzvědět. Je tam všecko. Vážně. Krásná a výjimečná záležitost!

Pokud by vás žádná z knížek z mého seznamu neoslovila, mrkněte ještě na naši vánoční kolekci věnovanou dárkům pro tatínka, kde najdete i další knížky jako inspiraci na vánoční dárky!

Čtěte také  Tipy k nakousnutí aneb Kuchařky, které budete milovat

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora